Pro League introduceert eigen Hall of Fame

Jan Ceulemans, Branko Strupar en Vincent Kompany: alledrie voetballers die hele generaties hebben begeesterd met hun splijtende acties, fantastische doelpunten en bijzondere vista. Om deze iconen van het Belgisch voetbal te eren, lanceert de Pro League in het najaar van 2022 een eigen Hall of Fame.

Het Belgisch voetbal beschikt over een roemrijke geschiedenis en een aantal uitzonderlijke talenten. Deze nalatenschap verdient het om herinnerd en geëerd te worden. Daarom zal de Pro League samen met trainers, ex-spelers en watchers de meest illustere voetballers uit haar geschiedenis toevoegen aan een eregalerij. De fan heeft het finale woord.

“Met de Hall of Fame erkent de Pro League de uitzonderlijke verdiensten van de spelers die onze competitie sinds haar oprichting in 1974 kleur geven”, legt CEO Lorin Parys uit. “Toetreden tot de Hall of Fame is de hoogste individuele onderscheiding die een liga aan spelers kan toekennen. Deze voetballers zijn dé ambassadeurs van het Belgisch voetbal.”

Wie kan toetreden?

Om toe te treden tot de Pro League Hall of Fame zijn er drie belangrijke criteria. De spelers moeten minstens 75 officiële wedstrijden gespeeld hebben in de hoogste Belgische divisie, ze moeten gespeeld hebben na 1974 (oprichting Pro League) en ze mogen niet langer actief zijn als voetballer in eender welke competitie. 

Wie opgenomen wordt in de Hall of Fame mag zich voor eeuwig een ‘Pro League Legend’ noemen. Elke genomineerde ontvangt een gepersonaliseerd medaillon, waarin het jaar van hun benoeming is gegraveerd. Op het Gala van de Pro League kondigden we Aline Zeler wegens haar enorme verdiensten voor het vrouwenvoetbal aan als de eerste ‘Pro League Legend’.

In het najaar lossen we de volgende tien namen, die gekozen worden door de fans. Zij kunnen stemmen op een shortlist samengesteld door een panel van ex-spelers, trainers, journalisten en andere voetbalwatchers. De klas van 2022 zal daardoor bestaan uit 11 coryfeeën uit het Belgisch voetbal.

Vanaf dan zullen elk seizoen 5 Belgische voetbaliconen worden genomineerd door het panel en de Pro League, waarvan er na een fan voting opnieuw twee worden toegevoegd aan de Hall of Fame.

Eerste Pro League Legend: Aline Zeler

De eerste Pro League Legend luistert naar de naam Aline Zeler. Haar belang en verdienste voor het Belgisch voetbal kan niemand nog ontkennen. Dat bewijst een snelle blik op haar palmares meteen. Aline Zeler kroonde zich negen keer tot kampioen van België met drie verschillende clubs: STVV, Standard de Liège en RSC Anderlecht. Met de Rouches won ze ook de BeNeLeague.

Aline Zeler staat bij uitstek symbool voor de enorme groei die het Belgisch vrouwenvoetbal de voorbije jaren heeft doorgemaakt. Als aanvoerster van de Red Flames - voor wie ze 111 keer in actie kwam - leidde ze de nationale voetbalvrouwen op het EK voetbal van 2017 in Nederland, het allereerste grote toernooi voor de Flames. Voor Aline Zeler was het de bekroning van een fantastische carrière.

Haar hele loopbaan lang heeft ze zich ingezet voor de professionalisering en ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in België. Dat doet ze tot op de dag van vandaag, terwijl ze haar eerste stappen zet als coach, met veel toewijding. Om haar te eren voor haar tomeloze inzet vond de Pro League het meer dan passend om Aline Zeler als eerste ‘Legend’ in te wijden in de Pro League Hall of Fame.

Gerelateerde artikels