Club Brugge voor de 18e keer kampioen van België

© PDV

Club Brugge heeft zondagnamiddag de achttiende landstitel in de clubgeschiedenis veroverd dankzij een 1-3 overwinning op het veld van R. Antwerp FC. Blauw-Zwart kroont zich voor de derde op rij en de vierde keer in vijf jaar tijd tot kampioen van België. Ook de andere eindposities liggen vast.

Het doek is gevallen over de Jupiler Pro League 2021-2022. Club Brugge was bijna een heel seizoen op achtervolgen achtervolgen aangewezen, maar greep vorige week definitief de macht. Outsider R. Union Saint-Gilloise, dat zichzelf vanuit 1B rechtstreeks naar de top van de Jupiler Pro League voetbalde, stond sinds speeldag 11 in de reguliere competitie aan de leiding. Maar in een dubbele confrontatie met de Brusselaars boekte Club Brugge in de Champions’ Play-offs twee cruciale zeges. 

Op het veld van R. Antwerp FC zetten de West-Vlamingen de kroon op het werk door er zondagmiddag op de voorlaatste speeldag met 1-3 te gaan winnen. Club Brugge benutte de Champions Play-offs optimaal. Met 7 gemaakte goals tegenover slechts één tegentreffer - dankzij een uitstekende Simon Mignolet, pakte de ploeg van de afscheidnemende coach Alfred Schreuder 13 op 15 punten. Club is al 13 duels op rij ongeslagen, waarvan slechts eentje (in en tegen Anderlecht) op een draw eindigde.

Met drie landstitels op rij evenaart Club Brugge zijn recordreeks uit de jaren zeventig van de vorige eeuw (1976-1978), toen onder de legendarische coach Ernst Happel. Blauw-Zwart verzekert zich ook van een vijfde Champions League-groepsfase op rij.

© PDV

Ook alle andere posities in de Champions’ Play-offs liggen op één speeldag van het einde vast. Na een onwaarschijnlijk seizoen moet R. Union SG vrede nemen met de tweede plek, die na de 0-2 overwinning op het veld van stadsrivaal RSC Anderlecht nu helemaal veilig is. Dat betekent ook: het ticket voor de derde voorronde van de Champions League steekt op zak van de sympathieke Brusselaars. Aantreden in het kampioenenbal kan de pijn van een gemiste landstitel mogelijk wat verzachten.

RSC Anderlecht strandt na de vierde opeenvolgende derbynederlaag tegen R. Union Saint-Gilloise uiteindelijk op de derde plek, die recht geeft op de laatste voorronde van de Conference League. Omdat bekerwinnaar KAA Gent - geplaatst voor de laatste voorronde van de Europa League - de Europe Play-offs won, hoeft R. Antwerp FC geen barrages meer af te werken. De Great Old mag volgend seizoen in de Conference League deelnemen vanaf de tweede kwalificatieronde.

Gerelateerde artikels

  • EA Sports
  • Konami
  • Bwin
  • Eleven Sports
  • Jupiler
  • Panini