De Pro League en VUB hernieuwen samenwerking rond maatschappelijk beleid profvoetbal

De Pro League en de onderzoekgroep Sport & Society van de Vrije Universiteit Brussel hernieuwden hun samenwerking en zullen ook de komende 2 seizoenen verder inzetten op een kwalitatieve uitbouw van het maatschappelijk beleid en de projecten uitgewerkt door de Belgische professionele voetbalclubs en de Pro League.

Concreet zullen onderzoekers van de VUB de professionele clubs mee begeleiden bij de opmaak en de versterking van hun beleidsplannen. Deze kwalitatieve beleidsplannen zullen resulteren in duurzame projecten, in samenwerking met lokale partners en ten voordele van de verschillende doelgroepen waar de sociale projecten op gericht zijn.

De samenwerking tussen de VUB en de Pro League voor de uitbouw en professionalisering van het sociale beleid van de Belgische profclubs loopt al enkele jaren. Zo werkten de VUB en de Pro League reeds in 2014 de handleiding Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor Professionele Voetbalclubs uit, die intussen in 4 talen vertaald werd en via het European Football for Development Network in gans Europa wordt gebruikt.

"We zijn erg tevreden met de hernieuwing van onze samenwerking met de onderzoeksgroep Sport & Society van de VUB. De voorbije jaren konden we dankzij deze samenwerking de sociale werking van onze Pro League clubs professionaliseren. We hopen in de komende twee jaar nog een versnelling hoger te schakelen in de begeleiding van onze clubs in de uitbouw beleid inzake Community & Social Responsibility. Het blijft onze ambitie om zowel nationaal als internationaal mee de maatstaf te bepalen", aldus Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League.

"Uit onderzoek weten we dat het MVO-beleid van professionele voetbalclubs gedreven en bepaald wordt door een aantal theoretische modellen. De samenwerking met de Pro League biedt ons de mogelijkheid om in interactie met de clubs deze modellen te testen en kennis onmiddellijk in de praktijk toe te passen. Onderzoek naar het maatschappelijk engagement van Pro League clubs past binnen het thema 'sport als middel' waarin onze onderzoekgroep een stevige traditie heeft opgebouwd", aldus professor Inge Derom van de VUB.

Gerelateerde artikels