Leon Bailey ex-Jupiler Pro League Speler van de Week

© Photo News

De ex-Jupiler Pro League speler van de week rubriek werd vorige week terug op gang getrapt. Nadat Sofiane Hanni de spits afbeet is het deze week de beurt aan Leon Bailey. De Jamaicaanse vleugelaanvaller versierde eerder deze week nog een transfer naar Aston Villa, maar startte zijn voetballoopbaan in de Jupiler Pro League.

Leon Bailey begon zijn professionele voetbalcarrière in 2015 bij KRC Genk. De Limburgers namen hem over van het Slowaakse Trencin. Bailey miste zijn start in België niet. In zijn eerste seizoen in de Jupiler Pro League tekende de pijlsnelle vleugelaanvaller voor 6 doelpunten en 9 assists in 35 wedstrijden. Hij werd voor zijn sterk seizoen bekroond met de titel van Jonge Profvoetballer van het jaar.

Na zijn uitstekend debuutjaar was Bailey in zijn tweede seizoen bij KRC Genk een onbetwiste titularis. Nadat de club zich had geplaatst voor de Europa League kon hij zich bovendien voor het eerst op het Europese toneel tonen. Met 4 doelpunten in de groepsfase toonde de Jamaicaan zijn kunnen, en dat was ook het Duitse Bayer 04 Leverkusen niet ontgaan.

Leverkusen had verregaande interesse in Bailey en lijfde de smaakmaker van de Jupiler Pro League al in de winter van het seizoen 2016-2017 in. Het eerste halve seizoen in de Bundesliga was niet meteen een succes. Bailey speelde 8 competitieduels, maar slaagde er niet in te scoren. Voor de doorbraak in Duitsland was het wachten op zijn eerste volledige seizoen.

Net als bij Genk stond Bailey in zijn tweede seizoen bij Leverkusen vrijwel altijd in de basis. In 30 competitiewedstrijden scoorde de Jamaicaan 9 doelpunten en schotelde hij zijn ploegmakkers 6 assists voor. De volgende 3 seizoenen ging Bailey verder op dat elan, met als hoogtepunt het voorbije seizoen waarin hij 9 doelpunten scoorde en 9 assists afleverde. Zijn goede prestaties van het afgelopen jaar leverde hem recent zijn transfer naar het Engelse Aston Villa FC op.

Gerelateerde artikels