Franky Van der Elst ex-Jupiler Pro League speler van de week

De ex-Jupiler Pro League speler van de week is Franky Van der Elst. De voetballegende viert vandaag, vrijdag 30 april, zijn 60ste verjaardag. De defensieve middenvelder verdedigde vijf jaar lang de kleuren van RWDM en kwam 15 jaar lang uit voor Club Brugge. Ook bij de Rode Duivels werd hij een vaste waarde en was onder andere aanwezig tijdens het mythische WK in 1986.

De voetbalcarrière van Franky Van der Elst ging van start bij Blauw-Wit Lombeek. Op 15-jarige leeftijd, in 1976, trok Van der Elst naar RWDM waar hij in 1979 zijn debuut in het eerste elftal maakte. Het duurde even tot Van der Elst een vaste waarde werd  bij RWDM, maar in 1981/82 brak hij volledig door en werd de motor van het middenveld. Zijn prestaties ontgingen ook de Belgische nationale elf niet. In 1984 werd Van der Elst een eerste keer opgeroepen voor de Rode Duivels.

In datzelfde jaar (1984) trok de middenvelder naar Club Brugge. In 1988 pakte Van der Elst zijn eerste titel met blauw-zwart. Datzelfde seizoen kende Club een legendarische Europese campagne die leidde tot de halve finale van de UEFA Cup, met onder meer de uitschakeling van Borussia Dortmund. Club Brugge zette in eigen huis de 3-0 nederlaag tegen de Borussen om door thuis met 5-0 te winnen.

In 1990 zag Van der Elst zijn sterke prestaties beloond worden met zijn eerste Gouden Schoen van zijn carrière. Zijn tweede volgde in 1995/96, toen Club Brugge opnieuw de landstitel haalde. Samen met blauw-zwart werd Van der Elst 5 keer kampioen en pakte 4 Bekers en 9 Supercups.

Van der Elst kwam maar liefst 462 keer in actie in het shirt van Club Brugge en speelde 86 wedstrijden voor de Rode Duivels. In 1999 zette hij na 20 jaar profvoetbal een punt achter zijn carrière en ging als trainer aan de slag bij het toenmalige Germinal Beerschot. Samen met Jan Ceulemans en Jean-Marie Pfaff is Van der Elst een van de drie Belgische spelers die opgenomen werden in FIFA 100, de ranglijst van de allerbeste voetballers ter wereld.

© Photo News

Gerelateerde artikels