Nabeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 5

Na de interlandbreak, was het vrijdag terug tijd voor de Jupiler Pro League. KAS Eupen en KAA Gent openden de vijfde speeldag op de Kehrweg.

Vrijdag 11 september

KAS Eupen – KAA Gent: 2-1

1 overwinning op 4 speeldagen, zo trokken de Buffalo’s vrijdag richting Eupen. De match op de Kehrweg was dus eentje van alles of niets. KAS Eupen kon dit seizoen nog niet winnen en ging vrijdag op zoek naar de eerste overwinning.

KAA Gent domineerde de wedstrijd met een overwicht in balbezit van 60,7%. Toch was het KAS  Eupen die meer kansen afdwong. Roef werd 7 keer onder vuur genomen, maar kon 2 keer niet verhinderen dat Prevjak en Cools de netten lieten trillen. Sven Kums zorgde in de 63ste minuut met een knal net buiten de zestien voor de eerredder, maar na een rode kaart voor Ngadeu (73ste minuut) kon KAA Gent het tij niet meer keren.

Opvallend: Het is van 1987/1988 geleden dat de Buffalo’s zo slecht presteerden sinds de start van het nieuwe seizoen.

© Philippe Crochet

Zaterdag 12 september

KV Mechelen – KV Oostende: 0-1

KV Mechelen ontving zaterdag thuis de mannen van Blessin. De Duitse trainer liet Jack Hendry voor het eerst starten en dat bleek geen slechte keuze te zijn. KV Mechelen had een licht overwicht op de tegenstander met een balbezit van 56,4%, maar het creëerde amper doelgevaar. 

Halverwege de tweede helft kreeg Aster Vranckx dé kans op de openingstreffer, maar hij viel ongelukkig over de bal. Diep in het slot twijfelde Hendry en kopte het enige doelpunt van de wedstrijd tegen de touwen. De eerste driepunter voor KVO is een feit.  

OH Leuven – Standard de Liège: 1-0

De Rouches gingen na de interlandbreak op bezoek bij OH Leuven. Na 4 matchen had Standard de Liège nog niet verloren. OH Leuven kon dit seizoen nog niet winnen en hoopte om daar aan den Dreef verandering in te brengen. 

Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en dwongen elk even veel kansen af. In de 77ste minuut bediende Xavier Mercier Kamal Sowah met een steekpas, die hij vervolgens netjes voorbij Bodart in doel trapte.

Club Brugge – Waasland-Beveren: 4-1

Na twee nederlagen in een thuiswedstrijd, ging blauw-zwart zaterdag op zoek naar de eerste zege van het seizoen in het Jan Breydelstadion. Waasland-Beveren kon sinds zijn zege op de eerste speeldag niet meer winnen.

Club Brugge was de meerdere van de Waaslanders met een baloverwicht van 63,3%. Hans Vanaken opende de score in de 16de minuut. Waasland-Beveren zorgde op het halfuur voor de tegenprik via Daan Heymans, maar kon een nederlaag in Jan Breydel niet verhinderen.

© Bolcina/Photo News

Zondag 13 september

RSC Anderlecht – Cercle Brugge: 2-0

Zondag stond als eerste de match tussen RSC Anderlecht en Cercle Brugge op de planning. RSCA ging in het Lottopark op zoek naar de eerste overwinning onder Vincent Kompany. Kompany verraste en gaf Bakkali en Vranjes een plaats in basiself.

RSCA was het vaakst aan de bal (62% balbezit tegenover 38% voor Cercle Brugge), maar kon niet verhinderen dat Musaba voor doel kwam. De Nederlander had in de 20ste minuut dé kans op de openingstreffer, maar hij knalde de bal over de kooi van Van Crombrugge. Een kwartier later twijfelde Nmecha niet en zette de penalty met een plaatsbal in de rechterbenedenhoek keurig om. Halverwege de tweede helft scoorde Murillo het tweede doelpunt van de dag.

STVV – Royal Antwerp FC: 2-3

Voor the Great Old begon het nieuwe seizoen matig. Uit 4 wedstrijden kon het nog maar 1 keer winnen. Zondag gingen ze op Stayen op zoek naar hun  2de overwinning. STVV begon goed aan het nieuwe seizoen met de winst tegen KAA Gent, maar kon nadien geen drie punten meer pakken.

De wedstrijd was nog maar pas begonnen of Seung-Woo Lee vond al de weg naar doel. Juklerød  schakelde een versnelling hoger en bracht Antwerp  met een doelpunt en een assist terug in de wedstrijd. Beide ploegen gingen rusten met een gelijkstand op het scorebord (2-2). In de 88ste minuut was Juklerød opnieuw beslissend en bezorgde the Great Old alsnog de 3 punten.

Opvallend: Juklerød had een voet in de drie Antwerpse doelpunten met 2 goals en 1 assist.

SV Zulte Waregem – Sporting Charleroi: 0-2

De derde match van de dag was er eentje tussen SV Zulte Waregem en leider Sporting Charleroi. De Carolo’s zijn aan een sterke reeks bezig. Ze evenaren hun record van april-augustus 1993 met 7 overwinningen op een rij.

Het balbezit tussen beide ploegen was in evenwicht, maar Sporting Charleroi dwong meer kansen af dan Essevee. Uit 4 schoten op doel, kon Shamar Nicholson 2 keer de bal tegen de touwen trappen. SV Zulte Waregem kon 1 keer de bal binnen het kader plaatsen, maar Penneteau hield zijn netten opnieuw schoon.

KV Kortrijk – Royal Excel Mouscron: 3-0

De voorlaatste match van de 5de speeldag was er een tussen KV Kortrijk en Royal Excel Mouscron. De Kerels kenden een goede start van het nieuwe seizoen met 2 overwinningen uit 4 matchen. Voor rode lantaarn Les Hurlus gaat het moeizamer. Zij konden nog geen enkele keer winnen.

Thuisploeg KV Kortrijk was de meerdere van Royal Excel Mouscron met een overwicht in balbezit van 63,5%  De ploeg van Vanderhaeghe zorgde met 8 schoten op doel voor veel doelgevaar, maar kon pas in de 59ste minuut voor het eerst scoren. Dewaele en Ocansey voegden er in de 63ste en in de 80ste minuut elk nog een doelpunt aan toe.

© JBO

Maandag 14 september

K. Beerschot V.A. – KRC Genk: 5-2

De 5de speeldag werd afgesloten door K. Beerschot V.A. en KRC Genk. De tweede in de stand nam het op het Kiel op tegen de 12de in de ranking, KRC Genk.

KRC Genk toonde zich balvaster dan de thuisploeg met 58,3% balbezit, maar het was de thuisploeg die in de 12 minuut via Raphael Holzhauser de score opende. Het antwoord van KRC Genk volgde snel: Onuachu zette in de 19de minuut een penalty om. De uitploeg kreeg in de 2de helft nog 4 doelpunten te verwerken en kon zelf nog 1 keer scoren. K. Beerschot V.A. sluit de 5de speeldag winnend af.

Opvallend: Holzhauser toonde zich met 2 doelpunten en 1 assist de man van de match.

Gerelateerde artikels