Mbo Mpenza is de ex-Jupiler Pro League speler van de week

Mbo Mpenza is de ex-Jupiler Pro League speler van de week. De spits kende een rijkgevulde carrière als profvoetballer met successen bij Excelsior Mouscron, Standard de Liège en RSC Anderlecht. Dit weekend staan twee van zijn ex-ploegen tegenover elkaar op Sclessin: Standard de Liège vs RSC Anderlecht. Wie wint de eerste Clasico van het seizoen 21/22?

De voetbalcarrière van Mbo Mpenza begon bij LC Mesvins. Van daaruit trok hij samen met zijn jongere broer Émile in 1989 naar KV Kortrijk, waar ze tot 1996 voetbalden. Na 73 wedstrijden en 34 doelpunten in het shirt van de toenmalige Kerels, trok Mbo samen met Émile naar Excelsior Mouscron. Daar speelden de broers zich in de spotlights en verzilverden een dubbele transfer naar topclub Standard de Liège.

Bij de club uit Luik zouden de wegen van de broertjes voor het eerst scheiden. Mbo trok halverwege het seizoen (1999/2000) naar het Portugese Sporting Lissabon, waar hij datzelfde jaar kampioen werd. Het daaropvolgende seizoen overtuigde Mbo niet en verhuisde naar het Turkse Galatasaray. Na een buitenlands avontuur van 2 jaar, keerde de aanvaller terug naar de club waar hij zijn eerste successen kende: Excelsior Mouscron.

Daar haalde Mbo Mpenza terug zijn oude niveau en eindigde in 2003 als derde in de stand van de Gouden Schoen. Zijn sterke prestaties op Le Canonnier bleven niet onopgemerkt en leverden in 2004 een transfer naar RSC Anderlecht op. Na enkele sterke seizoenen met veel doelpunten, trok Mpenza in 2008 naar het Griekse AE Larissa. Daar kwam hij wegens een aanslepende blessure niet aan spelen toe en besloot om een punt te zetten achter zijn carrière als profvoetballer.

Ook voor de Rode Duivels kwam de aanvaller vaak in actie. Hij speelde 56 wedstrijden in het shirt van de nationale ploeg en kon hierin 3 keer scoren. Nu is Mbo Mpenza aan de slag als technisch directeur bij Royal Excelsior Mouscron.

Gerelateerde artikels