Bepalingen Covid 19-Protocol

Sinds het begin van het seizoen worden alle spelers uit de Jupiler Pro League en de 1B Pro League getest volgens de bepalingen uit het Pro League Covid-19 Protocol.

Hoewel veelbesproken, blijkt dat nog niet elke volger de bepalingen, zoals de termijnen van quarantaine, kent. Wat soms al eens tot vragen en opmerkingen leidt…

Wanneer een speler of staflid positief test bij de Pro League testen, gaat deze zeven dagen in quarantaine. Na zeven dagen ondergaat deze persoon een nieuwe test. Indien deze persoon vervolgens negatief test en dus geen besmettingsgevaar meer vormt voor zijn ploeggenoten, kan hij weer aansluiten bij de groep. Is deze test echter opnieuw positief, dan wordt de quarantaine van deze persoon met zeven dagen verlengd en legt hij 14 dagen na het eerste positieve testresultaat, opnieuw een test af.

Bij deze test na 14 dagen wordt standaard ook een bloedafname voorzien, waarbij de antistoffen bepaald worden. Het is immers mogelijk dat een persoon na 14 dagen of langer (tot zelfs maanden na de besmetting) nog positief test omdat hij viruslading heeft, zonder nog ziektesymptomen te vertonen. Op basis van de antistoffen en de viruslading kan echter bepaald worden of deze persoon nog besmettelijk is en een risico vormt voor zijn omgeving, of niet. Indien de Pro League medici en de labo’s detecteren dat de hoeveelheid antistoffen hoog genoeg is dat deze bescherming biedt voor deze persoon en hij geen besmettingsgevaar meer vormt voor zijn omgeving, kan hij op basis van deze bepaling ook vrijgegeven worden.

Gerelateerde artikels