David versus Goliath - SK Beveren, RWDM en Lierse K zijn stevige uitdagers

© PCRO

Elke donderdag lichten we in de rubriek ‘Stathursday’ boeiende voetbalstatistieken uit aangeleverd door onze datapartner Opta - Stats Perform. Deze week laten we ons licht schijnen op de top 3 in de Challenger Pro League, SK Beveren, RWDM en Lierse K. In de Croky Cup gaan zij donderdagavond vol hun kans tegen drie Jupiler Pro league-teams.

Halverwege de Challenger Pro League zijn er drie titelpretendenten opgestaan. SK Beveren, RWDM en Lierse K lijken over de meeste kwaliteiten te beschikken om in april het felbegeerde ticket naar de Jupiler Pro League te veroveren, zo bewijzen ook de data. Straks kunnen deze drie teams uit de relatieve anonimiteit treden, door in de Croky Cup voor de verrassing te zorgen.

Defensieve stabiliteit van RWDM

Onze stathursday starten we bij RWD Molenbeek, de opponent van KV Kortrijk in de zestiende finales. De Brusselaars zijn met 15 op 15 dé ploeg in vorm in de Challenger Pro League, scoorden in de laatste vijf duels 13 keer en slikten er amper twee. RWDM is dan ook de best verdedigende ploeg in de competitie met een totaal van slechts 11 tegengoals, 2,84 minder dan verwacht volgens de xG-statistieken. 

Théo Defourny liet al 39 reddingen noteren, niemand heeft er meer in de Challenger Pro League. De doelman doet dat aan een reddingspercentage van 78 procent, het beste cijfer na Senne Lammens van Club NXT (83,33 %). Tegen KV Kortrijk, de minst scorende ploeg van de Jupiler Pro League (14 goals in 16 wedstrijden), wil Defourny zeker zijn netten schoon houden.

Waar bij RWDM nog wel eens het schoentje wringt, is in de afwerking. De Brusselse volksclub scoort wel vaker dan verwacht (22 goals tegenover xG 17,27), maar het vizier van aanvallers Plange, Biron en Challouk staat niet altijd even scherp afgesteld. Slechts 43 procent van de Molenbeekse schoten belandt tussen de palen, dat is het op één na

Uitkijken wordt het naar de prestatie van Youssef Challouk, die afgelopen zomer gekocht werd door KV Kortrijk maar meteen uitgeleend aan RWDM en zal willen schitteren tegen zijn moederclub. Sinds de dribbelvaardige aanvaller neerstreek in het Edmond Machtensstadion, gaat het een pak beter met RWDM. In de 4 matchen zonder hem, pakten de Brusselaars gemiddeld 1,3 punten en scoorden ze 1,3 goals gemiddeld. Mét Challouk steeg dat naar respectievelijk 2,4 en 2,1.

Efficiëntie van Rocha cruciaal voor Lierse K

De Pallieters scoren het vlotst in de Challenger Pro League, met 7,09 treffers meer dan verwacht (xG 17,91), maar geven na RE Virton ook de meeste doelpunten weg. Het team van Tom Van Imschoot slaagt er vooralsnog niet in defensieve stabiliteit te vinden, al lijkt er beterschap op komst. In de laatste vijf CPL-wedstrijden moest Maxime Delanghe zich slechts 6 keer omdraaien, terwijl dat in de vijf matchen daarvoor nog 13 keer was.

Lierse K laat wel het hoogst aantal intercepties optekenen (174) van alle Challenger Pro League-teams, maar laat het in de zone van de defensieve waarheid iets te vaak afweten. Geen enkele ploeg recupereert zo weinig ballen op de eigen helft als de Pallieters. Dat levert heel wat tegendoelpunten op.

Zoals gezegd, is Lierse K met voorsprong de meest efficiënte ploeg in de Challenger Pro League. Dat heeft het voornamelijk te danken aan Leonardo Rocha, de topschutter, met 9 doelpunten. Daar voegde de boomlange Portugese spits ook al 4 assists aan toe. Zo was Rocha al betrokken bij 13 goals, veruit het beste van de competitie.

Rocha heeft de meeste baltoetsen in de zestien van de tegenstander, namelijk 81 - 10 meer dan eerste achtervolger Thibo Baeten (K. Beerschot VA). De Portugees straalt dus veel dreiging uit, maar werkt daarnaast ook hard. Niemand in de Challenger Pro League ging vaker duels aan (201) en won ze ook zo vaak (110), daarmee heeft Rocha het hoogste slaagpercentage met 54,73 %. Kan RSC Anderlecht hem op het Lisp in bedwang houden?

SK Beveren, compleet in de breedte

Wellicht de best voetballende ploeg in de Challenger Pro League tot dusver: SK Beveren. ‘De Leeuwen’ creëerden in de Challenger Pro League de meeste grote kansen (41), maar lieten ook het hoogst aantal missers optekenen (21). Als de competitieleider R. Antwerp FC - de minst gepasseerde ploeg in de Jupiler Pro League - wil uitschakelen in de Croky Cup, moeten die kansen wel omgezet worden. 

Ook de xG-statistieken wijzen op een probleem in afwerking. SK Beveren zit wel 1,95 boven de verwachte doelpunten, maar liefst acht Challenger Pro League-ploegen scoren beter. Op basis van diezelfde cijfers is SK Beveren wel na RWDM de meest stabiele ploeg in defensief opzicht. Het is ook de duelkrachtigste, met 53,8 procent gewonnen duels. Daar zit Alexander Corryn - oude bekende bij R. Antwerp FC - ook voor iets tussen. Met 19 van 32 tackles gewonnen, is hij op dat vlak de efficiëntste verdediger in de CPL.

Behalve Corryn, lopen er nog veel oude bekenden van de Great Old rond bij SK Beveren. Ex-coach Wim De Decker zwaait nu de plak op de Freethiel en haalde er Sander Coopman, Louis Verstraete, Corryn en Dieumerci Mbokani binnen. Die laatste scoorde al 2 keer en gaf 2 assists, waardoor hij de efficiëntste spits is. Elke 66 minuten is de Congolees betrokken bij een goal. Na Jordan Kadiri (Lommel SK) heeft hij ook het best schotratio van de Challenger Pro League, met 2 goals en 3 schoten op doel uit 7 doelpogingen. 

SK Beveren is echter meer dan enkel Mbokani. Zo is de talentrijke doelman Beau Reus leider in de Clean Sheet-ranking en behoort ook Lucas Ribeira Costa tot de absolute smaakmakers van de Challenger Pro League, met na Rocha en Baeten de meeste baltoetsen in de zestien (64) en het op één na hoogst aantal geslaagde dribbels (24 op 61). Kévin Hoggas is dan weer de speler die de beste voorzetten trapt en Thierno Barry (8 treffers) is de topschutter van SK Beveren.

R. Antwerp FC, de bekerwinnaar van 2020, is bij deze gewaarschuwd!

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.