Competities: proximus league

proximus league

De tweede klasse zoals we die de voorbij decennia gekend hebben is niet meer. De proximus league bestaat nu uit 8 teams: Antwerp, Tubeke, Cercle Brugge, Union, Lierse, Lommel, Roeselare en OH Leuven.

Er wordt in twee periodes gespeeld, twee mini-competities zeg maar. Elke periode bestaat uit 14 speeldagen waarin alle ploegen het twee keer tegen elkaar opnemen, een keer thuis en een keer uit zoals gebruikelijk. In totaal spelen de teams uit de proximus league dus vier keer tegen elkaar op het heel het seizoen.

De winnaar van de eerste periode speelt daarna tegen de winnaar van de tweede periode om de titel. Dit gebeurt met een heen- en terugmatch. De winnaar van deze dubbele confrontatie is de kampioen en promoveert naar reeks 1A, de Jupiler Pro League. Als zowel de eerste als tweede periode door dezelfde club gewonnen is, is er uiteraard geen baragematch nodig voor de titel.

Daarnaast is er ook een algemeen klassement. Hiervoor worden de punten van periode 1 en 2 bij elkaar opgeteld. De hoogste drie gerangschikte teams - los van de kampioen uiteraard - mogen als gastploegen aantreden in Jupiler Pro League Play-Off 2 en maken zo kans op een ticket voor de Europa League. De vier laagst gerangschikte teams spelen Play-Downs, waarvan de verliezer zakt naar de Eerste klasse van het amateurvoetbal.