Keert Union zaterdag na 48 jaar terug naar de Jupiler Pro League?

Zaterdag staat voor Royale Union Saint-Gilloise dé wedstrijd van de waarheid op het programma. Bij winst in de Zwanzederby tegen RWDM kan Union na 48 jaar opnieuw in de hoogste afdeling aantreden.

Een van de meest traditierijke clubs die ons Belgisch voetbal kent, kan zaterdag de promotie naar de Jupiler Pro League afdwingen. Indien de Unionisten de Zwanzederby winnen, verzekeren ze na 48 jaar afwezigheid op het hoogste niveau de terugkeer naar de eerste klasse.

De Unionisten zetten afgelopen seizoen in de 1B Pro League sterke resultaten neer. Al sinds speeldag 9 staat RUSG onafgebroken aan de leiding van het klassement en met 18 overwinningen uit 22 wedstrijden kan het zaterdag bij winst alvast de promotie vieren.

Stamnummer 10 staat in de geschiedenisboeken als een van de meest succesvolle clubs die ons voetbal rijk is. De club, die dominant was in het begin van de 20ste eeuw, pakte in haar rijke geschiedenis 11 keer de landstitel op het hoogste niveau van ons voetbal. Met deze 11 oppergaaien was het lange tijd recordkampioen. Enkel RSC Anderlecht en Club Brugge slaagden er met de jaren in om R. Union SG voorbij te gaan qua aantal titels.

In de jaren 30 van de vorige eeuw beleefde Royale Union SG hoogdagen, met de befaamde “Union 60”. De club bleef niet minder dan 60 opeenvolgende wedstrijden in de Belgische eerste klasse zonder nederlaag (1933-1935), nog steeds een record in onze voetbalgeschiedenis. In deze periode pakten de Geel-Blauwen ook drie opeenvolgende landstitels.

Al sinds de jaren 20 is het Joseph Marïenstadion de uitvalsbasis voor de ploeg uit Brussel. Het stadion kende net zoals de ploeg zware tijden, maar de Unionisten rechtten langzaamaan hun rug. Na omzwervingen in de 2de, 3de en 4de klasse en een langzame terugkeer naar boven, kan de ploeg na 48 jaar opnieuw meevoetballen op het hoogste niveau. Pakt Felice Mazzu, die pas aan het begin van het seizoen als trainer werd aangesteld, de titel in de 1B Pro League?

Gerelateerde artikels