Antisemitische spreekkoren: het BAS maakt zijn beslissing bekend

© Photo News

Het Bondsparket had Club Brugge vervolgd voor discriminerende spreekkoren tijdens de ontmoeting van 4 april tegen RSCA. Tijdens deze wedstrijd werd "Al wie niet springt is een jood" en "Alle joden zijn homo's" gezongen tijdens de wedstrijd in de Play-Offs.

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB had de disciplinaire procedure ongegrond verklaard, waarop het Bondsparket besliste om in beroep te gaan voor het BAS.

Op grond van artikel B307 van het Bondsreglement stelt men dat voor het uiten van discriminerende spreekkoren er een bijzonder opzet aanwezig moet zijn. Dit is niet het geval voor "Al wie niet springt is een jood" aangezien de Brugse supporters hierbij verwijzen naar een bijnaam die gegeven werd aan de supporters van Anderlecht zonder een bepaalde groep van de bevolking te willen discrimineren. Anderzijds is volgens het BAS geen twijfel mogelijk voor "Alle joden zijn homo's" omdat de combinatie van die twee woorden als aanstootgevend kan worden ervaren door de LGBTQ-gemeenschap.

Het BAS houdt de club verantwoordelijk voor de daden van zijn supporters.

Het BAS onderstreept ook wel dat alle acties en inspanningen dewelke Club Brugge heeft geleverd en blijft leveren ten behoeve van antiracisme en pro-diversiteit een lichtere boete rechtvaardigen van 1.000 EUR met uitstel voor een periode van 1 jaar.

De Pro League zal actief blijven strijden tegen discriminatie gedurende het seizoen en roept de clubs en hun supporters op om hun verantwoordelijkheid te nemen om de diversiteit die ons voetbal kenmerkt te respecteren en te laten respecteren.

Gerelateerde artikels