László Bölöni nieuwe coach KAA Gent

© Bolcina - Photo News

Vandaag werd László Bölöni voorgesteld als nieuwe coach van KAA Gent. Hij tekent een contract voor 2 seizoenen. Bölöni was in België eerder actief bij Standard (2008-2010) en Antwerp (2017-2020).

Als trainer werkte hij al in heel wat verschillende landen en bij verschillende clubs. Hij begon zijn carrière bij AS Nancy in Frankrijk, werd vervolgens Roemeens bondscoach en ging daarna naar het Portugese Sporting Lissabon. Daar werd hij kampioen, bekerwinnaar en won hij de Portugese Supercup. Hij was ook de coach die bij Sporting de toen piepjonge Christiano Ronaldo lanceerde. Na Sporting werkte hij voor Rennes, AS Monaco en Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Landskampioen en Trainer van het Jaar bij Standard

In 2008 begon de tweede passage van Bölöni in België (na een eerste etappe als speler) toen hij bij kersvers kampioen Standard de fakkel overnam van Michel Preud'homme. In twee seizoenen won hij er 3 prijzen. Onder Bölöni verlengde Standard zijn kampioenstitel (2009) en won het ook 2x de Belgische Supercup (2008 & 2009). Hij werd in 2009 verkozen tot Belgisch trainer van het Jaar en gooide ook hoge ogen in de Europa League en de Champions League. In 2008-2009 verraste hij ei zo na Liverpool in de laatste kwalificatieronde voor de Champions League. Vervolgens versloeg Standard in de laatste kwalificatieronde voor de UEFA Cup stadsgenoot Everton en drong zo door tot de groepsfase. Daar werden ze groepswinnaar voor Sevilla, Sampdoria, Stuttgart en Partizan Belgrado en overwinterden aldus Europees. In 2009-2010 pakten Bölöni en de zijnen in Groep H van de Champions League de derde plaats in een poule met Arsenal, AZ en Olympiakos. In de nieuwe Europa League schakelden ze vervolgens RB Salzburg en Panathinaikos uit en drongen zo door tot de kwartfinales. Daarin was Hamburg SV over twee wedstrijden te sterk. 

Van promotie naar subtop bij Antwerp

Bij Antwerp toonde hij zich als een coach die uitgaat van de sterktes van zijn spelerskern en de bij hen aanwezige kwaliteiten. In drie seizoenen tijd werkte de kersverse promovendus zich onder zijn leiding op tot een ploeg die zich vlot in de subtop nestelde. Bölöni werd bij Antwerp achtereenvolgens achtste en tweemaal vierde. Met hem bereikte de club ook de bekerfinale van afgelopen seizoen, die het vervolgens ook won met hun nieuwe coach.

Gerelateerde artikels