Nabeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 34

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er nog heel wat op het spel. Bovenin het klassement was het voor de Champions’ play-offs nog altijd een strijd tussen RSC Anderlecht en KV Oostende. Ook 3 tickets voor de Europe play-offs lagen op de laatste speeldag nog niet vast. Bovendien was onderaan nog niet beslist wie rechtstreeks degradeerde. Het werd dus zoals verwacht een heel spannende laatste speeldag.

Zaterdag 17/04

Sporting Charleroi – KAS Eupen: 2-3

Op zaterdag werd de 34e speeldag afgetrapt op Mambourg. Daar ontving Sporting Charleroi KAS Eupen. Voor beide ploegen stond er niets meer op het spel omdat ze geen aanspraak meer maakten op een plek in de Europe play-offs.

KAS Eupen begon goed aan de wedstrijd. In de 20e minuut versierden de Panda’s een strafschop. Smail Prevljak zette die in de rebound om. Amper tien minuten later was het weer prijs voor de Bosnische spits. De dubbele voorsprong stond niet lang op het bord, want via Ali Gholizadeh had Charleroi meteen de aansluitingstreffer beet. Toch was er voor de rust nog eens de onvermijdelijke Prevljak. Door zijn hattrick kon Eupen gaan rusten met een comfortabele voorsprong.

Na de rust zocht Charleroi naar een antwoord, maar stootte het op een sterke Himmelman van Eupen. 10 minuten voor tijd kreeg de thuisploeg dan toch nog een sprankeltje hoop. Via een strafschop bracht Marco Ilaimaharitra zijn ploeg terug in de wedstrijd, maar de Zebra’s konden niet meer doorzetten en zo ging Eupen met de 3 punten aan de haal.

Royal Antwerp FC – KRC Genk: 3-2

De tweede wedstrijd op zaterdag tussen Royal Antwerp FC – KRC Genk was de topper van speeldag 34. Beide ploegen hadden hun plaatsje in de Champions’ play-offs al bemachtigd, maar het bleef een belangrijk duel om de tweede plaats.

Racing Genk begon het sterkste aan de wedstrijd. Na 20 minuten werden de bezoekers voor hun sterke start beloond. Ortwin De Wolf kon een schot van Preciado niet klemmen en Paul Onuachu strafte dat foutje meteen af.

In de tweede helft verdubbelde de Genkse topschutter de voorsprong van de bezoekers. De Nigeriaanse spits zette een strafschop feilloos om. Lang stond de dubbele voorsprong niet op het bord, want Lamkel Ze bracht The Great Old vrijwel meteen terug in de wedstrijd met de aansluitingstreffer.

In een spectaculair slot trok Antwerp de wedstrijd alsnog naar zich toe. Eerst bracht Mbokani zijn ploeg langszij en twee minuten later kopte Batubinsika Antwerp naar de overwinning. Door de knotsgekke zege eindigt Antwerp de reguliere competitie als tweede.

© DH

Zondag 18/04

Club Brugge – Royal Excel Mouscron: 4-2

Voor Royal Excel Mouscron stond er veel op het spel deze speeldag. De ploeg was nog altijd niet zeker van barragewedstrijden en moest op zijn minst een gelijkspel halen om de rechtstreekse degradatie te vermijden indien Waasland-Beveren hun wedstrijd kon winnen. Club Brugge wou dan weer reageren na de nederlaag van vorige week in het Lotto Park.

In de eerste helft creëerden de bezoekers enkele kansjes, maar het was de thuisploeg die op voorsprong leek te komen. Bas Dost rondde een aanval af, maar die werd uiteindelijk afgekeurd wegens buitenspel.

Na de rust ontplofte de wedstrijd. Het waren de bezoekers die op voorsprong kwamen. Harbaoui bracht de bezoekers al snel op voorsprong in de tweede helft, maar Club zette via De Ketelaere en Vanaken de scheve situatie snel recht. Moeskroen gaf zich echter niet gewonnen. Silvestre bracht de Henegouwers 20 minuten voor tijd op gelijke hoogte.

Alles terug te herdoen voor Club Brugge dus, dat 5 minuten voor tijd opnieuw de weg naar doel vond. Lang maakte van dichtbij de 3-2 na een knappe actie van Odilon Kossounou. Net voor het ingaan van de toegevoegde tijd besliste Bas Dost de wedstrijd door de 4-2 binnen te tikken. Door het verlies zakt Moeskroen rechtstreeks naar 1B, want concurrent Waasland-Beveren wist te winnen op het veld van OH Leuven.

Standard de Liège – K. Beerschot V.A.: 3-0

Standard de Liège en K. Beerschot V.A. hadden voor speeldag 34 evenveel punten en stonden allebei op een plek voor de Europe play-offs. Door de onderlinge confrontatie zou er wel maar één club die plek kunnen behouden. Het werd dus een belangrijk duel voor beide clubs.

In de eerste helft leek er op het eerste gezicht geen doelpunt te vallen, maar vlak voor rust kwam Standard toch nog eens opzetten. Op aangeven van Hugo Siquet schoot Klauss de Rouches met een 1-0 voorsprong de kleedkamers in. Na de rust verdubbelde Amallah de voorsprong vanop de stip. Uiteindelijk zette Jackson Muleka in het slot van de wedstrijd nog de 3-0 eindstand op het bord.

Met de duidelijke overwinning plaatst Standard zich voor de Europe play-offs, voor Beerschot zit het seizoen erop.

KV Oostende – Cercle Brugge: 1-1

Voor Cercle Brugge zat het seizoen er al op, maar KV Oostende kon mits een misstap van RSC Anderlecht bij STVV nog een plek in de Champions’ play-offs ambiëren. Dan moest de kustploeg wel winnen van Cercle.

Al na 10 minuten leek KVO op weg naar de 1-0. Thiam werd alleen voor doelman Bruzesse gezet, maar kon de kans niet afmaken. Verder kon een ontspannen Cercle ook eens tegenprikken, maar doelpunten vielen er in de eerste helft niet in de Diaz Arena.

In de tweede was het dan wel prijs. De bezoekers kwamen meteen opzetten en Ugbo kon een rommelige fase van dichtbij afwerken. Daarna bleef Cercle komen en kwam het nog enkele keren dicht bij de 0-2. In de extra tijd kwam KV Oostende dan toch nog op gelijke hoogte. Kvasina kon er met een rake kopbal alsnog 1-1 van maken. Wat er in Sint-Truiden ook gebeurde, een gelijkspel was niet genoeg geweest voor KVO om kans te maken op een ticket voor de Champions’ play-offs.

SV Zulte Waregem – KAA Gent: 2-7

Naast Standard de Liège - K. Beerschot V.A. was er met SV Zulte Waregem - KAA Gent nog een wedstrijd waarin beide teams nog kans maakten voor een plek in de Europe play-offs. Ook aan de Gaverbeek begon er gisterenavond dus een belangrijke wedstrijd op het programma.

Al snel kwamen de bezoekers op voorsprong. Castro-Montes maakte er na een klein kwartier 0-1 van. Nadat Zulte de gelijkmaker liet liggen maakte Yaremchuk er op het halfuur 0-2 van en nog voor de rust legde Castro-Montes zijn tweede van de avond in het mandje.

Na de rust ging KAA Gent gewoon door met wat het bezig was. Ngadeu maakte al snel de 4-0 en ook Odjidja scoorde op het uur vanop de stip. Ook Alexander De Bruyn kwam op het scorebord, hij tekende voor de 0-6. Daarna redde Gianni Bruno en Ewoud Pletinckx nog de eer, maar in de tussentijd had Yaremchuk ook al een 7e doelpunt gescoord voor de Buffalo’s.

Door de 2-7 overwinning speelt KAA Gent de Europe play-offs. Voor SV Zulte Waregem eindigt het seizoen in mineur.

KV Kortrijk – KV Mechelen: 1-4

In het duel KV Kortrijk – KV Mechelen stond er enkel voor KV Mechelen nog iets op het spel. Malinwa maakte nog altijd kans op een plek in de Europe play-offs. Voor KV Kortrijk zat het seizoen erop.

Al vroeg kwam de thuisploeg op voorsprong. Faïz Selemani scoorde vanop de stip en zo moest KV Mechelen vol aan de bak. Het antwoord van Malinwa kwam net voor het halfuur. Kerim Mrabti bracht zijn team, ook via een strafschop, langszij. Even later ging KV Mechelen erop en erover. Nikola Storm was net als vorige speeldag bedrijvig en tekende voor de 1-2.

Net na de rust bracht diezelfde Storm Mechelen helemaal op rozen met de 1-3. In het slot van de wedstrijd legde Schoofs de eindstand vast. Hij maakte er op aangeven van Igor De Camargo 1-4 van. Door de overwinning plaatste KV Mechelen zich voor de Europe play-offs.

STVV – RSC Anderlecht: 0-1

Voor thuisploeg STVV zat het seizoen erop, maar RSC Anderlecht moest voor alle zekerheid vol aan de bak op Stayen.

In de eerste helft kwam RSC Anderlecht al goed opzetten. Er waren enkele kansen voor Ashimeru, Murillo en Verschaeren, maar een doelpunt zat er niet in. Ook Sint-Truiden creëerde enkele kansjes, maar op een doelpunt was het wachten tot de tweede helft.

Na de rust bleef paars-wit de kansen bij elkaar voetballen, maar scoren leek niet te lukken. Tot  10 minuten voor tijd althans, want dan bracht Verschaeren paars-wit op voorsprong. De zege kwam niet meer in gedrang en Anderlecht had zo zijn ticket voor de Champions’ play-offs beet.

OH Leuven – Waasland-Beveren: 1-2

De wedstrijd OH Leuven – Waasland-Beveren was voor beide teams van belang. Thuisploeg OH Leuven kon nog een plekje in de Europe play-offs bemachtigen en Waasland-Beveren zag deze wedstrijd als laatste redmiddel richting de barragewedstrijden.

In het begin van de wedstrijd kwam vooral OH Leuven het neus aan het venster steken. Sowah en Tamari hadden enkele mogelijkheden, maar scoren lukte niet. Daarna kwam ook Waasland-Beveren opzetten. Na eerdere pogingen van Koita en Heymans was het voor de bezoekers raak via Louis Verstraete. Hoewel de Waaslanders met een voorsprong de rust in gingen, stonden ze virtueel nog steeds laatste omdat het in Club Brugge-Moeskroen nog 0-0 was.

Na de rust zag kregen de bezoekers meteen een klap te verwerken. De pas ingevallen Siebe Schrijvers bracht OH Leuven op gelijke hoogte. Waasland-Beveren bleef echter vechten voor wat het waard was. Na enkele kansen was het opnieuw Louis Verstraete die scoorde. Met een 1-2 voorsprong sleepte Waasland-Beveren zich naar het einde. In Jan Breydel trok Club Brugge in het slot de wedstrijd helemaal naar zich toe, waardoor Waasland-Beveren zich met de overwinning behoed van rechtstreekse degradatie.

© JBO