Frank Farina is ex-Jupiler Pro League speler van de week

Frank Farina is de speler die deze week aan bod komt in de ex-Jupiler Pro League speler van de week rubriek. Bijna dag op dag 30 jaar geleden stonden Club Brugge en Cercle Brugge ook tegenover elkaar in de stadsderby. Club Brugge pakte toen de grootste zege ooit en won met 10-0. De Australiër Farina was in dat duel goed voor vier doelpunten.

Frank Farina begon zijn voetbalcarrière bij het Australische Canberra Arrows in 1983. Na 5 seizoenen in zijn thuisland en deelname aan de Olympische Spelen in Seoul in 1988, haalde Club Brugge de spits weg bij Marconi Fairfield in 1988. Farina verdedigde drie jaar lang de kleuren van Club Brugge en speelde er 75 wedstrijden. De Australiër had een neus voor doelpunten en scoorde maar liefst 43 keer in het shirt van blauw-zwart. In het seizoen 1989-1990 werd hij topschutter en hielp hij zo Club Brugge aan de landstitel.

Farina’s meest opvallende wedstrijd op Belgische bodem was die tegen stadsgenoot Cercle Brugge in 1991. In de derby Club Brugge – Cercle Brugge vond Farina maar liefst 4 keer de weg naar doel en had zo een groot aandeel in de grootste overwinning ooit in de Brugse stadsderby: 10-0.

Na 3 goede seizoenen in loondienst van Club Brugge, trok de aanvaller naar het Italiaanse AS Bari. In ’92 verhuisde de aanvaller naar het Franse RC Strasbourg. Farina eindigde zijn spelerscarrière in zijn thuisland met een laatste passage bij Marconi Fairfield en werd datzelfde jaar Australisch bondscoach, een functie die hij tot 2006 uitoefende.

Ongetwijfeld zullen 30 jaar na datum nog steeds veel Club én Cercle supporters bij de derby terugdenken aan de doelpunten van de Australische spits.  

Gerelateerde artikels