Jupiler Pro League 2021-2022: speeldag 5

De vijfde speeldag van de Jupiler Pro League is afgerond. Vrijdagavond openden Standard de Liège en KV Oostende het voetbalweekend. Op zaterdag kwam onder meer OH Leuven in actie tegen het ongeslagen KAS Eupen. Zondag trok K. Beerschot V.A. naar Club Brugge en werd speeldag 5 afgesloten door KV Mechelen en Royale Union Saint-Gilloise.

Vrijdag 20 augustus 2021

Standard de Liège – KV Oostende: 1-0

Thuisploeg Standard de Liège begon in een vol huis het sterkst aan de wedstrijd. De Rouches creëerden in de openingsfase enkele kansen, maar Klauss slaagde er niet in om die te benutten. De bezoekers zorgden op hun beurt via Ambrose voor gevaar, maar een doelpunt viel er in de eerste helft niet.

Ook na de rust ging het spel mooi over en weer. Uiteindelijk was het Standard die een van al die mogelijkheden kon verzilveren. Na een rommelige fase voor doel kon Amallah de bal over de lijn koppen: 1-0 voor Standard.

© Sebastien Smets

Zaterdag 21 augustus 2021

RFC Seraing  – Cercle Brugge: 2-1

De eerste wedstrijd op zaterdag was het duel tussen RFC Seraing en Cercle Brugge. De uitploeg begon het best aan de wedstrijd en kwam snel op voorsprong. Na 5 minuten voetballen trapte Popovic de 0-1 binnen. Cercle leek kort daarna op 0-2 te komen, maar het doelpunt van Deman werd afgekeurd. Les Métallos zochten naar een antwoord, maar Marius zag zijn poging op de paal strandden.  

Na de rust wou de thuisploeg de achterstand teniet te doen. Seraing kwam opzetten en na 10 minuten was het raak via Maziz. Na een sterke actie van spitsbroer Marius kon de Fransman de gelijkmaker binnentrappen. In het slot van de wedstrijd zette datzelfde duo Seraing op weg naar de zege. Maziz kroop in de rol van aangever en Marius scoorde de winnende treffer. Zo pak Seraing haar tweede overwinning van het seizoen.

OH Leuven – KAS Eupen: 1-4

OH Leuven nam het in eigen huis op tegen KAS Eupen. Na een aangename openingsfase met wat kansen voor OHL was het uiteindelijk Eupen die op voorsprong kwam. Prevljak kapte in de zestien goed weg en trapte de 0-1 tegen de netten. Even later verdubbelde Ngoy de score door een knappe collectieve aanval af te ronden en stuurde Eupen zo met een 0- 2 voorsprong de rust in.

Na de pauze zocht OHL naar de gelijkmaker maar was het weer Eupen die kon scoren. Na 10 minuten kon N’Dri een eerdere poging van Prevljak in de rebound binnenwerken. Via Agbadou werd het 0-4. Shengelia zorgde in de in het slot van de wedstrijd voor de 1-4, maar meer dan een eerreder was het niet. Zo won Eupen voor de derde keer op rij en staat het op kop in de rangschikking van de Jupiler Pro League.

STVV - KV Kortrijk: 0-2

De laatste wedstrijd op zaterdag was het treffen tussen STVV en KV Kortrijk. De bezoekers startten de wedstrijd wervelend en kwamen in de openingsminuut al meteen op voorsprong via Selemani. STVV zocht meteen naar een antwoord, maar kreeg geen grote mogelijkheden bij elkaar gevoetbald. Even leek de thuisploeg wel op gelijke hoogte te kunnen komen, maar de gelijkmaker van Hashioka werd afgekeurd.

STVV kwam na de pauze stevig uit de kleedkamer, maar KV Kortrijk had met Marko Ilic echter een uitstekend slot op de deur. De leider van de Clean Sheet ranking hield Kortrijk recht en in de slotfase besliste Habib Gueye de wedstrijd door na een snelle counter de 0-2 binnen te leggen.

© PCR

Zondag 15 augustus 2021

SV Zulte Waregem – Sporting Charleroi: 2-2

De eerste wedstrijd op zondag was het treffen tussen SV Zulte Waregem en Sporting Charleroi. De bezoekers begonnen het best aan de wedstrijd en zorgden voor de meeste kansen. De Carolo’s waren het gevaarlijkst en kwamen via Anass Zaroury na 20 minuten op voorsprong. Nog voor de pauze kwam Zulte Waregem met een antwoord. Na een actie op rechts van Vigen werkte Jelle Vossen de gelijkmaker knap binnen. 1-1 was meteen ook de ruststand.

De tweede helft leek op de eerste helft, want al snel kwam Charleroi opnieuw op voorsprong. Deze keer was het Nicholson die de ban brak voor Charleroi. Na de 1-2 was het opnieuw de uitploeg die voor het meeste gevaar zorgde, maar Zulte Waregem hield stand en uiteindelijk bracht Jelle Vossen de thuisploeg terug op gelijke hoogte. Na een rommelige fase voor doel kon de spits de 2-2 voorbij Koffi duwen. Daarna werd er niet meer gescoord waardoor beide ploegen tevreden moesten zijn met elk een punt.

Club Brugge – K. Beerschot V.A.: 3-2

Club Brugge ontving in eigen huis K. Beerschot V.A. Na 5 minuten kon Balanta een hoekschop van Vormer binnenkoppen en bracht de thuisploeg zo vroeg op voorsprong. Op het halfuur verdubbelde De Ketelaere de score na een collectieve aanval, maar blauw-zwart kon niet lang genieten van die comfortabele voorsprong. Dom bracht met een knap afstandsschot Beerschot terug in de wedstrijd en bezorgde zijn ploeg zo de aansluitingstreffer.

Na de pauze bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde. Club Brugge drukte Beerschot terug en de 3-1 hing in de lucht. Tibo Persyn nam een afvallende bal voor zijn rekening en trapte die van net buiten de zestien voorbij Vanhamel. De wedstrijd leek gespeeld, maar na een rode kaart voor Nsoki en een doelpunt van Jan Van Den Bergh werd het terug spannend. De thuisploeg hield uiteindelijk stand en pakte de 3 punten. Zo komt het samen met KAS Eupen aan de leiding.   

KV Mechelen – Royale Union Saint : 3-1

Zondagavond sloten KV Mechelen en Royale Union Saint-Gilloise de vijfde speeldag af. Union startte de wedstrijd wervelend en scoorde al na 12 seconden via Vanzeir. KV Mechelen reageerde na een kwartier via Cuypers. De Belg trapte zijn eerste competitiedoelpunt in de Jupiler Pro League binnen en bracht zijn ploeg zo terug op gelijke hoogte.

Na tien minuten in de tweede helft vond Schoofs aan de tweede paal de vrijstaande Shved, wie de 2-1 voorbij Moris trapte. In het slot van de partij nam Storm alle twijfels weg met de 3-1. Op die manier won KV Mechelen van Union en klimt het op naar de 10e plek in de rangschikking.

© Philippe Crochet