Kwalificatievoorwaarden voor de spelers van U23-teams

© [fullname]

Op de sessie van de Hoge Raad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zijn maandag de speelgerechtigdheidsvoorwaarden goedgekeurd voor de voetballers van de U23-teams die aantreden in de Challenger Pro League en de eerste en tweede nationale reeks(en).

Vanaf het seizoen 2022-2023 zullen voor een periode van minstens twee jaar beloftenteams van Pro League-clubs geïntegreerd worden in de Challenger Pro League (vier ploegen), eerste nationale (vier ploegen) en tweede nationale (zes ploegen). Dat zal de talentdoorstroming en de postformatie van onze jeugd alleen maar ten goede komen.

Eén speler vrij van leeftijdsrestricties

Om de integriteit van de Challenger Pro League en de nationale amateurreeksen te behouden, zijn er enkele strikte speelgerechtigdheidsvoorwaarden vastgelegd voor de spelers van de beloftenteams die erin aantreden. Eén speler is altijd vrij van leeftijdsbeperkingen, zolang hij nog geen wedstrijd voor het officiële A-elftal heeft afgewerkt dat seizoen. 

De algemene regel: voetballers moeten geboren zijn in het jaar 1999 of later. Doelmannen mogen tot 25 jaar oud zijn (geboortejaar ten vroegste 1997). Spelers die in de laatste match van de eerste ploeg minstens 45 minuten hebben gevoetbald of aan de aftrap van die partij stonden, worden uitgesloten van deelname aan de eerstvolgende wedstrijd van het U23-team. 

Na zes officiële wedstrijden van de A-ploeg komt daar nog een restrictie bij. Wie dan tweederde van het lopende seizoen als starter bij de A-ploeg is begonnen of in tweederde van die matchen ten minste 45 minuten heeft gespeeld, kan niet voor de U23 uitkomen.

Medische uitzondering

Het reglement voorziet ook in een uitzondering voor A-spelers die herstellen van een blessure. Als zij de laatste 6 officiële duels van het eerste elftal hebben gemist en een doktersbewijs van hun blessure kunnen voorleggen, mogen zij maximaal twee wedstrijden meespelen met de beloften. Deze afwijking is slechts geldig voor één speler per wedstrijd.

De clubs die hun beloften inschrijven in de Challenger Pro League en de nationale reeksen krijgen bovendien nog enkele belangrijke voorwaarden opgelegd. Minstens de helft van de spelers moet gedurende drie jaar opgeleid zijn op de eigen academie voor hun 21e levensjaar. Twee derde van de spelers op het wedstrijdblad moeten hun opleiding genoten hebben bij een Belgische club.

Gerelateerde artikels