Erelijst, records en andere weetjes

Vorig jaar schreef KAA Gent bekergeschiedenis door in het Koning Boudewijnstadion voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de Croky Cup op het palmares te schrijven. Welke teams gingen de Buffalo’s vooraf op de erelijst? Wie zijn de recordhouders? En welke topschutters kleurden de bekercompetitie over de jaren heen? Ontdek het allemaal op deze pagina.

De Beker van België - sinds 2015 bekend als de Croky Cup - kent een rijke geschiedenis, met 23 verschillende eindwinnaars (op basis van stamnummer). De meeste recente laureaten kennen we nog, maar wist jij nog dat Racing Club de Bruxelles - een voorloper van RWDM - de allereerste Beker van België wist te veroveren in 1912?

Hier vind je een volledig overzicht van alle edities.

Opvallend: slechts twee keer ging de bekertitel naar een ploeg die niet in de hoogste voetbalklasse actief is. KV Mechelen slaagde daar in 2019 als laatste in. In 1956 haalde Doornik het van reeksgenoot Verviers. Slechts zes keer stond er een ploeg uit de lagere reeksen in de finale.

Brugse recordhouder

In het aantal landstitels moet Club Brugge de duimen leggen voor RSC Anderlecht, maar Blauw-Zwart won de Croky Cup wel vaker. Club Brugge is ook het team dat het vaakst in de finale stond. 

Standard de Liège kampt dan weer met een bekercomplex, want verloor het vaakst een finale. Van die 10 verloren finales waren er overigens 5 tegen aartsrivaal RSC Anderlecht.

De onbetwiste topschutter in de Beker van België luistert naar de naam Jan Ceulemans, die in de jaren 70, 80 en 90 voor Lierse en Club Brugge liefst 46 doelpunten scoorde in 70 bekermatchen. De Australische spits Eddie Krncevic, onder meer ex-Anderlecht, volgt op ruime afstand.

Van de nog actieve spelers staat Jelle Vossen het hoogste in aantal bekergoals. De spits van SV Zulte Waregem staat op plekje 13, en scoorde voor vier verschillende clubs in totaal 17 keer. Nog twee keer scoren en Vossen rukt op naar de negende plek.

Nestelt Jelle Vossen zich dit seizoen top 10 bekertopschutters?

Je moet aangemeld zijn om te kunnen stemmen op deze poll.

Aanmelden