FAQ: Champions’ play-offs & Europe play-offs: de uitleg

De Belgische competitie kende dit seizoen een unieke jaargang. Niet alleen werden de wedstrijden grotendeels afgewerkt in lege stadions, ook een hervorming van de competitie deed haar intrede. 18 clubs zullen zowel dit seizoen als komend seizoen (2021-2022) meestrijden voor de titel in de hoogste voetbalklasse van België, de Jupiler Pro League. De 1B Pro League zal dan weer plaats hebben voor 8 clubs.

Ook de play-offs werden hervormd. Ontdek hieronder alle nieuwigheden!

Verkorte Play-offs: Champions’ PO + Europe PO

De nummers 1 tot en met 4 spelen de Champions’ play-offs, de vervanger van play-off I die voordien 6 clubs telde. De puntendeling blijft behouden, de 4 ploegen spelen ook 2 maal tegen elkaar.

De nummers 5 tot en met 8 spelen de Europe play-offs. Geen klassieke play-off II meer dus met de twee poules. Net als in de Champions’ play-off spelen de 4 ploegen uit de Europe play-offs thuis en uit tegen elkaar en geldt ook hier de puntendeling.

De primus van de Champions’ play-offs is kampioen. De winnaar van de Europe play-offs speelt een finalewedstrijd tegen de nummer vier uit de Champions’ play-offs voor het laatste Europese ticket (zie de verdeling hier onder).

Wat bij gelijke stand?

Momenteel telt RSC Anderlecht 3 punten meer dan eerste achtervolger KV Oostende. Indien er na 34 speeldagen een gelijke stand zou zijn, wordt er op basis van onderstaande criteria beslist wie de Champions’ play-offs en wie de Europe play-offs speelt.

 1. Aantal punten
 2. Aantal zeges
 3. Beste doelpuntensaldo
 4. Gemaakte doelpunten
 5. Aantal zeges op verplaatsing
 6. Doelsaldo op verplaatsing
 7. Aantal gemaakte goals op verplaatsing
 8. Testmatch

De strijd om de vierde plaats zal nog spannend worden. Met nog 2 speeldagen te gaan,  zal de beslissing welke ploeg zijn plaatsje in de Champions’ play-offs heeft pas op de laatste speeldag vallen. De nummer 4 speelt de Champions’ play-offs en de nummer 5 de Europe play-offs. 

Verdeling Europese tickets

 • Winnaar Champions’ play-offs: is kampioen en speelt de Champions League
 • Nummer 2: speelt derde kwalificatieronde van de Champions League
 • Nummer 3 speelt laatste voorronde van de Conference League
 • Winnaar van de finnale tussen nummer 4 Champions’ play-offs en winnaar Europe play-offs speelt tweede kwalificatieronde van de Conference League
 • Bekerwinnaar speelt laatste voorronde van de Europa League

*opmerking:  de finale tussen de nr. 4 van de Champions’ PO en winnaar Europe PO worden niet gespeeld als de bekerwinnaar in de Champions’ PO zit of als de bekerfinalisten allebei in de Champions’ PO zitten. Dat komt omdat België 5 Europese tickets heeft en in die twee scenario’s de 4 deelnemers aan de Champions’ PO al allemaal zeker zijn van een Europees ticket.

Degradatie/Promotie 1A

Dit jaar is er één rechtstreekse daler. De club die de reguliere competitie als laatste afsluit, degradeert naar de 1B Pro League. De club die als voorlaatste eindigt, speelt nog twee barragewedstrijden. Het treft daarin de ploeg die als tweede eindigt in de 1B Pro League. De ploeg uit 1B speelt de heenwedstrijd thuis en trekt dan naar het veld van de 17e uit de Jupiler Pro League.

De winnaar van de twee duels speelt volgend seizoen in 1A.

Wat gebeurt er als de bekerwinnaar Champions’ play-offs speelt? 

Indien de bekerwinnaar de Champions’ play-offs speelt en daarin als 1e of 2e eindigt, wordt de finalewedstrijd tussen de 4e uit de Champions’ play-offs en de winnaar van de Europe play-offs om het tweede ticket van de Europa Conference League niet gespeeld. De Europese tickets schuiven vervolgens op: 

 • De kampioen (groepsfase) en vicekampioen (derde kwalificatievoorronde) plaatsen zich voor de Champions League. 
 • Het Europa League ticket van de bekerwinnaar gaat naar de 3e uit de Champions’ play-offs. 
 • De 4euit de Champions’ play-offs en de 5e (Winnaar Europe play-offs)  plaatsen zich uiteindelijk voor de Europa Conference League. 

Indien de bekerwinnaar de Champions’ play-offs speelt en daarin als 3e of 4e eindigt, wordt de finalewedstrijd eveneens niet gespeeld. De bekerwinnaar behoudt zijn ticket voor de laatste kwalificatieronde van de Europa League. De andere 3e of 4e uit de Champions’ play-offs krijgt het hoogstgeplaatste ticket van de Europa Conference League. Het andere ticket van de Europa Conference League gaat uiteindelijk naar de winnaar van de Europe play-offs.

 Wat gebeurt er als de bekerwinnaar Europe play-offs speelt? 

Indien de bekerwinnaar de Europe play-offs speelt en deze wint, wordt er geen finalewedstrijd gespeeld. De bekerwinnaar behoudt zijn ticket voor de laatste kwalificatieronde van de Europa League . De 4e uit de Champions’ play-offs plaatst zich rechtsreeks voor de 2de voorronde van de Europa Conference League. 

Indien de bekerwinnaar de Europe play-offs niet winnend afsluit verandert er niets aan de ticketverdeling. De eerste twee teams uit de Champions’ play-offs pakken een ticket voor de Champions League. De 3e krijgt een ticket voor de Europa Conference League. De bekerwinnaar behoudt zijn ticket voor de Europa League. De nummer 4 uit de Champions’ play-offs en de winnaar van de Europe play-offs spelen voor het laatste ticket voor de Europe Conference League.