Anele Ngcongca is ex-Jupiler Pro League speler van de week

Geen vrolijke noot om deze week de ex-Jupiler Pro League speler in te luiden. Maandag bereikte ons en de rest van de voetbalwereld het droevige nieuws dat ex-Genkspeler Anele Ngcongca in zijn thuisland is omgekomen in een auto-ongeluk. De Zuid-Afrikaan speelde net geen 10 seizoenen bij de club uit Limburg en had er als rechtsachter een belangrijke rol in de verdediging. KRC Genk besliste maandag om als eerbetoon aan de speler het rugnummer 16 in te trekken.

Anele Ngcongca die in 2007 in België aankwam, groeide uit tot een van de sterkhouders van de Genkse defensie. De verdediger speelde van 2007 tot 2016 voor de Limburgers en kwam 279 keer in actie. Geen enkele buitenlander speelde meer wedstrijden voor KRC Genk. Enkel Thomas Buffel gaat hem in de all-time ranking voor.

Anele was jarenlang de hoeksteen van de Genkse defensie. In het kampioensjaar 2010-2011 was hij een van de basispionnen op het veld en ook in de winst van de Beker in 2009 en in 2013 speelde hij een belangrijke rol. Na net geen 10 seizoenen op Belgische bodem trok hij opnieuw naar zijn moederland.

Van 2016 tot 2020 speelde de verdediger bij de Zuid-Afrikaanse ploeg Mamelodi Sundows. Anele speelde er 42 wedstrijden. Een transfer naar KSV Roeselare voor dit seizoen werd in laatste instantie afgeblazen. Net voor het tragische ongeluk tekende hij een overeenkomst bij AmaZulu, waar hij helaas niet meer in actie zal kunnen treden.

De Pro League wenst de familie en vrienden van Anele veel sterkte in deze moeilijke tijden.

Gerelateerde artikels