G-voetballers van Zulte Waregem leren levens redden

Afgelopen zomer dompelde het overlijden van Franck Berrier na een hartstilstand de voetbalwereld in een diepe rouw. Om de ex-speler van onder andere KV Oostende en SV Zulte Waregem te gedenken, organiseerde Essevee een veiling van wedstrijdshirts. Ook de spelersgroep droeg bij, waardoor de inzamelactie 5.000 euro opbracht.

SV Zulte Waregem steunt met dat ingezamelde geld de vzw Hartekinderen, die jongeren met een aangeboren hartafwijking en hun ouders bij elkaar brengt. Essevee investeerde daarnaast ook in EHBO-opleidingen voor clubmedewerkers, vrijwilligers, stafleden en (jeugd)spelers. 

Die workshops ‘levensreddend handelen’ vonden in april voor het eerst plaats. Onze mediapartner Eleven Sports woonde een sessie van de G-voetbalploeg en hun begeleiders bij. De instructeur legde vooral de focus op reanimaties. De reportage van het magazine #ElevenUnited kan je hier bekijken:

SV Zulte Waregem wil de workshops aan meer dan 150 personen betrokken bij de club aanbieden. Geert Van Assche, communitycoördinator van SV Zulte Waregem, benadrukt het belang ervan. “Bij een hartfalen zijn de eerste seconden heel belangrijk. Als je snel kan handelen, stijgen de overlevingskansen enorm.”

Dat kan niet alleen nuttig zijn wanneer er zich een incident voordoet op een voetbalveld. “Maar ook wanneer er sprake is van hartfalen in de tribunes of zelfs op de bus of in het grootwarenhuis”, zegt instructeur Geert Raveel. “Hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe meer levens we kunnen redden.”