Jan Koller ex-Jupiler Pro League speler van de week

© Photo News

De speler die deze week aan bod komt in de ex-Jupiler Pro League speler van de week rubriek is Jan Koller. De Tsjechische spits heeft zijn stempel gedrukt op de Belgische competitie en was jarenlang een van de sterkhouders van de Tsjechische nationale ploeg, die aanstaande zaterdag tegen onze Rode Duivels zal spelen in het kader van de kwalificatie voor het WK 2022.

Voor zijn overstap naar de Jupiler Pro League speelde Jan Koller in zijn vaderland voor Sparta Praag, de meest succesvolle club van het land. In 1996 vertrok de grote Tsjechische aanvaller naar Sporting Lokeren. In zijn derde seizoen (1998-1999) werd Koller gekroond tot topscorer in de Jupiler Pro League. Zijn prestaties trokken de belangstelling van andere clubs in het land. In 1999 besloot hij zijn toekomst te verbinden aan RSC Anderlecht. 

In de paars-witte trui breidde Jan Koller zijn prijzenkast uit. Tijdens zijn twee jaar bij Anderlecht won hij 2 titels en de Gouden Schoen (2000). Hij maakte ook deel uit van de ploeg tijdens de fantastische Champions League-campagne in het seizoen 2000-2001 waar hij samen met Tomasz Radzinski de dodelijk efficiënte aanvallende tandem vormde.

Na twee seizoenen bij Anderlecht verhuisde Koller naar Borussia Dortmund in Bundesliga. Hij wint met de Borussen de landstitel in 2002, maar verliest de UEFA Cup-finale tijdens hetzelfde seizoen. Na 5 seizoenen in het Ruhrgebied trekt Koller naar AS Monaco. Daarna speelde hij voor FC Nürnberg (Duitsland) en Krylia Sovetov (Rusland) alvorens zijn rijke carrière af te sluiten bij AS Cannes in het zuiden van Frankrijk.

Koller maakte zijn debuut in het Tsjechische nationale elftal in 1999 tegen de Rode Duivels en scoorde het enige doelpunt in die wedstrijd. Hij speelde op de Europese kampioenschappen van 2000 en 2004 (waar de Tsjechen de halve finales bereikten). In 91 wedstrijden met zijn nationale ploeg, scoorde hij 55 doelpunten. Daarmee is hij nog steeds nationaal recordhouder. 

© Photo News

Gerelateerde artikels