Nabeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 2

De 2e speeldag van de play-offs werd vrijdagavond afgetrapt met KRC Genk - Club Brugge. Op zaterdag stonden er 3 wedstrijden op het programma. Standard de Liège nam het thuis op tegen KAA Gent en RFC Seraing trok naar Waasland-Beveren om de terugwedstrijd van de barragematchen af te werken. RSC Anderlecht ontving Royal Antwerp FC. Op zondag stond met KV Mechelen - KV Oostende de laatste match van de Europe play-offs op de agenda.

Vrijdag 7 mei

KRC Genk – Club Brugge: 3-0

Vrijdagavond ontving KRC Genk Club Brugge. De thuisploeg was de enige ploeg die op de eerste speeldag in de Champions’ play-offs kon winnen. De Limburgers versloegen Royal Antwerp FC en klommen zo naar de 2e plaats op 8 punten van leider Club Brugge. Blauw-zwart speelde 2-2 gelijk tegen RSC Anderlecht.

In een gesloten eerste helft probeerden beide ploegen af en toe te prikken, maar veel doelgevaar was er niet. Mignolet was bij de pinken op een afstandsschot van Lucumi en aan de overkant kreeg Vandevoordt hulp van zijn verdediging op een poging van Mats Rits. Na een eerste helft zonder veel kansen gingen de ploegen met 0-0 op het bord rusten.

In de tweede helft trok KRC Genk de partij naar zich toe. Na een mindere tussenkomst van De Ketelaere vond Heynen topschutter Paul Onuachu en die opende de score: 1-0. Even later legde de thuisploeg op 2 minuten tijd de wedstrijd in een beslissende plooi. Eerst kon Ito alleen op Mignolet af en schoot snoeihard raak. Vlak daarna was het de beurt aan Thorstvedt, die met een schot van buiten de zestien de 3-0 eindstand op het bord zette. Door de overwinning komt KRC Genk op 5 punten van leider Club Brugge.

© PDV

Zaterdag 8 mei

Standard de Liège – KAA Gent: 2-1

De eerste wedstrijd die zaterdag op de agenda stond was Standard de Liège – KAA Gent. De thuisploeg leed op speeldag 1 een fikse nederlaag op KV Oostende. KAA Gent kon op haar beurt ook niet winnen van KV Mechelen. Beide teams zochten dus naar een eerste overwinning in de Europe play-offs.

KAA Gent begon het sterkst aan de wedstrijd. Op aangeven van Castro-Montes bracht Roman Bezus de Buffalo’s al na 8 minuten op voorsprong. Standard zocht voor de rust nog naar een antwoord, maar het kwam niet tot scoren.

Opnieuw was het de uitploeg die het sterkst uit de kleedkamer kwam, maar dat resulteerde niet in een tweede doelpunt. Op het uur vond Tabsoba Amalla  die knap afwerkte: 1-1. Een kwartier later zette Michel Ange Balikwisha zich door na balverlies van Castro-Montes en zorgde uiteindelijk zelf voor de 2-1. KAA Gent leek meteen terug op orde op zaken te kunnen stellen via een strafschop, maar Vadis Odjidja zag zijn poging gestopt door Bodart. Standard hield zo de punten thuis en komt op 2 punten van leider KV Oostende.

 

Waasland-Beveren – RFC Seraing: 2-5

De terugmatch van de barragewedstrijden tussen Waasland-Beveren en RFC Seraing was voor beide clubs de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Het 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd betekende dat beide ploegen nog kans maakten om volgend seizoen in de Jupiler Pro League aan te treden.

De thuisploeg begon het best aan de wedstrijd. Net als in de heenwedstrijd kwam Waasland-Beveren via Frey op voorsprong die feilloos de penalty omzette. Even leek het helemaal een herhaling van het duel van vorige week, want ook RFC Seraing wist via een strafschop van Mikautadze terug langszij te komen. De ploegen leken met een 1-1 tussenstand de kleedkamers in te trekken, maar Sabouni kopte net voor rust les Métallos op een 1-2 voorsprong.

Waasland-Beveren had een zware tweede helft voor de boeg, maar had vrijwel meteen de gelijkmaker beet via Danel Sinani. De thuisploeg had weer hoop, maar Faye trapte zijn ploeg opnieuw op voorsprong: 2-3. De Waaslanders stonden nu voor een aartsmoeilijke opdracht. Mikautadze en Bernier beslisten de wedstrijd. Met een 2-5 overwinning was RFC Seraing de duidelijke winnaar en promoveert de Luikse club na 25 jaar opnieuw naar de hoogste klasse in het Belgische voetbal.

RSC Anderlecht – Royal Antwerp FC: 2-2

Zaterdagavond stond het tweede Champions’ play-offs duel van het weekend op het programma. RSC Anderlecht ontving Royal Antwerp FC. De thuisploeg tankte vertrouwen na een 2-2 gelijkspel op Jan Breydel vorig weekend en was daardoor 7 duels op rij ongeslagen. Antwerp kwam met minder goede papieren naar Brussel. Het verloor de openingswedstrijd van de play-offs thuis tegen KRC Genk en miste sterkhouder Lamkel Zé in het Lotto Park.

In de eerste helft kon geen van beide ploegen echt doelgevaar creëren, maar na de rust ontplofte de partij. Na balverlies van Cobbaut kon Mbokani alleen op doel af en hij verschalkte Verbruggen met een lob. Nog geen tien minuten later zette Anderlecht de bordjes alweer in evenwicht. Verschaeren duwde na een voorzet van Bruun Larsen de gelijkmaker voorbij Butez: 1-1.

In het slot van de wedstrijd leek er dan toch een winnaar te komen. Via een strafschop bracht Mbokani The Great Old op 1-2. Een slotoffensief van Anderlecht volgde en in de 96e minuut bracht Matt Miazga met een rake kopbal de thuisploeg nog langszij.

© PDV

Zondag 9 mei

KV Mechelen – KV Oostende: 5-3

Op zondag stond er nog één wedstrijd op de agenda. KV Mechelen ontving thuis KV Oostende in de Europe play-offs. De kustploeg startte de play-offs met een duidelijke overwinning tegen Standard de Liège. Thuisploeg KV Mechelen kon op speeldag 1 een voorsprong op KAA Gent niet vasthouden en was tegen KV Oostende op zoek naar een eerste driepunter.  

Leider KV Oostende schoot het snelst uit de startblokken. Via Fashion Sakala kwam het op voorsprong en op het halfuur verdubbelde Arthur Theate met een kopbal de score. Nog voor rust kwam KV Mechelen terug. Man in vorm Nikola Storm zorgde voor de aansluitingstreffer en Kerim Mrabti maakte de gelijkmaker.

Na de pauze ging KV Mechelen door waar het mee bezig was. Opnieuw was het Storm die op links doorzette en de 3-2 tegen de netten trapte. Daarna bleef het over een weer gaan. Andrew Hjulsager kon 10 minuten voor tijd de Kustboys weer op gelijke hoogte brengen, maar lang bleef die gelijkmaker niet op het bord staan. Jordi Vanlerberghe trapte Malinwa vrijwel meteen terug op voorsprong. In de toegevoegde tijd besliste Igor De Camargo een knotsgekke wedstrijd door de 5-3 binnen te duwen op aangeven van Kaya. Door de overwinning komen KV Mechelen en Standard de Liège tot op 2 punten van leider KV Oostende.

© VKA

Gerelateerde artikels