Aanpassing Covid-protocol

De Algemene Vergadering van de Pro League keurde deze namiddag unaniem een aanpassing goed aan het Covid-protocol dat uitstel van wedstrijden mogelijk maakt wegens Covid-besmettingen. De basisregel inzake de 7 besmettingen blijft onveranderd, maar de voorwaarden omtrent de Squad Size List A vervallen. Er geldt bovendien een aangepaste bepaling voor doelmannen.

Door de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus besliste de Pro League vorige week al dat clubs opnieuw uitstel kunnen vragen wanneer zij geplaagd worden door besmettingen in hun kern. Dat kan vanaf zeven positieve gevallen die voor hun club minstens 30 procent van alle wedstrijdminuten dit seizoen hebben afgewerkt. De voorwaarde dat de besmette spelers tot de Squad Size List A moeten behoren, wordt geschrapt.

Ook wanneer er twee of meer doelmannen een positieve coronatest afleggen, kunnen clubs uitstel vragen. Dat kan weliswaar enkel wanneer het minstens de keeper met de meeste speelminuten óf de doelman in de laatste officiële competitiewedstrijd betreft. De voorwaarde dat de besmette keepers tot de Squad Size List A moeten behoren, vervalt. Clubs krijgen na deze reglementswijziging 24 uur de tijd om een exhaustieve lijst van drie doelmannen door te geven.

Deze lijst kan nadien niet meer aangepast worden door de clubs, tenzij er een transfer zou plaatsvinden tijdens de wintermercato. Een inkomende transfer kan nog toegevoegd worden aan de doelmannenlijst. Als een keeper de club verlaat, kan een andere doelman verbonden aan de club zijn plek op de lijst innemen. Clubs kunnen deze wijzigingen tot 72 uur voor de start van de eerstvolgende wedstrijd doorgeven aan de Kalendermanager.