Nabeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 10

Geen publiek meer in onze stadions. De eerste wedstrijd van de 10de speeldag werd afgewerkt in het Guldensporenstadion. Paars-wit wou eindelijk nog eens winnen nadat het in de afgelopen wedstrijden de winst telkens in het slot uit handen gaf. Het pakte voor het eerst in 3 wedstrijden de 3 punten terug mee naar huis. Op zondag stond voor het eerst in 16 jaar de Antwerpse derby op het programma. Royal Antwerp FC ontving in K. Beerschot V.A. in een lege Bosuil. The Great Old besliste in de 74ste minuut de wedstrijd en mag zich tot de volgende derby de Ploeg van ’t Stad noemen. De speeldag werd afgesloten met een wedstrijd tussen KAA Gent en KRC Genk.

De wedstrijden Royal Excel Mouscron – Cercle Brugge, KAS Eupen – KV Mechelen en Waasland-Beveren – Sporting Charleroi werden uitgesteld naar een verder te bepalen datum.

Vrijdag 23 oktober

KV Kortrijk – RSC Anderlecht: 1-3

De eerste wedstrijd van een ingekorte 10de speeldag was het duel  tussen KV Kortrijk en RSC Anderlecht. KV Kortrijk had tot nu toe één wedstrijd meer kunnen winnen dan RSCA. Voor paars-wit was het van speeldag 6 geleden dat het nog eens de drie punten kon pakken. 

De uitploeg greep KVK meteen naar de keel. Nmecha was goed gevolgd en kon een afvallende bal makkelijk voorbij Jakubech tikken. Na 6 minuten stond de 0-1 al op het bord. Op het halfuur verdubbelde Tau met een knap afstandsschot de score.

Ook na de rust kwam Nmecha opnieuw tot scoren. Deze keer kon Amuzu een voorzet van Tau niet controleren, maar alweer stond de jonge Duitser op de juiste plaats om de bal voorbij de doelman te trappen. In de 87ste minuut zette Mboyo een penalty om, maar meer dan een eerreder was het niet.

RSC Anderlecht was met een licht overwicht in balbezit en meer gevaar voor doel de meerdere van KV Kortrijk.

© JBO

Zaterdag 24 oktober

OH Leuven – Club Brugge: 2-1

De eerste en enige wedstrijd op zaterdag werd aan den Dreef gespeeld. Na de Europese winst in Zenit trok blauw-zwart met vertrouwen naar Leuven, maar een efficiënter OHL smeerde de mannen van Clement de 3de nederlaag van het seizoen aan. OH Leuven begon goed aan het nieuwe seizoen en verraste topclubs zoals Standard de Liège en RSC Anderlecht met hun voetbal.

Na 20 minuten voetballen kreeg de thuisploeg de eerste penalty van de partij toegekend. Henry koos voor de rechterbenedenhoek, Horvath dook naar links: 1-0 voor OHL. De gelijkmaker van de bezoekers kwam er op slag van rust. Na een fout in de zestien op Vanaken kreeg ook Club Brugge een strafschop. Met een gelukje trapte Lang de bal net buiten het bereik van Romo en hing zo net voor de rust de scorebordjes gelijk.

Na de rust was het OHL die de meest efficiënte ploeg was. Sowah paste de bal naar de vrijstaande Mercier en hij trapte de bal in de verste hoek voorbij Horvath Na appel voor buitenspel, werd de goal door de VAR goedgekeurd.

© PDV

Zondag 25 oktober

Royal Antwerp FC – K. Beerschot. V.A.: 3-2

Voor het eerst in 16 jaar konden de clubs uit Antwerpen het terug tegen elkaar opnemen in competitieverband. Geen kolkende Bosuil, maar wel een leeg stadion. De thuisploeg was aan een goede reeks bezig en had al sinds speeldag 4 niet meer verloren. Ook in de Europa League begon the Great Old met een zege tegen PFK Ludogorets in de eerste groepswedstrijd goed aan hun Europees seizoen. Voor K. Beerschot V.A. begon het seizoen verrassend, maar na 3 nederlagen uit de laatste 6 wedstrijden woog de goede start zwaar door. Op speeldag 9 overtroffen de bezoekers in eigen huis tegenstander STVV met 6 doelpunten. Met vertrouwen trokken ze naar den Bosuil voor de eerste Antwerpse derby sinds 2003/04.

Nog in het openingskwartier van de wedstrijd kwam Royal Antwerp FC al op voorsprong. Een afgeweken bal van Refaelov verraste Vanhamel: 1-0. Na 8 minuten was het opnieuw prijs. Op aangeven van diezelfde Refaelov trapte Juklerød  de bal snoeihard in de korte hoek voorbij de doelman. Nog voor de rust kwam de tegenprik van de bezoekers. Na een knappe dribbel en pass van Tissoudali kon Suzuki eenvoudig afwerken. De aansluitingstreffer zorgde ervoor dat K. Beerschot V.A. niet met een 2-0 achterstand de rust in moest.

In de 73ste minuut was het opnieuw Suzuki die trefzeker was, alweer op aangeven van Tissoudali. Met de gelijkmaker bracht Suzuki de ploegen uit Antwerpen terug in evenwicht. Maar de euforie was van korte duur. Na 1 minuut stuurde Buta met een heerlijke pass tussen 2 verdedigers Mbokani op doel af. De spits nam de bal goed aan en trapte de bal overhoeks voorbij Vanhamel. Royal Antwerp FC won niet alleen de partij, het schuift ook op naar de leidersplaats in het klassement.

 

KV Oostende – SV Zulte Waregem: 3-0

KV Oostende had sinds speeldag 2 niet meer verloren en wilde deze reeks vasthouden. Met 2 overwinningen uit de afgelopen 3 wedstrijden had het de beste uitgangpositie voor het West-Vlaamse duel tegen SV Zulte Waregem. Essevee kon voor het laatst winnen op speeldag 4 en is met 6 nederlagen uit 9 wedstrijden slecht aan het seizoen begonnen.

In een wedstrijd waar de uitploeg vaker aan de bal was, moest het toch de duimen leggen voor een gevaarlijker KVO. De Kustboys creëerden met 9 schoten op doel vaker doelgevaar en waren ook efficiënter in het afwerken van kansen.

Net voorbij het halfuur gingen 5 dolle minuten in. In de 32ste minuut opende een ingelopen Vandendriessche de rekening. Amper één minuut na de openingstreffer was het opnieuw KVO die de weg naar doel vond. Een vrijetrap van D’Arpino kaatste over de doelman: 2-0.  4 minuten later was het opnieuw prijs. De maker van het openingsdoelpunt bediende Sakala voor zijn 4de treffer van het seizoen.  KVO hield de punten thuis en smeerde Essevee hun 7de nederlaag van het seizoen aan.

Opvallend: KV Oostende kon de laatste 2 wedstrijden met 3 doelpunten verschil winnen. In de 104 voorgaande wedstrijden lukte dit slechts 2 keer.

 

STVV – Standard de Liège: 2-0

De laatste wedstrijd op zondagavond werd op Stayen gespeeld. STVV dat enkel nog maar op speeldag 1 kon winnen is op zoek naar de volgende driepunter van het seizoen. Op donderdag kwam Standard Europees in actie maar het moest de punten aan een sterkere Rangers laten.

Na een halfuur voetballen bracht Nazon op aangeven van Filippov de thuisploeg op voorsprong. Aan de basis van het eerste doelpunt van de wedstrijd gingen 3 passen vooraf. Er kwam geen tegenprik van de Rouches en met een 1-0 voorsprong voor STVV gingen beide ploegen rusten.

In de 73ste minuut verdubbelde De Ridder met een heerlijke knal van buiten de zestien de score. Een pegel in de winkelhaak en de 2de zege van get seizoen voor de Kanaries was een feit.

Hoewel Standard vaker aan de bal was en vaker voor doelgevaar zorgde, waren de Kanaries de meest efficiënte ploeg. Uit 2 doelkansen had het genoeg om 2 keer te scoren. De Rouches creëerden 4 kansen, maar konden doelman Schmidt niet kloppen.  

© PDV

Maandag 26 oktober

KAA Gent – KRC Genk: 1-2

De laatste wedstrijd van de 10de speeldag werd gespeeld op maandagavond. KAA Gent kreeg KRC Genk op bezoek in de Ghelamco Arena. Voor Thorup was het de 1ste keer dat hij met zijn nieuwe ploeg tegenover zijn ex-ploeg stond.

De ploeg uit Gent is een schim in vergelijking met de ploeg die het vorig jaar was. Met 3 overwinningen uit 9 wedstrijden lijkt het voor eerst geen aansluiting te vinden met de linkerkolom van het klassement. KRC Genk kende een moeizame start, maar sinds het aanstellen van Thorup als coach verloor het niet meer.

Na 24 minuten voetballen werkte Cuesta de voorzet van Mohammadi weg in de voeten van Castro-Montes. De middenvelder twijfelde niet en trapte de bal in de korte hoek voorbij Vukovic. Na 40 minuten voetballen kwam KRC Genk nog eens opzetten. Hrosovsky schilderde een voorzet op het hoofd bvan Bongonda die de bal maar binnen had te knikken. Met een gelijke stand gingen de ploegen de rust in.

Voor de ontknoping van de wedstrijd was het wachten tot de 84ste minuut. Het doelpunt viel niet aan Gentse kant, maar het was wel de thuisploeg die de wedstrijd besliste. Hrosovsky, de man van de 1ste assist, trapte van buiten de zestien de bal voorbij Bolat.

Opvallend: KRC Genk pakte dit seizoen 10 punten nadat het eerder op achterstand gekomen was. Samen met Royal Antwerp FC konden zij het meeste punten pakken nadat ze op achterstand kwamen.

© PCR

Gerelateerde artikels