NL
Jupiler Pro League

Ontdek het format voor het seizoen 2023-2024

Een nieuw seizoen, een nieuw format. We keren terug naar 16 ploegen in de Jupiler Pro League. Ook de Challenger Pro League telt 16 clubs. In het seizoen 2023-2024 verhoogt bovendien de mobiliteit tussen beide reeksen. Maar wat met de U23? Hoe is promotie, degradatie en de verdeling van de Europese tickets geregeld? Je leest het hier.

De competitie in de Jupiler Pro League zal bestaan uit twee fases: de reguliere competitie en de play-offs. De top 6 na 30 speeldagen vecht onderling uit wie er met de titel aan de haal gaat in de Champions’ Play-offs. De clubs op plaatsen 7 tot en met 12 eindigen in de Europe Play-offs. De overige vier clubs (nummers 13 tot en met 16) werken Relegation Play-offs af die bepalen wie degradeert naar de Challenger Pro League. Er zijn minstens 2 en maximaal 3 dalers. Wie eerste eindigt in de Relegation Play-offs blijft in de Jupiler Pro League, de tweede speelt nog barrages.

Play-offs 

De Champions’ en Europe Play-offs bestaan opnieuw uit zes teams. De punten van elk van deze 12 clubs worden bij aanvang van de play-offs gehalveerd. Dat is niet het geval voor de 4 teams in de play-downs. Zowel de Champions’ als de Europe Play-offs zijn verspreid over 10 wedstrijddagen. De top 3 uit de Champions’ Play-offs kan sowieso rekenen op een Europees ticket, nummer 4 neemt het op in één enkel duel tegen de winnaar van de Europe Play-offs. Nummer 4 uit de Champions’ Play-offs geniet van het thuisvoordeel. 

Degradanten

De laatste 4 in de stand beslissen - verspreid over 6 speeldagen play-downs - wie er al dan niet degradeert. Belangrijk verschil met de play-offs bovenin: er vindt geen halvering van de punten plaats. De 2 teams die laatst eindigen in de play-downs zakken sowieso. Ook een derde club kan nog dalen, maar daarvoor is er nog een barragepartij (heen- en terugwedstrijd) tegen de winnaar van de Promotion Play-offs in de Challenger Pro League.