Nabeschouwing Jupiler Pro League: speeldag 7

De 7de speeldag werd afgetrapt met een duel tussen KV Kortrijk en Royal Antwerp FC. Op zondag stond een derby op het programma. Cercle Brugge bekampte buur Club Brugge in een duel om ‘de ploeg van ’t stad’. Maandag sloten KRC Genk en KV Oostende de 7de speeldag af.

Vrijdag 25 september

KV Kortrijk – Royal Antwerp FC: 1-3

Vorig seizoen kon KV Kortrijk pas na 10 speeldagen 11 punten pakken, maar dit jaar hebben ze hun start niet gemist. Met 3 overwinningen uit 6 wedstrijden ontvingen ze vrijdag Royal Antwerp FC in het Guldensporenstadion. De bezoekers kenden een stroevere start van het seizoen. Met 8 punten uit 6 wedstrijden trokken ze vrijdag richting Kortrijk. 

3 minuten, dat is hoe lang Mboyo nodig had om het 1Ste doelpunt van de partij te maken. De Kerels gingen met een voorsprong de rust in , maar in de 63ste minuut werkte Sainsbury ongelukkig een bal in eigen doel. Op de tegenprik van Royal Antwerp FC was het nog wachten tot diep in de 2de helft.

Refaelov bleek de gouden wissel te zijn. Met een vrijeschop in de 82ste minuut verschalkte hij doelman Jakubech. Daarmee scoorde hij voor de 4de keer uit een vrijetrap voor the Great Old. Mbokani verzekerde de 3 punten met een doelpunt in de blessuretijd.

Opvallend: in 4 van de 7 wedstrijden moest the Great Old achtervolgen (1-0 achterstand), maar toch pakte de ploeg uit Antwerpen 7 punten uit deze matchen.

© NVE

Zaterdag 26 september

K. Beerschot V.A. – Waasland-Beveren: 3-2

Zaterdag stond het duel tussen K. Beerschot V.A. en Waasland-Beveren als eerste op het programma. Voor promovendus K. Beerschot V.A. kon het nieuwe seizoen niet beter beginnen. Met 4 overwinningen uit 6 matchen strijden ze mee voor een plaatsje in de top 5. Waasland-Beveren dat op de 1ste speeldag uithaalde op het veld van KV Kortrijk is sindsdien op zoek naar de 2de driepunter van het seizoen.

Hoewel K. Beerschot V.A. de meerdere van Waasland-Beveren was, gingen de Waaslanders met een 1-2 voorsprong op het bord de rust in. Het 1ste doelpunt van de partij stond op naam van Efford. Ook Heymans was opnieuw trefzeker. Op aangeven van Wiegel tikte de Gouden Stier zijn 6de van het seizoen binnen. Het antwoord van K. Beerschot V.A. kwam er via Tissoudali. Na een een-tweetje met Holzhauser lobde aanvaller de bal over doelman Jackers.

Pas in de 79ste minuut kon de thuisploeg op gelijke hoogte komen. Suzuki kopte een voorzet van Brogno buiten het bereik van Jackers. In de blessuretijd kopte diezelfde Brogno zijn ploeg op voorsprong.. Beerschot won zijn 5de match van het seizoen en eindigt daarmee de 7de speeldag met 15 punten. 

 

KV Mechelen – STVV: 2-0

Met elk 1 overwinning op zak stonden KV Mechelen en STVV zaterdag tegenover elkaar. Het was van 22 februari geleden dat Mechelen nog eens kon winnen Achter de Kazerne. Het hoopte om daar tegen STVV verandering in te kunnen brengen. De laatste keer dat de Kanaries een uitwedstrijd konden winnen dateert van 25 januari. 

De wedstrijd ging gelijk op. Beide ploegen hadden evenveel balbezit en het was wachten tot de 2de helft alvorens  het 1ste doelpunt viel. In 4 minuten tijd brak youngster Vranckx de ban met 2 knappe goals. Hij bezorgde zijn ploeg eigenhandig de 2de overwinning van het seizoen.

Opvallend: KV Mechelen kon als enige ploeg de 0 houden op speeldag 7

 

KAA Gent – OH Leuven: 2-3

De laatste wedstrijd op zaterdag werd gespeeld in de Ghelamco Arena. Voor de spelers uit Gent begon het seizoen in mineur. Niet alleen zijn de Buffalo’s een schim van zichzelf, het kreeg ook uit 6 wedstrijden 4 nederlagen om de oren. De bezoekers maakten een betere beurt en zijn met 3 overwinningen uit de laatste 4 wedstrijden goed op dreef.

Met een heerlijke knal trapte Sowah de OHL in de 41ste minuut op voorsprong. Op slag van rust en 3 minuten na het openingsdoelpunt verdubbelde Maertens de score. KAA Gent ging de rust in met een 0-2 achterstand. Kort na de aftrap van de 2de helft, zette Sowah met zijn 2de treffer van de avond zijn ploeg op een 0-3 voorsprong. De Buffalo’s hadden niet meteen een antwoord klaar en de wedstrijd leek gespeeld. Duitsers Dorsch en Kleindienst probeerden met elk 1 doelpunt het tij te keren, maar de Leuvenaars waren te sterk.

© PDV

Zondag 27 september

Standard de Liège – SV Zulte Waregem : 2-2

Montanier en zijn mannen kende een goede seizoenstart. Uit 6 wedstrijden konden de Rouches er 4 winnen. Voor SV Zulte Waregem liep het niet van leien dakje. Na de zware pandoering op eigen veld, moest de mannen van Dury zondag op Sclessin aan de bak.  

Het eerste doelpunt viel in het begin van de 1ste helft. Op aangeven van Bruno kopte Dompé de bal onder de armen van Bodart door. De tegenprik van de Rouches volgde in de 47ste minuut. Amallah miste de voorzet van Cop, maar Balikwisha was bij de pinken. Het jeugdproduct van Standard trapte zijn 1ste doelpunt van het seizoen tegen de touwen. Essevee bleef niet bij de pakken zitten en kwam 2 minuten na de gelijkmaker opnieuw op voorsprong dankzij een kopbaldoelpunt van Vossen. De West-Vlamingen kwamen 2 keer aan de leiding, maar slaagden er niet in om de voorsprong vast te houden. In de 81ste minuut maakte Muleka zijn 1ste in het shirt van de Rouches en zette daarmee de 2-2 op het bord.

De Rouches voetbalden meer kansen bij elkaar, maar waren niet efficiënt voor doel. Essevee had aan 2 doelpogingen genoeg om 2 keer te scoren. Standard had meer moeite met het afwerken van kansen en scoorde uit 5 schoten op doel 2 keer.  

Opvallend: Dompé kon voor het eerst in 21 wedstrijden terug scoren. Zijn vorige treffer dateert van 10 maart 2019.

 

RSC Anderlecht – KAS Eupen : 1-1

De twee ploegen met de meeste gelijke spelen stonden zondag tegenover elkaar. In 3 van de 6 wedstrijden kwam RSCA niet verder dan een gelijkspel. Ook de Panda’s delen vaak de punten met hun tegenstander. Zij speelden in 6 wedstrijden 4 keer gelijk.

De thuisploeg had qua balbezit een miniem overwicht op de bezoekers (55,2% tegenover 44,8%), maar kon dit niet doordrukken in doelpunten. De Panda’s waren met 5 doelkansen gevaarlijker dan RSCA. Toch duurde het tot de 71ste minuut eer het 1ste doelpunt viel. Lokonga bracht met een kanonschot van buiten de zestien de thuisploeg op voorsprong. Paars-wit leek de 3 punten thuis te houden, maar diep in de 2de helft zorgde Ngoy voor de gelijkmaker. Een slecht weggewerkte bal van Luckassen kwam voor zijn voeten terecht. Ngoy twijfelde niet en trapte de bal in de verste hoek voorbij Van Crombrugge.

 

Club Brugge – Cercle Brugge : 2-1

De eerste derby van het seizoen werd op Jan Breydel gespeeld. Club Brugge startte met 3 overwinningen op een rij aan de wedstrijd. Buur Cercle Brugge miste met 3 zeges in 6 wedstrijden de start van het seizoen niet.

Na 6 minuten kreeg Kremncik de kans op de openingstreffer, maar mikte voor een leeg doel naast. In de 22ste minuut twijfelde Diatta niet en trapte de bal voorbij Didillon. De bezoekers gingen met een 0-1 achterstand de rust in. De 2de helft was nog niet goed en wel op gang getrapt of de tegenprik van Cercle Brugge volgde. Via een knappe doorsteekpass van Hotic scoorde Musaba zijn 1ste doelpunt in het shirt groen-zwart en bracht zo zin ploeg terug in de wedstrijd. Halfweg de 2de helft verzekerde Deli met een kopbaldoelpunt de winst voor Club Brugge.

Cercle Brugge liet zich niet onder mat spelen. Met een miniem overwicht in balbezit (51,7%) waren zij vaker dan de thuisploeg aan de bal. Maar het was de thuisploeg die voor meer doelgevaar zorgde. Met 5 pogingen binnen het kader was blauw-zwart de gevaarlijkste ploeg.

 

Royal Excel Mouscron – Sporting Charleroi : 1-1

Voor REM is het sinds de overwinning van 7 maart wachten op de volgende driepunter. Met 2 gelijkspelen en 4 nederlagen in 6 wedstrijden staan zij op de laatste plaats van het klassement. Zondag kregen ze leider Sporting Charleroi op bezoek. De Carolo’s hadden na de Europese wedstrijd op donderdag nog niet veel rust gekregen, maar trokken wel met vertrouwen naar le Canonnier. Als enige ploeg liet Charleroi nog geen enkele keer punten liggen dit seizoen.

Op het halfuur dook Fall goed in de ruimte en werkte een assist van Busi in 1 tijd af. Maar de voorsprong was van korte duur. Net voor de rust stond Tabekou goed gepositioneerd om een slecht weggewerkte bal door de benen van Penneteau in doel te trappen. Na de rust kwam Sporting nog enkele keren opzetten, maar een doelpunt zat er niet meer in.

Sporting Charleroi was de meerdere van de thuisploeg. Met een balbezit van 71,4% en 695 passen tegenover 274 passen voor REM  waren de Carolo’s ronduit de gevaarlijkste ploeg. Maar met 1 treffer uit 8 kansen op doel misten de mannen van Belhocine efficiëntie. De Carolo’s beten hun tanden stuk op een stug Mouscron.

Opvallend: voor het eerst sinds februari 2020 kon Charleroi niet winnen. Daarmee komt een einde aan hun zegereeks van 8 overwinningen op een rij.

© Sebastien Smets

 Maandag 28 september

KRC Genk – KV Oostende : 2-2

De 7de speeldag werd afgesloten met een duel tussen KRC Genk en KV Oostende. De thuisploeg moest voor het eerst onder nieuwe trainer Jess Thorup aan de slag en hoopte om voor de 2de keer dit seizoen de punten thuis te houden.  KV Oostende trok na 2 overwinningen op een rij met vertrouwen naar Genk.

Na amper 3 minuten spelen zette McGeehan de 0-1 p het bord. De middenvelder was goed gevolgd op een schot van Hjulsager en kon de afvallende bal makkelijk binnen tikken. Het antwoord van KRC Genk liet niet lang op zich wachten. In de 8ste minuut kopte Onuachu op aangeven van Maehle de gelijkmaker tegen de touwen.

Na de snelle doelpunten uit de 1ste helft duurde het tot de 52ste minuut alvorens  de 3de treffer van de avond gemaakt werd. Onuachu zette feilloos een penalty om en scoorde zo zijn 6de doelpunt van het seizoen. In de 83ste minuut kwam KVO opnieuw op gelijke hoogte na een kopbaldoelpunt van Gueye.

Hoewel KRC Genk vaker aan de bal was, waren het de Kustboys die voor het meeste gevaar zorgden. Zij konden doelman Vandevoordt 11 keer onder vuur nemen en scoorden hieruit 2 keer. De thuisploeg was efficiënter voor doel. Uit 5 doelpogingen kon het 2 keer de netten laten trillen.

© JBO

Gerelateerde artikels

  • EA Sports
  • Konami
  • Bwin
  • Eleven Sports
  • Jupiler
  • Panini