Lei Clijsters is ex-Jupiler Pro League speler van de week

Op 4 januari 2009 bereikte het droeve nieuws van het overlijden van Lei Clijsters de voetbalwereld.. De kapitein van KV Mechelen was niet meer. De sterke centrale verdediger komt deze week aan bod in de ex-Jupiler Pro League speler van de week rubriek.

Leo Clijsters, ofwel Lei Clijsters, kende een rijkgevulde voetbalcarrière. De verdediger speelde in zijn gloriejaren voor KV Mechelen (1986-1992). Ook Club Brugge, Patro Eisden, SK Tongeren, THOR Waterschei en Club Luik konden rekenen op zijn diensten als speler. Tijdens zijn periode bij Malinwa werd Clijsters een van de sterkhouders van de ploeg en schopte hij het tot aanvoerder. Als libero heerste Lei in de defensie.

Zijn trofeëenkast spekte Clijsters tijdens zijn jaren bij KVM flink aan. In 1988 won hij de Gouden Schoen en werd daarmee de 2de speler in loondienst van KV Mechelen die de individuele prijs kon winnen. Ook Europees maakten hij en zijn ploeg grote sier, toen KVM als allerlaatste Belgische club de eindzege in een Europees toernooi wist te pakken.1 jaar later werd er opnieuw feestgevierd Achter de Kazerne: toen werd de ploeg voor het laatst kampioen in de hoogste klasse.  

Lei Clijsters kon ook enkele WK-deelnames achter zijn naam zetten. Hij maakte het legendarische WK in Mexico (1986) mee, waarin België de duimen moest leggen tegen het Argentinië van Maradonna. In 1990 trok Clijsters met de Rode Duivels naar het wereldkampioenschap in Italië.

In 1993 hing hij zijn schoenen aan de haak, maar bleef hij als trainer van diverse Belgische clubs actief in de voetbalwereld. Onder andere bij KAA Gent, Lommel SK en KV Mechelen stond hij als coach aan de zijlijn. Van 2007 tot 2009 trainde hij SK Tongeren, maar begin 2009 verloor Lei de strijd tegen een slepende ziekte.  

Gerelateerde artikels