Stathursday: Expected ranking, wie zijn de underperformers van de Jupiler Pro League?

© VKA

Elke donderdag zoomen we ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week berekenen we de 'expected ranking', het klassement van de Jupiler Pro League als enkel statistieken telden.

De expected ranking geeft het verwachte klassement weer, volgens het verloop van de wedstrijden en de kansen. Om tot die tussenstand te komen, berekent Stats Perform in de eerste plaats de ‘expected points’ voor elke ploeg. Op basis van wedstrijdstatistieken zoals expected goals (xG) wordt elk duel 10.000 keer gesimuleerd. Stel dat een ploeg in die simulatie 8.000 keer wint en 1.000 keer gelijk speelt, dan ontvangt dat team 2,5 expected points (3 punten x 0,8 + 1 punt x 0,1). 

Na 24 speeldagen in de Jupiler Pro League komen we zo tot volgende expected ranking:

De expected ranking leert ons dat er tot dusver drie overperformers zijn: KV Kortrijk, KV Mechelen en Cercle Brugge. Volgens het algoritme van Stats Perform zouden deze teams - op basis van hun statistische prestaties - respectievelijk 18e, 16e en 12e moeten staan, in plaats van hun actuele ranking (respectievelijk 15e, 13e en 9e). 

Cercle Brugge bokst het meest boven zijn gewicht, want pakte vier punten meer dan verwacht. Ook het efficiënte R. Antwerp FC staat in realiteit twee posities hoger dan verwacht.

KVO grootste underperformer

In negatieve zin zijn er in de eerste plaats uitschieters voor KV Oostende en OH Leuven. Dat is vooral pijnlijk voor de Kustboys, die de huidige hekkensluiters zijn maar volgens de expected ranking op plekje 13 - buiten de gevarenzone dus - zouden moeten staan. Liefst 9,3 punten liet KVO liggen, wat de ploeg van Thalhammer tot de grootste underperformer van de Jupiler Pro League maakt. 

OHL zou volgens de expected ranking op plek 7 moeten plaatsnemen, maar staat in de stand slechts 11e met 31 punten in plaats van de verwachte 36. Ook KAA Gent, SV Zulte Waregem en Sporting Charleroi (alledrie 2 posities lager dan verwacht) lieten onderweg kostbare punten liggen. 

De ploeg die het meest doelpunten had moeten scoren, is zonder verrassing KRC Genk. De Limburgers hadden volgens de statistische inschattingen van Stats Perform 49,5 goals moeten maken. In realiteit zitten ze daar ver boven met 60 treffers. R. Union Saint-Gilloise (41,31 xG) en Club Brugge (40,77 xG) vervolledigen de top 3. De slechtste leerling van de klas is RFC Seraing met 21,74 xG (expected goals), gevolgd door KV Kortrijk (24,85) en STVV (26,85). 

De ploeg met de beste verdediging volgens de xG-statistieken is R. Union SG. De Brusselaars zouden naar verwachting slechts 23,45 doelpunten moeten slikken. Dat is bijna de helft van KV Kortrijk (46), de slechtst verdedigende club.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.