Stathursday: Louis Patris, de Leuvense Paradijsvogel

© SES

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze partner Stats Perform. Wie dit seizoen Fantasy Pro League speelt, zal Louis Patris ondertussen reeds kennen. De Leuvense verdediger is de best scorende verdediger in het spel met 48 punten en is met zijn spelerswaarde van 4 miljoen dan ook een must-have voor elke Fantasy-ploeg.

Assistenkoning 

De rijzige Leuvense verdediger was dit seizoen al goed voor 5 assists,hij leidt hiermee de Pro Assist ranking. Op de voet gevolgd door Daniel Muñoz van KRC Genk die reeds goed was voor 4 assists. Nick Bätzner (KV Oostende), Alieu Fadera (SV Zulte Waregem) en Sven Kums (KAA Gent) zitten aan 3 assists. 

Als we de vergelijking maken met het vorige seizoen zien we dat Patris alvast zeer sterk is gestart. Mike Trésor was vorig seizoen na 6 speeldagen assistenkoning met 4 assists. Junya Ito, die vorig jaar de Pro Assist won met 16 assists, had na 6 speeldagen nog geen enkele assist. Met de Pro Assist ranking kan het dus nog alle kanten uit. De Leuvenaar, die door zijn goede seizoensstart zijn contract verlengd zag worden tot in 2027, heeft alvast wel zijn voorsprong te pakken op de concurrentie.

Veelzijdige verdediger met een ijzeren tackle

Een statistiek waar we Patris bovenin het klassement vinden is het aantal tackles. De rechtsachter tackelde 19 keer waarvan 10 keer succesvol. Slechts 2 spelers tackelden meer: Habib Keita van KV Kortrijk (22) en Adem Zorgane van Sporting Charleroi (20).

Als we ons licht laten schijnen op het aantal succesvolle tackles zien we dat Habib Keita daar ook de dans leidt met 14 gewonnen tackles. Tweede in de ranking is Alieu Fadera, die we ook terugvinden in de top 5 van de pro assist ranking met 12 gewonnen tackles. Louis Patris bevindt zich in dit klassement op een 14de plek.

Ook in duel staat de jonge Belg zijn mannetje. Hij ging dit seizoen 59 duels aan en wist er 29 te winnen. Daarmee bevindt hij zich in de hogere regionen van de Jupiler Pro League, want slechts 33 spelers wonnen meer duels dan Patris. Leider in het klassement van gewonnen duels is Thierry Ambrose van KV Oostende met 140 duels, bijna 50 meer dan de nummer twee in de stand Antoine Bernier van RFC Seraing, hij ging 93 keer een duel aan. 

Patris kan terugblikken op een enorm sterke seizoensstart, net als OH Leuven die een uitstekende start namen en zich nu plek 4 bevinden in de Jupiler Pro League, een plek die recht heeft op deelname in de Champions’ Play-Off. Kunnen Patris en Leuven dit volhouden en zo de revelatie van het huidige seizoen worden?

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.