België claimt achtste plek op UEFA-landenranking

© JDM

Dankzij de puike prestaties van onze Belgische clubs in de Europese competities dit najaar wipt ons land opnieuw over Schotland, Oostenrijk en Servië naar de achtste plek in de UEFA Country Coefficient.

“Het knappe Europese parcours van onze Belgische teams is voor mij geen toeval”, reageert Lorin Parys, CEO van de Pro League. “Het is het resultaat van consequent inzetten op innovatie en talent bij de opleiding, scouting en postformatie van jonge voetballers. De kwalitatieve omkadering en het slim technisch beleid bij onze clubs zijn echte sterktes die zorgen voor hoogstaande nationale competities en zo ook voor clubs die internationaal presteren. Met ons toekomstplan gaan we nog meer hefbomen creëren voor dit beleid, want we zien vandaag het resultaat, met nog vier vertegenwoordigers in de UEFA-competities. Het is nu aan ons om dichter te sluipen richting Europese top. Hopelijk zetten we straks in de knock-outfases een volgende stap in de goede richting.”

Van 13 naar 8

De Europese voetbalbond UEFA houdt op basis van de prestaties in de UEFA-competities over de laatste vijf seizoenen een landenranglijst bij. Aan de hand van deze ranking worden de Europese tickets verdeeld aan de verschillende competities. Deze zogenaamde coëfficiënt is dus belangrijk, want hoe hoger je land geplaatst is, hoe beter de Europese tickets.

Ons land was na een aantal mindere jaren afgegleden naar de dertiende plek in die ranglijst. Maar dit seizoen is de kentering ingezet. Met name de kwalificaties van Club Brugge en R. Union Saint-Gilloise voor de knock-outfase van respectievelijk de Champions League en Europa League zijn enorme opstekers voor onze Belgische coëfficiënt. Ons land klom daardoor vorige week al van plaats 13 naar plekje 8.

© VKA

Vandaag zetten KAA Gent en RSC Anderlecht de puntjes op de i, door zich op de slotspeeldag van de groepsfase ook te plaatsen voor de eindfase van de UEFA Conference League. Daardoor zijn na Nieuwjaar nog vier Belgische teams in de Europese competities actief. 

Achter ons in de UEFA landenranglijst zijn alle Europees spelende clubs van concurrent Schotland uitgeschakeld. Oostenrijk vormt met nog een vertegenwoordiger een kleine bedreiging, ook Servië en Noorwegen hebben nog maar één club in de running. De Turkse teams spelen een sterk Europees seizoen, maar volgen al op ruime achterstand. Daardoor lijkt de top 10 - met rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2024-2025 - een zekerheid.

De kloof op de top 7 is aanzienlijk, maar het is de ambitie van de Pro League om met onze Belgische clubs een ambitieuze rol in Europa op te nemen.