Jupiler Pro League 2021-2022: speeldag 1

© Orange Pictures

Het nieuwe Jupiler Pro League seizoen werd dit weekend op Sclessin afgetrapt. Standard de Liège en KRC Genk geraakten na een spannende openingswedstrijd niet verder dan een gelijkspel. Op zondag stonden er twee derby’s op het programma. KV Mechelen hield de punten thuis tegen Royal Antwerp FC en Royale Union Saint-Gilloise won haar eerste wedstrijd terug op het hoogste niveau in het Lotto Park.

Vrijdag 23 juli 2021

Standard de Liège - KRC Genk: 1-1

Standard de Liège en KRC Genk openden vrijdagavond het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. In een eerste helft voetbalden de bezoekers uit Genk de meeste kansen bij elkaar, maar voor doelpunten was het wachten tot de tweede helft.

Na de pauze was Genk opnieuw gevaarlijk via Onuachu, maar de spits kon niet besluiten. Daarna kwam de thuisploeg meer opzetten. Rond de 70e minuut kregen de Rouches een hoekschop en die werd door Laifis binnengewerkt. Met nog maar 20 minuten op de klok zat Standard dus op rozen en moest Genk vol aan de bak. In de toegevoegde tijd kwamen de mannen van Van den Brom nog één keer opzetten. Na een combinatie in de 16 legde Dessers terug op Bongonda die de gelijkmaker kon binnentikken. Op de valreep pakte de vicekampioen zo nog een punt op Sclessin.

© NVE

Zaterdag 24 juli 2021

OH Leuven - SV Zulte Waregem: 1-1

De eerste wedstrijd op zaterdag was het duel tussen OH Leuven en SV Zulte Waregem. De thuisploeg begon als sterkste aan de wedstrijd, maar het eerste doelpunt viel aan de overkant. Na eerder een grote kans te missen wist Jelle Vossen dan toch de openingsgoal te maken. Via een geplaatste kopbal bracht de spits Essevee op voorsprong. De bezoekers leken  met een 0-1 op het bord te gaan rusten, maar net voor affluiten van de eerste helft kreeg OH Leuven een strafschop. Thomas Henry benutte die en zette de bordjes weer in evenwicht.

Na de rust creëerden beide ploegen nog heel wat kansen, maar scoren lukte niet meer. Ook toen Zulte Waregem met 10 man kwam te staan na de rode kaart van Joost Van Aken kon OH Leuven niet van de numerieke meerderheid profiteren.

KV Kortrijk - RFC Seraing: 2-0

Voor hun eerste wedstrijd in de Jupiler Pro League trok RFC Seraing zaterdag naar het Guldensporenstadion. De thuisploeg creëerde bij aanvang meteen de beste kansen. Het leek op voorsprong te komen via Badamosi, maar zijn bal werd op de lijn gekeerd. Even later wistten de Kerels toch op voorsprong te komen via Teddy Chevalier. KV Kortrijk kon gaan rusten met een 1-0 voorsprong.

Na de rust bleef het lange tijd 1-0, maar les Métallos konden niet echt voor gevaar zorgen. In het slot van de wedstrijd nam Kortrijk uiteindelijk alle twijfels weg. Vanop de stip trapte Selemani de bevrijdende 2-0 tegen de netten. Kortrijk start zijn seizoen dus met een driepunter. Daarmee konden de Kerel voor het eerst sinds januari 2021 weer in eigen huis winnen.

K. Beerschot V.A. – Cercle Brugge

De wedstrijd K. Beerschot V.A. – Cercle Brugge werd wegens de omstandigheden definitief gestaakt. Op dinsdag hernemen de ploegen de wedstrijd voor de nog resterende minuten.

KV Oostende - Sporting Charleroi: 0-3

De laatste wedstrijd op zaterdag was het duel tussen KV Oostende en Sporting Charleroi. De eerste kans van de wedstrijd was meteen raak. Chris Bedia zette de bezoekers al na 7 minuten op voorsprong. Het antwoord van Oostende kwam er eerst via Gueye, maar hij trof de lat. Daarna pareerde Koffi op miraculeuze wijze een bal van Jack Hendry. Mede door die redding trok Charleroi met een 0-1 voorsprong de pauze in.

Al snel in de tweede helft leek het dan toch raak voor Oostende. Jack Hendry kopte een hoekschop binnen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd omdat de bal over de achterlijn was geweest. Een domper voor de Kustboys, die enkele minuten later een nog bittere pil moesten slikken. Via Zarroury werd het 0-2 voor de Carolo’s, waardoor de manschappen van Still nu op rozen zaten. Net voor het einde legde Kayembe de 0-3 eindstand vast.

© DH

Zondag 25 juli 2021

KV Mechelen - Royal Antwerp FC: 3-2

De eerste affiche op zondag was de Antwerpse derby tussen KV Mechelen en Royal Antwerp FC. In het begin van de eerste helft hadden beide clubs enkele kansjes, maar veel echt gevaar leverde dat niet op. Na 18 minuten voetballen zette Frey zich stevig door in een duel met Vanlerberghe en trapte via een afgeweken bal Antwerp op voorsprong. Malinwa was niet aangeslagen want het bleef kansen creëren, maar een gelijkmaker kwam er voor de rust niet.

Na de rust leek Antwerp de schaapjes op het droge te hebben toen Benson The Great Old naar een comfortabele 0-2 trapte. Nog geen 4 minuten later had Mechelen echter de aansluitingstreffer al beet nadat De Laet zijn eigen doelman verschalkte. Daarna drukte KV Mechelen stevig door. Ferdy Druijf kon een gepareerde bal van Mrabti in de rebound binnenduwen en nog geen minuut later trapte diezelfde Druijf Malinwa op een 3-2 voorsprong.

Malinwa slaagde er voor het eerst sinds maart 2015 in om een 2-0 achterstand (opgelopen in de 2de helft) om te buigen in overwinning. Zo hield KV Mechelen de 3 punten thuis na een knotsgekke wedstrijd.  

Club Brugge - KAS Eupen: 2-2

Landskampioen Club Brugge nam het in haar eerste wedstrijd van het seizoen op tegen KAS Eupen. In de eerste helft op Jan Breydel creëerden beide ploegen heel wat kansen, maar tot een doelpunt resulteerde dat niet.

Na de pauze brak de wedstrijd open. Club kwam op voorsprong via Bas Dost, die vanop de stip de openingsgoal voor zijn rekening nam. Enkele minuten later stonden bordjes alweer in evenwicht toen Edo Kayembe een minder moment van blauw-zwart afstrafte. Een kwartier voor einde bracht Ngoy Eupen op voorsprong en had Club nog veel werk voor de boeg. Na een dolle slotfase met veel extra tijd kon Charles De Ketelaere alsnog de gelijkmaker scoren voor zijn ploeg. Zo wordt hij de speler die het laatst in een wedstrijd tot scoren kwam.

RSC Anderlecht -  Royale Union Saint-Gilloise: 1-3

Naast een Antwerpse derby werd er ook in Brussel een echt streekduel gespeeld. RSC Anderlecht ontving Royale Union Saint-Gilloise. In de eerste helft was het na 20 minuten raak voor de bezoekers. Lapoussin vond Undav in de zestien en de Duitser maakte er 0-1 van. Union kwam nog enkele keren opzetten, maar net voor rust viel het tweede doelpunt van de partij aan de overkant. Verschaeren werkte een counter af en zo gingen beide clubs naar de kleedkamers met een 1-1 ruststand.

In de tweede helft had Anderlecht meer controle over de wedstrijd, maar op het uur profiteerde Union van balverlies van paars-wit. Vanzeir bediende Undav en die tikte zijn 2e van de avond tegen de netten. Daarna bracht Lazare Union in de zevende hemel met een knap afstandsschot en zette de 1-3 eindstand op het bord. De Unionisten zorgen zo bij hun terugkeer naar het hoogste niveau meteen voor de verrassing.   

STVV - KAA Gent: 2-1

Zondagavond was STVV - KAA Gent de laatste wedstrijd van de eerste speeldag. Al na twee minuten viel het eerste doelpunt van de wedstrijd. De Buffalo’s kwamen na een hoekschop via Hanche-Olsen op voorsprong. Lang konden de bezoekers niet genieten van hun voorsprong. 10 minuten na de openingsgoal maakte Mboyo gelijk voor STVV.

Na de pauze beproefde Brüls zijn geluk van ver. Zijn afstandsschot bracht STVV op voorsprong en zette Stayen op voorsprong. KAA Gent moest dus vol aan de bak wou het op de eerste speeldag geen nederlaag lijden. In de slotfase kwam de Gentenaars bijna langszij, maar daar besliste de lat anders over. Zo won STVV de eerste wedstrijd van het seizoen en blijft Gent met 0 punten achter.

© Gregory Van Gansen

Gerelateerde artikels