Clubs, fans en minister keuren wangedrag samen af: 'We laten ons voetbal niet langer kapen'
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, de Pro League en vertegenwoordigers van alle 26 clubs hebben maandag een constructief gesprek gehad over de incidenten met supporters van de laatste weken. Hieronder leest u een open communicatie daaromtrent van onze CEO Lorin Parys.
“Deze ochtend hebben we met alle clubs en met minister Annelies Verlinden het veiligheidsbeleid voor ons voetbal en bijkomende stappen besproken. Zaterdag al hadden we een positief gesprek met de supportersfederatie en vandaag hebben we ook overleg gevraagd met alle betrokken politiezones en het gerecht om de krachten te bundelen. Onze sport verbindt, brengt mensen samen en zorgt voor plezier. Ons voetbal is te mooi om te laten kapen door een kleine groep die het voor iedereen verpest. Die groep moet eruit. We nemen onze verantwoordelijkheid op en voeren onze plannen eendrachtig en snel in.
Sinds de start van dit seizoen wordt er véél sneller en véél strenger gestraft. Het werpen van pyro is strafbaar met minimum 2 jaar stadionverbod. Daarmee zijn we zelfs strenger dan de Premier League. En bij recidive is een stadionverbod tot 25 jaar mogelijk. De sancties zijn nu in elk stadion hetzelfde. En het zijn niet langer de clubs maar de onafhankelijke Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen bij de KBVB die binnen de 20 werkdagen, beroep inclusief, uitspraak doet.
Elk ticket en abonnement wordt op naam verkocht. Nog dit jaar komt er een automatische koppeling van ons nieuw ticketingsysteem aan de drie databases met stadionverboden die in realtime worden verbonden. Op die manier kunnen er geen tickets meer verkocht worden aan mensen met een stadionverbod. De Pro League zal er met de clubs over waken dat iedereen die op een bezoekende bus zit, bekend is bij de club. Een analyse van de camerasystemen wordt uitgevoerd om amokmakers zo goed mogelijk te kunnen identificeren..
We vragen daarnaast een aanpassing van de Voetbalwet zodat we de veiligheidsketen ook kunnen sluiten. Die aanpassing moet clubpersoneel, stewards en veiligheidsagenten toelaten de identiteit van supporters te kunnen controleren en een grondige fouillering te kunnen uitvoeren. We vragen ook dat de Voetbalwet een verbod op het bedekken van het gezicht bevat en dat de sancties worden verzwaard in lijn met de sancties die het voetbal zelf oplegt.
Daarnaast vragen we dringend een internationaal stadionverbod zodat amokmakers uit buurlanden hier niet kunnen komen rellen.
Een nieuwe cultuur schep je niet van vandaag op morgen. Maar de marsrichting is duidelijk: voetbalstadions moeten plekken zijn waar families met kinderen onbezorgd heen kunnen.”