Jupiler Pro League 2021-2022: speeldag 3

© Sebastien Smets

Het nieuwe Jupiler Pro League seizoen werd dit weekend op Sclessin afgetrapt. Standard de Liège en KRC Genk geraakten na een spannende openingswedstrijd niet verder dan een gelijkspel. Op zondag stonden er twee derby’s op het programma. KV Mechelen hield de punten thuis tegen Royal Antwerp FC en Royale Union Saint-Gilloise won haar eerste wedstrijd terug op het hoogste niveau in het Lotto Park.

Vrijdag 6 augustus 2021

Club Brugge 1-1 Cercle Brugge

Club Brugge begon het sterkst aan de Brugse derby. Blauw-Zwart drukte Cercle terug en dat resulteerde snel in enkele kansen en na een halfuur ook in een eerste doelpunt. Na een vloeiende aanval kon Ruud Vormer op aangeven van Noa Lang de 1-0 binnenschuiven. Club ging zo rusten met een voorsprong.

Na de rust bleef Club de gevaarlijkste ploeg, maar het sloeg er niet in om een tweede doelpunt te maken. Tegen het einde van de wedstrijd kwam Cercle meer en meer aanzetten en kreeg Rubio Jan Breydel stil door in de 91e minuut de 1-1 voorbij Mignolet te trappen.

© Orange Pictures

Zaterdag 7 augustus 2021

Beerschot V.A. 0-3 Royale Union Saint-Gilloise

De eerste wedstrijd op zaterdag was het duel tussen K. Beerschot en Royale Union Saint-Gilloise. De uitploeg uit Brussel begon het beste aan de wedstrijd. Na een kwartier bediende Vanzeir zijn spitsbroeder Undav, die de 0-1 tegen de netten trapte. Beerschot probeerde in de tweede helft nog een antwoord bij elkaar te voetballen, maar slaagde daar niet in.

Na de rust was het wederom Union dat de touwtjes in handen nam. Frans verkeek zich op een lange bal van Moris en zette zo Undav oog in oog met Vanhamel. De Duitser faalde niet en zette de 0-2 op het bord. Union was helemaal los en via Lapoussin kwam het enkele minuten later zelfs op 0-3. Beerschot kon daarna geen vuist meer maken en verloor zo ook de tweede thuiswedstrijd van het seizoen.

KV Mechelen 1–3 KAS Eupen

KV Mechelen nam het in eigen huis op tegen KAS Eupen. In een aangename openingsfase kwam Eupen via Peeters het dichtst bij een doelpunt, maar zijn afstandsschot likte de lat. KV Mechelen had in tegenstelling tot de bezoekende ploeg meer moeite om gevaarlijk te zijn, maar op het halfuur was het bij de eerste mogelijkheid wel meteen raak. Vinicius Souza kopte Malinwa met een voorsprong de rust in na een hoekschop van Hairemans.

De tweede helft begon zoals de eerste: Eupen trok in de aanval en werd daar nu ook voor beloond. Na 3 minuten in de tweede periode zette Prevljak een sterke Stef Peeters op weg naar de gelijkmaker. Diezelfde Peeters bezegelde in het slot het lot van KV Mechelen. Agbadou kopte een goed getrapte hoekschop van de middenvelder tegen de netten en even later legde Embalo zelfs nog de 1-3 eindstand vast.

STVV 1–3 SV Zulte Waregem

Op hetzelfde tijdstip als KV Mechelen – KAS Eupen bekampten STVV en SV Zulte Waregem elkaar. In de eerste helft leek SV Zulte Waregem al op voorsprong te komen na een doelpunt van Dompé, maar wegens buitenspel ging dat feest voor Essevee niet door. Net voor rust had Mboyo de grootste kans aan de voet van de thuisploeg, maar hij kon niet besluiten.

Na de rust was het Zulte Waregem dat de wedstrijd naar zich toetrok. Dompé vond al snel Gano die de 0-1 binnenduwde voorbij Steppe. Daarna was het de beurt aan Vossen die een afgezwaaide voorzet aan de tweede paal kon binnen trappen. In het slot van de wedstrijd maakte Gano nog z’n tweede waardoor de Waregemse avond compleet was. Het eigen doelpunt van De Bock was daarom slechts een voetnoot.

KV Kortrijk 1–2 KRC Genk

De laatste wedstrijd op zaterdag was het duel tussen KV Kortrijk en KRC Genk. In een aangename openingsfase waren er kleine kansen langs beide kanten, maar was het vooral thuisploeg Kortrijk dat het sterkst voor de dag kwam. Na twintig minuten resulteerde dat in een doelpunt. Vandendriessche vond het hoofd van Rougeaux en die legde klaar voor Chevalier: 1-0.

Na de openingsgoal kwam Genk meer en meer opzetten. Vooral na de rust voetbalde het meer mogelijkheden bij elkaar. KV Kortrijk kraakte een eerste keer bij een hoekschop van Trésor die werd binnengekopt door Onuachu. Daarna had Genk nog enkele grote kansen, maar voor het winnende doelpunt was het wachten tot de toegevoegde tijd. Alweer een heokschop van Trésor belande bij Munoz, die Genk in extremis naar de overwinning en de eerste 3 punten van het seizoen leidde.

© JDM

Zondag 8 augustus 2021

Standard de Liège 2–5 Royal Antwerp FC

De eerste wedstrijd op zondag was de topper van de speeldag. Standard de Liège ontving in eigen huis Royal Antwerp FC. De bezoekers startten furieus aan de wedstrijd. Na 6 minuten kon Frey een frisse combinatie afwerken en was de ban gebroken voor The Great Old. Hoewel Standard terugvocht, was het 10 minuten voor rust weer prijs voor Antwerp via diezelfde Frey.

Na de rust leek Standard terug in de wedstrijd te komen via de aansluitingstreffer van Muleka, maar al snel was er weer Frey die met zijn hattrick de Luikse hoop de kop indrukte. Jammer genoeg voor Standard was de honger van de Zwitser nog lang niet gestild. Met nog twee doelpunten bracht hij zijn teller en die van Antwerp op 5. Via Dragus milderde Standard nog tot 2-5, maar dat was slechts een eerredder. Antwerp pakte zo dus zijn eerste punten van het seizoen na een ware show van Michael Frey.

OH Leuven 1–1 Sporting Charleroi

OH Leuven had dit seizoen nog niet gewonnen en zocht in eigen huis tegen Sporting Charleroi naar een eerste driepunter. Het was echter Charleroi dat het sterkst aan de partij begon. Via Zorgane kwam het al na 8 minuten op een 0-1 voorsprong. Charleroi zocht nadrukkelijk naar de 0-2, maar een sterke Romo hield zijn ploeg recht.

Na de pauze kwam OH Leuven meer in zijn spel en op het uur leverde dat een doelpunt op. De Norre trof de paal, maar Henry stond op de juiste plek om de rebound binnen te duwen. Daarna ging het goed over en weer. Beide ploegen voetbalden mogelijkheden bij elkaar, maar er werd niet meer gescoord. Zo speelde OH Leuven al voor de derde keer op rij 1-1 gelijk.

RSC Anderlecht 3–0 RFC Seraing

RSC Anderlecht trof in de derde wedstrijd van het seizoen RFC Seraing. De thuisploeg liet meteen zien dat het deze partij wou winnen en het leek al snel te scoren. Door handspel van Verschaeren werd het vroege doelpunt van Raman echter afgekeurd. Daarna had Anderlecht overwicht, maar kon een doelpunt scoren lukte niet in de eerste helft. Een belangrijke opsteker voor Paars-wit was wel de uitsluiting van Boulenger vlak voor rust. De verdediger pakte tweemaal geel.

Na de rust vond Anderlecht in minuut 70 eindelijk zijn doelpunt via Thelin. Daarna was de ban gebroken. Via Gomez en Amuzu werd het uiteindelijk nog 3-0 voor de manschappen van Kompany. RSC Anderlecht pakte zo zijn eerste driepunter van het seizoen.

KV Oostende 1–0 KAA Gent

Zondagavond sloten KV Oostende en KAA Gent de derde speeldag af. De wedstrijd had een aangename openingsfase waarin beide ploegen kansen creëerden, maar doelpunten vielen er niet in de eerste helft.

Na de pauze was het wel prijs. Een kwartier voor affluiten brak Makhtar Gueye de ban. Op een voorzet van Ndicka was de spits trefzeker met het hoofd. Het resterende kwartier probeerde Gent nog te zoeken naar een gelijkmaker, maar Oostende hield stand. De ploeg van Blessin pakt zo 6 op 9.

© Orange Pictures