Nabeschouwing 1B Pro League : Speeldag 23

Alle aanvoerders van de 1B Pro League-teams droegen op de 23ste speeldag de regenboogarmband als statement tegen homofobie en racisme. Op zaterdag stond de Zwanze Derby op het programma. Royale Union Saint-Gilloise ontving hun Brusselse tegenstanders, RWDM. Als Union deze wedstrijd won, verzekerden zij de titel in de 1B Pro League en nog belangrijker: de promotie naar de Jupiler Pro League.

Vrijdag 12 maart

KMSK Deinze – Lierse K. : 3-0

De eerste wedstrijd van 23ste speelronde was tussen KMSK Deinze en Lierse K. Beide ploegen staan onderaan het klassement, maar met 14 punten meer dan de bezoekers was Deinze op papier de sterkte ploeg van de twee.

In de laatste 5 wedstrijden wist KMSK Deinze slechts één keer te winnen, terwijl Lierse geen enkele overwinning boekte. In de vorige ontmoetingen tussen deze twee ploegen versloeg de ploeg uit Deinze Lierse wee keer en de laatste wedstrijd eindigde op een 1-1 gelijkspel op 't Lisp.

Uiteindelijk was het Deinze die deze 4de onderlinge wedstrijd won. Met drie doelpunten behaalde Deinze 3 punten en klom het op naar de 5de plaats. Twee van de drie doelpunten werden gemaakt door Youssef Challouk, één door Alessio Staelens.

© Photo News

Zaterdag 13 maart

Royale Union Saint-Gilloise – RWDM : 2-1 

Zaterdag vond de belangrijkste wedstrijd van het jaar in de 1B Pro League plaats. In de 4de Zwanze Derby speelde Royale Union Saint-Gilloise thuis in het Duden Park tegen RWDM. Het was een belangrijke wedstrijd voor de Unionisten omdat een overwinning hen voor het eerst in 48 jaar de promotie naar de hoogste divisie verzekerde.

RUSG is sinds het begin van het seizoen goed op dreef. Ze hebben niet meer verloren sinds de 12de speeldag en staan met slechts twee nederlagen (één tegen RWDM en één tegen RFC Seraing) en met 59 punten aan de kop van het klassement. RWDM, daarentegen, heeft 10 keer verloren en staat op de 6de plaats met 29 punten.

De Zwanze Derby begon met Deniz Undav die in de 13de minuut het eerste doelpunt voor Union maakte. Minder dan een minuut na het openingsdoelpunt antwoordde RWDM met de gelijkmaker van Corenthyn Lavie. Guillaume François leidde zijn ploeg uiteindelijk naar de overwinning (2-1).

Met 11 titels tussen 1904 en 1935 blijft Royale Union Saint Gilloise de derde meest succesvolle club in België na RSC Anderlecht (34) en Club Brugge (16). Union won ook twee keer de Belgische beker.

© PCR

Zondag 14 maart

Lommel SK – KVC Westerlo : 1-0 

De eerste wedstrijd op zondag het duel tussen Lommel SK en KVC Westerlo. Lommel SK speelde voor de vierde keer dit seizoen tegen KVC Westerlo. In deze wedstrijd stond de 3de plaats in het klassement op het spel. Als Lommel zou winnen, schuiven ze op in het klassement, terwijl de bezoekers bij winst hun voorsprong op hun eerste achtervolger zou vergroten.

De drie eerdere ontmoetingen tussen deze Limburgse ploegen eindigden in twee gelijke spelen en een overwinning voor KVC Westerlo (2-1).

In deze vierde ontmoeting was het Lommel SK die aan het langste eind trok en won met 1-0 dankzij een doelpunt van Marlos Moreno Durán. Door deze overwinning klimt Lommel op naar de 3de plaats en telt het 37 punten.

Club NXT – RFC Seraing : 0-1

Om de 23ste speeldag af te sluiten, ontving Club NXT RFC Seraing op Daknam.

Sinds het begin van het seizoen hebben de Bruggelingen slechts één keer gewonnen, terwijl les Métallos een beter seizoen kennen en 12 overwinningen op hun naam hebben staan. De teams hebben dit seizoen al drie keer tegen elkaar gespeeld.

Voor deze vierde onderlinge confrontatie van het seizoen, won RFC Seraing met 0-1. Antoine Bernier scoorde in de 66ste minuut het enige doelpunt van de partij. In de 88ste minuut kreeg RFC Seraing de kans om zijn voorsprong verder uit te bouwen, maar de Club NXT-doelman stopte in zijn debuutwedstrijd de penalty van Nzuzi.

Het team van Seraing staat er goed voor en is tweede met 42 punten. De Brugse youngsters staan nog steeds laatste met slechts 8 punten.

© Photo News

Gerelateerde artikels