Zoals na elke speeldag verduidelijkt het Professional Refereeing Department een aantal fases van het voorbije voetbalweekend. Ontdek het hier.

Speeldag 13

RSC Anderlecht - KAA Gent 81'

Na een VAR interventie, beslist scheidsrechter Van Driessche om een strafschop toe te kennen aan AA Gent. Speler Cobbaut (Anderlecht) raakt/speelt de bal met zijn elleboog, die zich een onnatuurlijke positie bevindt (weg van het lichaam en maakt zijn lichaam daardoor groter).

Correcte VAR interventie en correcte beslissing van de scheidsrechter.

Speeldag 14

Club Brugge KV - KV Kortrijk 40'

Na communicatie met de VAR, vraagt de scheidsrechter op eigen initiatief de beelden te bekijken. De referee besluit om geen handspel en dus ook geen strafschop toe te kennen.

De bal wordt gespeeld door speler Lepoint (KV Kortrijk) en vanop korte afstand raakt de bal, de arm/elleboog van zijn teamgenoot Van Der Bruggen (KV Kortrijk) in het strafschopgebied De speler kan onmogelijk het contact met de bal vermijden en de arm is niet in een onnatuurlijke positie.

De initiële en uiteindelijke beslissing van de ref was correct.

RSC Anderlecht - Cercle Brugge KSV 71'

Een doelverdediger wordt geacht de bal onder controle met zijn handen te hebben wanneer hij de bal tussen zijn handen houdt of tussen zijn hand en enig ander oppervlak heeft (bv. grond, eigen lichaam). In de situatie in min 71, heeft de doelman de bal tussen zijn handen (de doelman heeft controle over de bal, zoals voorgeschreven door de spelregels, regel 12.2) wanneer deze door een aanvaller van Cercle in doel wordt getrapt.

De beslissing om het doelpunt af te keuren is een terechte beslissing, na een correcte VAR interventie. Het was zeer moeilijk voor de scheidsrechter om deze actie "live" te kunnen waarnemen.

KAA Gent - R Standard de Liège 83'

Bij het trappen van de bal was de rechterarm van speler Vanheusden in een natuurlijke positie. Wanneer de bal op hem af kwam veranderde de positie van de arm. De verdediger maakte zijn lichaam onnatuurlijk groter (making his body bigger) waardoor hij de bal raakte met zijn arm in het strafschopgebied. De scheidsrechter gaf strafschop en een gele kaart aan speler Vanheusden, omdat de bal richting doel werd getrapt.

Het was voor Standard speler Vanheusden zijn tweede gele kaart en hij werd dus uitgesloten. In minuut 70 kreeg hij zijn eerste gele kaart voor een roekeloze overtreding.