Croky Cup: uitdoelpunten niet meer van tel

© Orange Pictures

In de halve finales van de Croky Cup is sinds dit seizoen de uitdoelpuntenregel niet meer van toepassing. Bij een gelijke stand na de returnwedstrijden volgen verlengingen en indien nodig nog een strafschoppenreeks. Dat geldt ook voor barragematchen in de Jupiler Pro League en 1B Pro League.

Die regelwijziging werd in augustus 2021  bekrachtigd door de Raad van Bestuur van de Pro League en volgt op een aanpassing die doorgevoerd werd door de UEFA. Hiermee werd een stukje voetbalgeschiedenis afgesloten. De uitdoelpuntenregel bepaalde al sinds 1965 de uitkomst van dubbele confrontaties, zowel in nationale bekercompetities als in de Champions League en Europa League. 

Voortaan worden er bij een gelijke stand na de heen- en terugwedstrijden verlengingen gespeeld. Als die geen soelaas brengen, bepaalt een penaltyreeks welke club doorstoot naar de volgende fase. Het aantal uitdoelpunten is niet meer doorslaggevend. De wijziging heeft impact op de halve finales van de Croky Cup, maar ook voor barragewedstrijden in de Pro League-competities. Die zijn er op het einde van het seizoen tussen de zeventiende in 1A en de tweede in 1B, maar ook tussen de vierde van de Champion’s Play-offs en de winnaar van de Europe Play-offs. 

Deze week staan de twee terugmatchen in de halve finales van de Croky Cup op het programma. Club Brugge verdedigt woensdagavond voor eigen publiek een 0-1 overwinning uit de heenmatch tegen KAA Gent. RSC Anderlecht neemt het donderdagavond op tegen KAS Eupen in het Lotto Park. De heenwedstrijd in de Oostkantons eindigde op 2-2. De finale vindt plaats op 17 of 18 april in het Koning Boudewijnstadion.