Communicatie na Raad van Bestuur en Algemene Vergadering Pro League

Vandaag werden zowel een Raad van Bestuur als een Algemene Vergadering van de Pro League gehouden. De vergadering verliep in een constructieve en serene sfeer met blik op de toekomst van het Belgische profvoetbal.

Verdeling mediarechten vrouwenvoetbal

De Algemene Vergadering besloot om de verdeelsleutel van de mediarechten voor de Scooore Super League vast te leggen. Op een bijdrage van €1.000.000 van de Pro League wordt de helft solidair tussen de 10 ploegen van de Scooore Super League verdeeld, zonder onderscheid tussen prof- of amateurniveau.

Van de andere helft wordt €270.000 volgens sportieve criteria (1e vijf plaatsen bij eindstand) verdeeld. De laatste €240.000 wordt verdeeld onder de 8 profclubs, waarbij de ondersteuning van de mediavisibiliteit van de Scooore Super League het criterium is. Deze laatste som zal verdeeld worden onder de Pro League teams die live wedstrijden voorzien in de beste faciliteiten.

Financial Fair Play

De vereisten inzake Financial Fair Play werden door UEFA tot nader order verlicht door de Covid-19 context. Daarom werd een voorstel uitgewerkt vanuit de Pro League voor de Belgische financial fair play.  Daarom kunnen de clubs ook een covid-correctie aanbrengen. Om de financiële stabiliteit van clubs echter te garanderen, kunnen de clubs de Financial Fair Play verliezen onbeperkt bijpassen via kapitaalsverhogingen.

Beneliga

Een vertegenwoordiger van Deloitte en de projectmanager van de Beneliga brachten een presentatie over de 3de fase en de inhoud van de vierde fase van de studie, besteld door de G5 en de Nederlandse G6.

Audit werking Pro League

Het management van de Pro League gaf een overzicht van de stand van zaken over de audit inzake de werking van de Pro League en de toekomst van het professionele voetbal in ons land. De Algemene Vergadering gaf haar mandaat aan het management om de volgende fase van deze audit op te zetten, samen met een delegatie van de Raad van Bestuur

Peter Willems nieuwe bestuurder

Peter Willems werd door de algemene vergadering verkozen tot nieuwe bestuurder binnen de Raad van Bestuur van de Pro League voor een termijn van drie seizoenen. Vincent Goemaere was enige tegenkandidaat maar steunde de kandidatuur van Peter Willems en trok zich terug nog voor de stemming. 

Covid-19

De Pro League is in structureel overleg met alle overheden en volgt ook de bepalingen op die de nieuwe maatregelen met zich zouden kunnen meebrengen. Het gestructureerde en intensieve overleg dat de Pro League opgezet heeft met de verschillende kabinetten en overheidsdiensten verzekeren alvast een directe opvolging na elke speeldag en indien nodig onmiddellijke bijsturing. Een algemeen rookverbod werd voor de wedstrijden van de Pro League opgelegd vanaf het weekend van 16 oktober. De Pro League en haar clubs zullen eerstdaags trouwens een brede communicatiecampagne opzetten om de bezoekers van de wedstrijden en alle voetbalfans aan te zetten om de Coronalert app te downloaden om zo de opvolging inzake tracing te faciliteren.

Gerelateerde artikels