Maak kennis met Raphaële Moeremans, Head of Sustainability van Union
Royale Union Saint-Gilloise wil zich engageren voor een beter milieu en duurzame ontwikkeling van haar activiteiten. Om die ambities te bewerkstelligen, nam de Brusselse club vorig jaar een fulltime sustainability manager in dienst. Maak kennis met Raphaële Moeremans.
L’USG sloot zich als eerste Belgische voetbalclub aan bij het platform ‘Sports for Climate Action’ van de Verenigde Naties, samen met onder andere Engelse topclubs als Arsenal en Tottenham. Het doel van dat internationale netwerk is om met zoveel mogelijk sportclubs het klimaatakkoord van Parijs na te leven en klimaatneutraal te zijn in 2050.
Om die klimaatambities in de dagdagelijkse werking van R. Union SG te implementeren, maar ook om milieuprojecten uit de grond te stampen, wierven de Brusselaars Raphaële Moeremans aan. Zij is de eerste fulltime ‘sustainability manager’ in de Jupiler Pro League en hoopt dat ze er straks heel wat collega’s bij krijgt.
Hoe ben je bij R. Union Saint-Gilloise terechtgekomen in deze functie?
Al jaren ben ik supporter van Union. En toen één van mijn vrienden me in het voorjaar van 2021 wees op de openstaande vacature van duurzaamheidsmanager, wilde ik deze kans niet laten liggen. Het is fantastisch om de club van mijn hart te helpen bij het professionaliseren, en tegelijk een positieve impact te hebben op de maatschappij.
Welke achtergrond heb je?
Ik heb oceanografie en geofysica (in Parijs en de Verenigde Staten, red.) gestudeerd en was ook onderzoeker aan de Paris Globe Institute of Physics. Nadien deed ik ervaring op als datawetenschapper en was ik ook strategisch consultant bij diverse organisaties, voor ik bij Union aan de slag ging.
Waarom heeft RUSG een duurzaamheidsmanager in dienst genomen?
De club wil écht investeren in duurzaamheid. In het verleden namen we tal van losstaande initiatieven, maar Union ambieert over te stappen naar een structurele aanpak met een duidelijke langetermijnstrategie. De aanstelling van iemand die zich fulltime met deze materie bezighoudt, is de eerste stap richting een coherent beleid.
Bovendien zal ik erop toezien dat duurzaamheid een prioriteit blijft en ook in de dagelijkse werking wordt geïmplementeerd. Union is zich volop aan het professionaliseren. Duurzaamheid zal daarin een centrale rol innemen.
Welke rol kan het voetbal spelen in de klimaatkwestie?
Voetbal en bij uitbreiding sport heeft een hele grote achterban. Als voetbalgemeenschap kunnen wij de klimaatkwestie niet negeren, omdat we net een grote hefboom tot verandering kunnen zijn. R. Union SG wil daarom initiatief tonen en ook haar verantwoordelijkheid opnemen. Zeker in de lokale gemeenschap kan sport een belangrijke rol spelen. Onze club bevordert altijd respect, inclusie en diversiteit. Bovenop die maatschappelijke impact, willen we in het licht van de klimaatcrisis ook een positieve impact hebben op het milieu.
Video: Bôndy and RUSG
En daarvoor steken jullie ook de grens over, helemaal tot in Afrika?
Madagaskar ligt inderdaad iets verder weg, maar sluit nauw aan bij ons lopende sociale project met lokale voetbalclub 67 City FC (aan wie R. Union SG onder meer materiaal schenkt). Onze sociale antenne daar kan er actief aan deelnemen. Bovendien is Madagaskar een van de landen die wereldwijd het meest door de klimaatverandering wordt getroffen. Het eiland beschikt over een enorme biodiversiteit en beschikt over een groot potentieel voor impactvolle herbebossing.
Welke duurzaamheidsdoelstellingen wil Union realiseren?
Onze club verbindt zich ertoe haar CO2-uitstoot tegen 2030 te halveren. Tegen 2040 willen we volledig klimaatneutraal zijn en dus de uitstoot tot nul herleiden. Dat doen we onder meer met de herbebossing in Madagaskar.
Om onze uitstoot te verminderen, namen we ook deel aan het wetenschappelijk meetproject CurieuzenAir. Dat past bij onze visie en engagement om een rol te spelen op het gebied van gezondheid in de stad.
Zachte mobiliteit is ook een van onze pijlers. Elke twee weken komen duizenden fans naar het stadion, voor hen is het ook belangrijk dat we weten wat de impact is op de luchtkwaliteit.
Op welke manier dragen de fans bij?
Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van onze duurzaamheidsstrategie was de raadpleging van belanghebbenden. We hebben overlegd met het hele spectrum van onze stakeholders: commerciële partners, de Union Foundation, het personeel, de gemeente, het Brussels Gewest en zelfs de spelers. Ook de fans geven we zoveel mogelijk inspraak in onze projecten. Dat doen we bewust. De klimaatzaak kunnen we als club niet alleen aanpakken.