Nabeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 28

Vrijdag trapten KV Mechelen en KAA Gent de 28e speeldag van de Jupiler Pro League af. Zaterdag werd er gestreden om het behoud in de hoogste klasse. Royal Excel Mouscron en Cercle Brugge namen het dan tegen elkaar op. Op zondag trok K. Beerschot V.A. naar de Luminus Arena voor de topaffiche van de 28ste speeldag, waar ze het opnamen tegen KRC Genk. Club Brugge en OH Leuven sloten de speeldag af.

Vrijdag 19 februari

KV Mechelen – KAA Gent: 1-1

 De 28ste speeldag werd Achter de Kazerne afgetrapt. Malinwa ontving er KAA Gent. De wedstrijd eindigde op een 1-1 gelijkspel.

De Mechelaars scoorden in de 16' minuut. Het dateerde voordien al van 18 februari 2018 dat Mechelen kon scoren tegen KAA Gent.

In de wedstrijd wonnen de Mechelaars 58,1% van hun duels. Dat was hun hoogste thuissuccespercentage in een Jupiler Pro League-wedstrijd sinds 17 augustus 2019 tegen Cercle Brugge (63,5 %).

Wat KAA Gent betreft, zijn de mannen van Heinz Vanhaezebrouck ongeslagen in hun laatste vijf Jupiler Pro League-wedstrijden, met één overwinning en vier gelijke spelen. De Gentse speler, Tarik Tissoudali, is de 1e speler die betrokken is bij een doelpunt in zijn eerste 3 Jupiler Pro League wedstrijden met de Buffalo’s (3 goals - 1 assist). Met 4 van de 6 punten blijft KAA Gent op de 12e plaats in het klassement.

© NVE

Zaterdag 20 februari

KAS Eupen – KV Oostende: 1-1

De tweede wedstrijd van de 28ste speeldag was het duel tussen KAS Eupen en KV Oostende.

De Panda’s verloren geen enkele van hun laatste 7 Jupiler Pro League wedstrijden tegen Oostende (4 overwinningen en 3 gelijke spelen).

KV Oostende won al 12 wedstrijden en behoudt zo een plaatsje in de top 4 van het klassement.

Royal Excel Mouscron – Cercle Brugge : 1-2

Terwijl Royal Excel Mouscron hun eerste 2 thuiswedstrijden tegen Cercle Brugge won, verloor Moeskroen de laatste 3 thuiswedstrijden van Cercle Brugge in de Jupiler Pro League.

Les Hurlus hebben 3 nederlagen geleden in de vorige wedstrijden, de eerste sinds november 2020. Sinds februari 2020 had REM geen opeenvolgende nederlagen meer geleden in de hoogste klasse.

Zaterdag verloor Mouscron thuis met 1-2 van Cercle Brugge.

Voor de 4de keer van het seizoen opent de Cercle de Brugge de score weg in een uitwedstrijd (tegen KAS Eupen, Waasland-Beveren, KV Kortrijk en dit weekend tegen Royal Excel Mouscron).

Ike Ugbo is de auteur van 3 van de openingsdoelpunten in deze 4 wedstrijden. Hij is ook de eerste Cercle Brugge-speler die 12 doelpunten scoort in een sinds Rudy in 2011/2012. 

 

Waasland Beveren – Sporting Charleroi : 1-1

 

Waasland-Beveren, onderaan in het klassement, heeft Sporting Charleroi thuis nog niet kunnen verslaan in de Jupiler Pro League (5 gelijke spelen - 5 nederlagen). Waasland-Beveren is dus de enige van de ploegen die meer dan 5 keer tegenover elkaar stonden, waar de Carolo’s nog nooit tegen verloren hebben.

Beide ploegen wonnen in 2021 elk slechts één wedstrijd in de Jupiler Pro League. Dat is minder dan alle andere teams. De ontmoeting tussen de twee ploegen eindigde op een gelijkspel (1-1).

Opvallend: Aleksandar Vukotic maakte sinds het begin van het seizoen 2018-2019 5 doelpunten met het hoofd. Dat zijn er minstens twee meer dan alle andere Waasland-verdedigers.

© DH

Zondag  21 februari

RSC Anderlecht – KV Kortrijk : 0-2

De mannen van Vincent Kompany hebben in 3 opeenvolgende thuiswedstrijden (tegen Waasland-Beveren, Gent en Kortrijk) geen doelpunt tegen gekregen. Dit is de eerste keer in 60 jaar. Daarnaast kwamen zij in het reguliere seizoen van de Jupiler Pro League in 2 opeenvolgende wedstrijden niet tot scoren.

In hun laatste wedstrijd tegen KV Kortrijk ontbrak het RSC Anderlecht aan aanvallende inspiratie en ideeën en verloor de ploeg uit Brussel uiteindelijk met 0-2.

Kortrijk won 2 van hun laatste 3 wedstrijden, na slechts één van de 9 voorgaande wedstrijden te hebben gewonnen (4 gelijkspelen - 4 nederlagen).

Opvallend: De 2 Jupiler Pro League doelpunten van Trent Sainsbury werden beide in extra tijd gescoord (45'+2 tegen RSC Anderlecht en 90'+4 tegen K. Beerschot V.A. ).

SV Zulte-Waregem – Standard de Liège : 3-2

Voor het eerst sinds 22 augustus 2020 slaagde Zulte Waregem erin om 3 doelpunten te maken in één wedstrijd (4-1 tegen Waasland-Beveren).

Thuis slaagde Essevee erin om elk van zijn 4 wedstrijden tegen Standard Luik te winnen. Dit is de beste reeks in de geschiedenis van de club tegen dezelfde tegenstander in de competitie (gelijk met Cercle de Brugge en KAS Eupen).

Opvallend is dat Standard tweemaal de score leidde in tegen SV Zulte Waregem, maar uiteindelijk verloor het met 3-2 na 2 snelle doelpunten van Gianni Bruno.  

 

KRC Genk – K. Beerschot V.A.: 1-2

KRC Genk verloor de topwedstrijd tegen K. Beerschot V.A. met 1-2. Voor de eerste keer sinds 1991 verloren de Limburgers  de eerste twee wedstrijden tegen dezelfde tegenstander. Ondanks e 3 nederlagen op een rij, behoudt KRC Genk nog steeds zijn plaats in de top 3.

Voor de eerste keer in zijn geschiedenis won de Beerschot elk van zijn laatste 3 uitwedstrijden.

Jan Van den Bergh, de maker van het werelddoelpunt, heeft met Beerschot 3 keer buitenshuis gescoord. Geenenkele verdediger heeft dit seizoen meer gescoord dan hij in de Jupiler Pro League.

Met de overwinning van dit weekend brengt K. Beerschot V.A.3 punten mee naar huis en klimt het naar 6de plaats van het klassement.

 

Royal Antwerp FC – STVV : 1-1

Royal Antwerp FC was zondagavond de gastheer voor Sint-Truiden. The Great Old wist 10 punten te pakken uit hun laatste 4 wedstrijden.

De confrontatie met STVV eindigde op een gelijkspel (1-1).

De laatste overwinning van STVV tegen Antwerp dateert van december 2018.

Sindsdien slaagden de Kanaries er niet in om tegen de ploeg uit Antwerpen te winnen, ondanks een goede reeks onder hun coach Peter Maes.

STVV ging naar huis met 1 punt en klimt zo op naar de 15de plaats van het klassement.

© PCR

Maandag 22 februari

Club Brugge – OH Leuven : 3-0

Club Brugge ontving OH Leuven om de 28ste speeldag van de hoogste Belgische klasse af te sluiten.

In zijn laatste 5 thuiswedstrijden scoorde Club Brugge 2 of meer doelpunten, zijn beste reeks sinds juli-september 2018.

Hoewel ze elkaar al 10 keer ontmoet hebben, speelden Club Brugge en OH Leuven nog nooit gelijk.

© Orange Pictures

Gerelateerde artikels