Het Professional Refereeing Department verduidelijkt een aantal fases van het voorbije voetbalweekend.

K. SINT-TRUIDENSE VV - KAS EUPEN (64'): TWEEDE GELE KAART NA VIERING DOELPUNT

Samuel Asamoah van STVV kreeg in minuut 52 een gele kaart. In de 64ste minuut scoorde Asamoah. Hij vierde zijn doelpunt door zijn hoofd te bedekken met zijn shirt. Daarbij liet hij een boodschap op zijn 'undershirt' zien.

Hij kreeg van de scheidsrechter een tweede gele kaart, goed voor een rode kaart dus, voor het bedekken van zijn hoofd met zijn shirt. Zoals de spelregels het voorschrijven. Zie Regel 12 - Overtredingen en onsportief gedrag.

Enkel het shirt optillen om een boodschap te tonen, maar daarbij het shirt niet uitdoen of het hoofd bedekken, wordt niet bestraft met een gele kaart. Dat is een actie die wel gemeld moet worden in het rapport van de scheidsrechter.

De beslissing van de scheidsrechter om Samuel Asamoah een tweede gele kaart te geven, was dus correct.

R. CHARLEROI SPORTING CLUB - SV ZULTE WAREGEM (84'): VAR-INTERVENTIE

Nadat Dorian Dessoleil scoorde voor Charleroi en de scheidsrechter het doelpunt had toegekend, vroeg de VAR aan de ref om de beelden te bekijken ('on field review'), voor een duwfout van de Dessoleil in het strafschapgebied.

De scheidsrechter bekeek de beelden en besliste om het doelpunt af te keuren.

Het Professional Refereeing Department (PRD) beschouwt de actie van Dessoleil als een 'normaal voetbalcontact' en verwacht geen VAR-interventie voor het lichte contact.

Het PRD verwacht niet dat de scheidsrechter zijn eerder genomen beslissing wijzigt.

Het was een onjuiste VAR-interventie en een onjuiste eindbeslissing van de scheidsrechter.