Nabeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 4

Zaterdagavond werd de 4e speeldag van de Champions’ play-offs afgetrapt met het duel tussen RSC Anderlecht en KRC Genk. De andere wedstrijden stonden op zondag op het programma. In de Europe play-offs nam KV Oostende het op tegen KAA Gent en zakte Standard de Liège af naar KV Mechelen. De laatste wedstrijd van de speeldag was de topper tussen Club Brugge en Royal Antwerp FC.

Zaterdag 15 mei

RSC Anderlecht – KRC Genk: 1-2

Op zaterdagavond nam RSC Anderlecht het op tegen KRC Genk. Beide clubs speelden vorige speeldag 1-1 gelijk in de Luminus Arena. De wedstrijd in het Lotto Park beloofde dus opnieuw een spannende wedstrijd te worden.

Uitploeg KRC Genk begon het sterkst aan de partij in Brussel en na 15 minuten openden ze de score. Doelman Verbruggen kon een schot van Bongonda niet klemmen waardoor Onuachu in de rebound de 0-1 tegen de netten kon trappen. Het antwoord van Anderlecht liet niet lang op zich wachten. Op het halfuur bracht Nemcha de thuisploeg op gelijke hoogte met een snoeihard schot. 1-1 was meteen ook de ruststand.

Na de rust bleef Genk doorgaan op het elan van de eerste helft. Toch duurde het tot de 86e minuut alvorens de druk van de Limburgers in een doelpunt resulteerde. Het was invaller Dessers die Genk met een kopbaldoelpunt de zege schonk. Zo blijven de Limburgers mathematisch nog altijd in de running voor de titel.

© Orange Pictures

Zondag 16 mei

KV Oostende – KAA Gent: 0-4

De eerste wedstrijd op zondag werd aan de kust gespeeld. KV Oostende – KAA Gent was een belangrijk duel in de Europe play-offs. Vorige speeldag stonden de clubs al tegenover elkaar in de Ghelamco Arena, waar KAA Gent met 2-1 wist te winnen.

KV Oostende was het gevaarlijkst in het begin van de wedstrijd, maar het waren de bezoekers die op voorsprong kwamen. Op aangeven van Yaremchuk kon Bezus alleen op doel af. De Oekraïner verschalkte Hubert met een lob. Voor Oostende kwam er nog meer slecht nieuws. Het zag doelman Hubert met rood van het veld gestuurd worden en net voor rust kon Castro-Montes KAA Gent op een comfortabele 0-2 voorsprong brengen.

In de tweede helft drukte Gent door en kwam het op 0-3 na een eigen doelpunt van Vandendriessche. Even later zette Bezus met zijn 2e van de middag de 0-4 op het scorebord en dat was meteen ook de eindstand. Door de overwinning spring KAA Gent naar de tweede plek in de Europe play-offs.

KV Mechelen – Standard de Liège: 3-1

KV Mechelen ontving als leider in de Europe play-offs Standard de Liège. De thuisploeg won eerder in de week al op Sclessin en verloor nog niet in de Europe play-offs. Standard kon nog maar één keer winnen en stond laatste in de rangschikking. Het moest dus winnen om nog een rol van betekenis te spelen in de play-offs.

Ploeg in vorm KV Mechelen startte het sterkst aan de wedstrijd. Het kwam op voorsprong via Schoofs. Standard zocht naar een antwoord en voetbalde enkele goede mogelijkheden bij elkaar, maar onder andere Muleka kon de Rouches niet op gelijke hoogte brengen.

Na de rust zette Standard door en creëerde alweer een grote kans, maar de paal en Thoelen brachten redding voor KV Mechelen. De gemiste kansen braken Standard zuur op, want aan de overkant was het wel raak bij de eerste goede mogelijkheid van Marian Shved. Nadien maakte Rob Schoofs met zijn 2e van de middag de wedstrijd helemaal af. Muleka milderde nog tot 3-1 en de Rouches voetbalden opnieuw enkele goede mogelijkheden bij elkaar, maar de 3 punten waren voor Malinwa.

Club Brugge – Royal Antwerp FC: 2-1

Leider Club Brugge ontving Royal Antwerp FC voor een belangrijk duel in de Champions’ play-offs. Zowel Club Brugge als Antwerp hoopten op een beter resultaat dan het 0-0 gelijkspel op donderdag. Vooral Club, dat de hete adem van KRC Genk in de nek voelde, zocht in eigen huis naar de eerste overwinning in de Champions’ play-offs.

De eerste helft in het Jan Breydelstadion leek heel hard op die van donderdag. Er was veel strijd, maar weinig echte kansen. De grootste was er voor Bas Dost, maar hij besloot Rits aan te spelen en Le Marchand kon in extremis nog ontzetten. Na rust brak de wedstrijd open. Op het uur kwam de thuisploeg op voorsprong na een sterke actie van De Ketelaere. Twee minuten later hingen de bordjes echter terug in evenwicht na een doelpunt van Mbokani.

Club moest weer dus weer opnieuw aan de bak en op zoek naar de voorsprong. Die kwam er ook vrij snel. Butez bracht Lang ten val in het strafschopgebied en de bal ging op de stip. De ingevallen Vanaken benutte de strafschop en bracht Club een tweede keer op voorsprong in een dolle 6 minuten. Antwerp kwam nog opzetten, maar Club hield stand en pakte zo de eerste overwinning in de Champions’ play-offs.

© Gregory Van Gansen