Stathursday: Vossen verliest zijn streken niet

© Orange Pictures

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner StatsPerform. Deze week staan we stil bij het straffe seizoen van Jelle Vossen, die afgelopen weekend zijn 150e doelpunt in de Jupiler Pro League scoorde. De ervaren spits behoedde SV Zulte Waregem met zijn neus voor goals voor het degradatiegevaar.

Er lijkt maar geen sleet te komen op Jelle Vossen. In zijn vijftiende jaar op het hoogste niveau in België deed de Limburger dit seizoen al 17 keer de netten trillen. Vossen is zo van levensbelang voor SV Zulte Waregem. Statistieken aangeleverd door onze datapartner StatsPerform bevestigen zijn bepalende rol. De 32-jarige doelpuntenmaker maakte 40 procent van de goals van Essevee. In de Jupiler Pro League heeft enkel Michael Frey (42,3 procent) bij R. Antwerp FC een groter aandeel.

De impact van Jelle Vossen blijkt ook uit andere data van StatsPerform. Wanneer de spits in de basis stond (24 keer) behaalde SV Zulte Waregem gemiddeld 1,2 punten. Zonder hem als starter (7 keer) waren dat er gemiddeld slechts 0,6. Vossen aan de aftrap leverde Essevee ook een hoger winstpercentage op: 29,2 procent tegenover 14,3 procent. Voor een noodlijdende ploeg als SV Zulte Waregem kan dat het verschil betekenen tussen degradatie naar 1B een verlengd verblijf in 1A.

Met Vossen in de ploeg scoorde Zulte Waregem dit seizoen 1,5 doelpunten per wedstrijd. Zonder hem daalt dat aantal naar 0,9 treffers. Dat is logisch, aangezien de spits de derde plek in de topschuttersstand bezet. Wat daarbij wel opvalt, is dat Essevee zonder Vossen meer doelpogingen laat optekenen (12,6 tegenover 10,7 kansen). Ondanks een lager aantal pogingen, zorgt Vossens aanwezigheid voor meer goals. Dat zet bij uitstek zijn efficiëntie in de verf.

Ook de xG-statistieken bewijzen zijn neus voor goals. Volgens berekeningen van StatsPerform hadden de kansen van Vossen slechts 9,79 doelpunten moeten opleveren. De Limburger puurde er 17 uit, een verschil dus van 7,21 treffers. Enkel bij Nikola Storm (KV Mechelen) ligt het verschil tussen expected goals (xG) en effectief gescoord hoger (+ 9,64). Michael Frey (R. Antwerp FC / + 6,77) bezet de derde plek.

Jelle Vossen scoorde zijn 17 doelpunten allemaal van binnen de zestien. Eén keer trof hij raak met links, maar het gros van zijn goals (11, waarvan 3 penalty's) trapte de spits met rechts binnen. Daarbovenop staan er ook 5 kopbaltreffers achter zijn naam. Liefst 27,42 procent van Vossens pogingen resulteren in een doelpunt. Enkel Bas Dost (Club Brugge / 34,29 procent) en Michael Frey (32,25 procent) springen nog efficiënter met hun kansen om. 

Een laatste statistiek die enorm in het oog springt is het aantal baltoetsen in de zestien van de tegenstander. Vossen raakte het leer slechts 80 keer aan in de grote rechthoek dit seizoen. Ofwel, hij heeft gemiddeld amper 4,7 baltoetsen in het strafschopgebied nodig per doelpunt. Ter vergelijking: Deniz Undav (Royale Union Saint-Gilloise) heeft er gemiddeld 8,9 nodig voor hij raak schiet, Michael Frey 6,2 en Bas Dost 5,4. Geen enkele spits komt op dat vlak ook maar in de buurt van de doelgerichte Jelle Vossen. 

Zijn volledige dataprofiel van kan je hier raadplegen. Om de 150e goal van Jelle Vossen te vieren, geven we een gesigneerd teamshirt van SV Zulte Waregem weg. Doe mee:

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.

Kwamen eerder aan bod in de reeks 'Stathursday':