Voorbeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 9

Na de interlandbreak rolt zaterdag de bal opnieuw in de Belgische voetbalstadions. De 9de speeldag wordt geopend met een duel tussen Cercle Brugge en KAA Gent. De 1ste topper van het weekend volgt diezelfde dag op Sclessin. Dan neemt Standard de Liège het thuis op tegen Club Brugge. De 2de topaffiche van het weekend is er eentje op zondag: KRC Genk – Sporting Charleroi. RSC Anderlecht en OH Leuven sluiten zondag de speeldag af.

De wedstrijd Waasland-Beveren – KV Oostende wordt uitgesteld naar een verder te bepalen datum.

Zaterdag 17 oktober

Cercle Brugge – KAA Gent

Met 4 overwinningen uit 8 speeldagen is Cercle Brugge aan een goede reeks bezig. Cercle Brugge, dat op de 8ste plaats in de ranking staat, ontvangt de Buffalo’s met vertrouwen in Jan Breydel. Net zoals groen-zwart pakte ook KAA Gent de 3 punten op de vorige speeldag. Het versloeg K. Beerschot met zware cijfers in de Ghelamco Arena.

Hoewel beide ploegen ongeveer even vaak voor doelgevaar zorgden, wordt de doelman van KAA Gent vaker tot een save gedwongen. De doelman van Cercle Brugge moest 18 keer een redding doen, de Gentse doelman 39 keer.

De sterkste ploeg uit de laatste 4 onderlinge wedstrijden is KAA Gent. De Buffalo’s konden 3 wedstrijden winnen, maar moesten in de laatste onderlinge confrontatie het onderspit delven. Toen won Cercle Brugge met 1-0.

 

KV Mechelen – KV Kortrijk

Het seizoen begon Achter de Kazerne in mineur. Na 8 wedstrijden staat KV Mechelen op de 14de plaats met 4 punten minder dan tegenstander KV Kortrijk. Voor KVK is het van speeldag 5 geleden dat ze nog eens konden winnen.

De laatste onderlinge confrontatie tussen beide ploegen dateert van december 2019. De wedstrijd eindigde toen op een gelijkspel. In de 3 voorgaande wedstrijden was KVM 2 keer de sterkste ploeg.

Opvallend: beide ploegen konden nog geen enkele keer van buiten het strafschopgebied scoren.

 K. Beerschot V.A. – STVV

Na de zware nederlaag op het veld van KAA Gent kon K. Beerschot V.A. tijdens de interlandbreak de koppen bij elkaar steken. Voor het eerst sinds hun promotie naar de Jupiler Pro League verloor de thuisploeg met zware cijfers buitenshuis. Bij de Kanaries loopt het nieuwe seizoen niet van een leien dakje. Voor het team van Muscat is het van speeldag 1 geleden dat ze nog eens de 3 punten konden pakken.

Het meeste gevaar zal van de thuisploeg komen. De spelers van Losada creëerden de afgelopen wedstrijden 70 kansen op doel en konden hieruit 16 keer scoren. De uitploeg daarentegen mist efficiëntie voor doel. Met 6 goals uit 63 kansen kwam enkel Royal Excel Mouscron minder vaak tot scoren dan STVV.

Opvallend: K. Beerschot V.A. is de enige ploeg met een negatief doelsaldo in de top 10

 

Standard de Liège – Club Brugge

De 1ste topaffiche van speeldag 9 is het duel tussen de nummer 3 en de nummer 2. Standard de Liège liet dit seizoen nog maar één keer punten liggen, Club Brugge 2 keer. Met een zegereeks van 5 overwinningen op een rij trekken de mannen van Clement zaterdagavond naar Sclessin.

De gevaarlijkste ploeg is Standard. Met 44 doelpogingen creëren ze vaker doelgevaar dan de bezoekers, maar daar blijft het dan ook bij. De Rouches missen efficiëntie voor doel. Blauw-zwart heeft minder moeite met afwerken en scoorde uit 37 kansen 21 keer.

© NVE

Zondag 18 oktober

SV Zulte Waregem – Royal Antwerp FC

De eerste wedstrijd op zondag wordt aan de Gaverbeek gespeeld. Voor Essevee  is het van speeldag 4 geleden dat ze nog eens konden winnen. The Great Old daarentegen liet sinds diezelfde speeldag geen punten meer liggen.

De thuisploeg creëert vaker doelgevaar dan de bezoekers. Maar met 10 doelpunten uit 77 kansen mist Essevee een trefzekere spits voor doel. Royal Antwerp FC had aan 54 kansen genoeg om 15 keer de netten te laten trillen.

Royal Excel Mouscron – KAS Eupen

De laatste in de stand krijgt zondag de nummer 13 op bezoek. Royal Excel Mouscron kon als enige ploeg sinds de start van het seizoen nog niet winnen. KAS Eupen won 1 wedstrijd, maar sprokkelde door 5 draws toch al wat punten.

Hoewel de ploeg van Da Cruz heel wat kansen weet te creëren (86), missen ze een echte killer voor doel. Met 3 doelpunten uit 8 wedstrijden is REM de ploeg die het minst kon scoren sinds de start van de competitie. De Panda’s zijn iets efficiënter. Uit 56 pogingen noteerden zij 8 doelpunten.

 

KRC Genk – Sporting Charleroi

Op speeldag 7 maakte Royal Excel Mouscron een einde aan de zegereeks van Sporting Charleroi. De Zebra’s bleven aan kop van het klassement en moeten zondag hun leidersplaats gaan verdedigen op het veld van KRC Genk.

Beide ploegen komen ongeveer even vaak tot scoren, maar KRC Genk slikte meer tegendoelpunten. Al 13 keer kon een Genkse doelman niet verhinderen dat de tegenpartij tot scoren kwam. De doelman van Sporting Charleroi heeft minder moeite om zijn netten schoon te houden en moest nog maar 5 keer een tegendoelpunt toestaan. 

 

RSC Anderlecht – OH Leuven

Zondag sluiten RSC Anderlecht en OH Leuven de 9de speeldag af. RSC Anderlecht liet op speeldag 8 voor de eerste keer sinds februari 2020 punten liggen, maar ontvangt OH Leuven na de interlandbreak met vertrouwen in het Lotto Park. OH Leuven miste zijn start niet en strijdt met 4 overwinningen uit 8 wedstrijden mee voor een plaatsje in de top 10.

De gevaarlijkste man bij de bezoekers is Xavier Mercier. Met een voet in 10 van de 13 Leuvense doelpunten is hij de speler die ze bij paars-wit in de gaten moeten houden. OH Leuven creëert dan wel vaker doelgevaar, toch is RSCA de meest efficiënte ploeg. Aan 48 schoten op doel had Anderlecht genoeg om 15 keer de netten te laten trillen.

© Photo: DH

Gerelateerde artikels

  • EA Sports
  • Konami
  • Bwin
  • Eleven Sports
  • Jupiler
  • Panini