Nabeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 12

Een week voor de interlandbreak werkten de 1A-clubs de 12de speeldag van de Jupiler Pro League af. Met 33 doelpunten – waarvan 16 in de eerste 2 wedstrijden – werden er het afgelopen weekend heel wat doelpunten gemaakt.

Op vrijdag openden KV Mechelen en Sporting Charleroi de 12de speeldag in het AFAS-stadion. Zaterdag stond de eerste Limburgse derby van het seizoen op de planning: STVV-KRC Genk. De speeldag werd in Jan Breydel afgesloten door Cercle Brugge en SV Zulte Waregem.

Vrijdag 6 november

KV Mechelen – Sporting Charleroi: 3-3

De eerste wedstrijd van de 12de speeldag werd in Mechelen gespeeld.  

Nog vroeg in de eerste helft bracht Hairemans met een prachtige vrijetrap in de winkelhaak zijn ploeg op voorsprong. Sporting Charleroi bleef niet  bij de pakken zit en kwam in de 20ste minuut terug op gelijke hoogte na een doelpunt van Rezaei. Malinwa kwam net na het halfuur opnieuw op voorsprong na een lobbal van de Camargo en ging met een 2-1 op het bord de rust in.

Ook na de rust voetbalde KV Mechelen wat kansen bij elkaar en was het gevaarlijker dan de bezoekers. In de 57ste minuut werkte Vanlerberghe ongelukkig de bal in eigen doel weg en bracht zo Sporting Charleroi terug op gelijke hoogte. Even later onderschepte Gholizadeh een te korte terugspeelbal naar de doelman en kon alleen op doel af gaan. De Iraniër trapte de bal in de korte hoek voorbij Coucke en bracht zijn ploeg op voorsprong. Ook voor de Carolo’s lukte het niet om de voorsprong vast te houden. In de 83ste minuut kreeg KVM een penalty toegekend die feilloos werd omgezet door Van Damme.

Opvallend: Voor het eerst sinds 1966 speelt KV Mechelen in 3 opeenvolgende wedstrijden thuis gelijk tegen Sporting Charleroi.

© Philippe Crochet

Zaterdag 7 november

KV Kortrijk – K. Beerschot V.A.: 5-5

De eerste wedstrijd op zaterdag zorgde voor spektakel. Voor het eerst sinds april 2012 werd er tien keer gescoord in een wedstrijd. Op aangeven van Selemani trapte Jonckheere van dichtbij de eerste treffer van de wedstrijd in doel. Enkele minuten na het openingsdoelpunt verdubbelde KVK zijn voorsprong via Selemani. Nog voor de rust zorgde K. Beerschot V.A. voor de tegenprik en ging met een 2-1 achterstand de rust in.

Na de rust braken er 10 dolle minuten aan waarin de uitploeg 2 keer tot scoren kwam en de thuisploeg 1 keer. Met een 3-3 tussenstand gingen de laatste 20 minuten van de wedstrijd in. Gueye bracht de Kerel op voorsprong, maar Bourdin bracht zijn ploeg met zijn 2de doelpunt van de avond terug op gelijke hoogte. In de 88ste minuut kopte Frans op aangeven van Réda de 4-5 tegen de touwen. Diep in de blessuretijd scoorde Sainsbury alsnog de gelijkmaker en sleepte KVK in extremis nog een punt iuit de brand.

Opvallend: Raphael Holzhauser is sinds de start van het seizoen betrokken bij 17 doelpunten. Negen team uit de Jupiler Pro League scoorden minder dan 17 doelpunten.

KAS Eupen – Waasland-Beveren: 1-1

Op zaterdag trokken de mannen van Hayen richting KAS Eupen. In de laatste 6 ontmoetingen slaagden de Waaslanders er niet om te winnen van de Panda’s.

Voor Waasland-Beveren wordt het hoogtijd dat het zijn 2de overwinning van het seizoen kan pakken. Lang zag het er naar uit dat dit ging gebeuren. Al sinds minuut 11 stond Waasland-Beveren na een doelpunt van Frey op voorsprong, maar ze konden dit niet vasthouden. In de 84ste minuut belandde een voorzet van Baby in Koch zijn voeten. De Nederlander twijfelde niet en werkte de bal in 1 tijd voorbij doelman Jackers.

De thuisploeg domineerde de wedstrijd. Met een baloverwicht van 70% was het vaker aan de bal en creëerde het meer doelgevaar. Van de 8 schoten op doel kon Eupen er maar eentje tegen de touwen trappen.

STVV – KRC Genk: 1-2

De laatste wedstrijd op zaterdag was de Limburgse derby. Na het vertrek van Thorup bleef de club niet bij de pakken zitten en stelde het op de dag van de wedstrijd John van den Brom als nieuwe trainer aan. Hij volgde de eerste wedstrijd van zijn nieuwe club van uit de tribune.

De partij was nog niet op gang getrapt of de eerste bal hing al tegen de touwen. Met een heerlijk een-tweetje bediende Ito Bongonda. De aanvaller trapte de bal door de benen van Cauffriez en Schmidt door in doel. De tegenprik van de thuisploeg volgde net voor het halfuur. Een ingestudeerd nummertje van Filippov en Suzuki bij een hoekschop bracht de Kanaries terug in de wedstrijd: 1-1.

De vreugde was van korte duur. 2 minuten na de gelijkmaker lobde Bongonda van ver buiten de zestien de bal prachtig over Schmidt en zette zo de 1-2 eindstand op het bord.  

Opvallend: ook vorig weekend in de wedstrijd tegen KAS Eupen kon Bongonda 2 keer scoren. In zijn voorgaande 93 wedstrijden slaagde de aanvaller hier nog maar 1 keer in. Nooit eerder lukte het hem om in 2 opeenvolgende wedstrijden 2 keer te scoren.

© NVE

Zondag 8 november

Royal Antwerp FC – Standard de Liège: 1-1

De eerste wedstrijd op zondag was meteen een topaffiche. Royal Antwerp FC ontving Standard de Liège in eigen huis voor hun 12de wedstrijd dit seizoen. Beide ploegen hebben er al 3 Europese wedstrijden op zitten.

De thuisplooeg begon goed aan de wedstrijd en zorgde in de eerste minuten al enkele keren voor gevaar. In de 10de minuut opende Refaelov na een prachtige voorzet van Gerkens de score. Voor de Israëliër is het zijn eerste kopbaldoelpunt in de Jupiler Pro League. Met een 1-0 achterstand trokken de mannen van Montanier de kleedkamer in.

Het antwoord van de Rouches kwam er in de 68ste minuut. Laifis kopte de hoekschop van Siquet door tot in de voeten van Lestienne. De spits bleef kalm en kopte de gelijkmaker in doel.

Met 63% balbezit domineerde Royal Antwerp FC de wedstrijd, maar het lukte hen niet om de voorsprong vast te houden. De ploeg van Leko tikte de bal 605 keer rond, Standard maar 357 keer.

Opvallend: Refaelov is betrokken bij 6 Antwerpse doelpunten dit seizoen en doet het daarmee beter dan zijn ploegmakkers.

 

KV Oostende – Club Brugge: 1-3

Voor hun 12de Jupiler Pro League-wedstrijd van het seizoen trok blauw-zwart richting Oostende. Voor de bezoekers was het al van speeldag 8 geleden dat het nog eens kon winnen.

Net na het halfuur scoorde Rits het openingsdoelpunt van de wedstrijd. Op aangeven van Vormer kopte hij zijn 1ste doelpunt van het seizoen tegen de touwen. KV Oostende bleef niet bij de pakken zitten en zette binnen de 10 minuten de scheve situatie recht. In de 38ste minuut kopte Hjuslager de lobpass van Sakala door tot bij Gueye. De spits trapte de bal tussen 3 Brugse verdedigers door in doel en bracht zo zijn ploeg terug op gelijke hoogte met de bezoekers.

Het duurde nog tot de 81ste minuut eer het derde doelpunt van de wedstrijd viel. Diatta trapte van net buiten de zestien de 1-2 voorbij Hubert. In de 90ste minuut legde Badji er nog eentje in het mandje en legde zo de eindstand vast. Club Brugge won met 1-3 op het veld van KV Oostende.

 

KAA Gent – RSC Anderlecht : 1-1

De voorlaatste wedstrijd van de 12de speeldag werd in de Ghelamco Arena gespeeld. Na een slechte start van het seizoen, ontving KAA Gent zondag de tweede topploeg van het seizoen: RSC Anderlecht.

Op slag van rust trapte Murillo op aangeven van Verscharen de 0-1 tegen de touwen. De bezoekers bleven ook lang na de rust hun voorsprong behouden, maar in de 88ste minuut zorgde Yaremchuk met een kopbal buiten het bereik van Van Crombrugge voor de gelijkmaker. Diep in de blessuretijd was KAA Gent dicht bij de overwinning. De doelman van paars-wit liet de bal van Bezus door zijn benen glippen, maar was net op tijd om de bal van de lijn te halen.

Opvallend: in de laatste 6 wedstrijden tegen RSC Anderlecht bleef KAA Gent ongeslagen. Dit is hun langste reeks sinds 1973.

 

Cercle Brugge – SV Zulte Waregem: 1-3

Cercle Brugge en SV Zulte Waregem sloten de 12de speeldag af in Jan Breydel.  Na een slechte start was het voor Essevee wachten op de 3de overwinning van het seizoen. Cercle Brugge kende een beter begin en strijdt mee voor een plaatsje in de top 10.

Na 6 minuten voetballen was het al prijs. Chorý  kopte de corner van Govea voorbij Oliveira en zette zo zijn ploeg nog vroeg in de 1ste helft al op voorsprong. Net op het halfuur verdubbelde Bruno met zijn 3de doelpunt van het seizoen de score. Met een 0-2 voorsprong ging Essevee de rust in.

De tegenprik van groen-zwart kwam er in de 2de helft. Musaba paste naar Ugbo die in zijn 3de opeenvolgende wedstrijd kon scoren. In de 78ste minuut deed Bruno met zijn 2de treffer van de avond de boeken toe en bezorgde hij  Zulte Waregem de lang verwachte derde overwinning van het seizoen.

© GVG

Gerelateerde artikels