Jeugdopleidingen Belgische voetbalclubs doen het uitstekend

© Photo News 2019

Begin april publiceerde CIES Football Observatory zijn onderzoeksrapport over de clubs die de ideale opstap naar de sterkste 5 Europese competities, de G5-ccompetities, vormen. Dit rapport toont aan dat de Pro League zijn reputatie van opleidingscompetitie helemaal waar maakt. Ons land staat op de derde plaats (na Nederland en Portugal) met maar liefst 71 spelers die zich vanuit België hebben opgewerkt naar de G5-competities. Vier Belgische teams staan in de top 20: KRC Genk is de beste leerling van de klas met maar liefst 16 spelers, gevolgd door RSC Anderlecht met 13 spelers, Club Brugge met 11 spelers en ten slotte KAA Gent met 7 spelers.

Dit succes kan gekaderd worden binnen de jeugdacademies, de ruggengraat van het Belgische profvoetbal. Uit de ‘Socio-economische impactstudie van de Pro League op de Belgische economie’ van Deloitte blijkt dat de voetbalclubs samen maar liefst €50 miljoen euro investeerden in hun jeugdopleidingen. Deze investeringen zijn dan ook belangrijk voor de algemene kwaliteit van het Belgische voetbal. Ze creëren niet alleen een omgeving waarin jonge getalenteerde spelers hun vaardigheden kunnen ontwikkelen, ze bereiden hen ook voor op een leven als profvoetballer.

De clubs investeren veel tijd en geld in de jeugd, met als doel om een aantal van hen de absolute wereldtop te helpen bereiken. Dit is merkbaar in het aantal minuten dat jonge Belgische spelers (onder 23 jaar) maken. Zo stonden zij samen 98.717 minuten op het veld in 18/19, wat overeenkomt met 11% van het totaal aantal gespeelde minuten.

Pro League. Dichter bij voetbal, samen voor de jeugd.

Gerelateerde artikels