Nabeschouwing speeldag 1 play-offs Jupiler Pro League

Dit weekend stond de eerste speeldag van de play-offs op het programma. De strijd om het kampioenschap en de Europese tickets is begonnen! De clubs trakteerden de Belgische voetbalfan op deze eerste speeldag meteen op heel wat doelpunten. Naast de Champions’ en de Europe play-offs stond ook de heenwedstrijd van de barragematchen op de agenda. RFC Seraing en Waasland-Beveren stonden voor een eerste keer tegenover elkaar in de strijd om een plek in 1A.

Vrijdag 30 april

Royal Antwerp FC – KRC Genk: 2-3

Vrijdagavond openden Royal Antwerp FC en KRC Genk de Champions’ play-offs. 2 weken terug stonden deze clubs al eens tegenover elkaar op de slotdag van de reguliere competitie. Toen won Royal Antwerp FC na een dolle eindfase met 2-3. KRC Genk zag zo RSC Anderlecht nog over hen naar de 3e plaats springen. Ondertussen wonnen de Genkenaren wel de Beker en stonden dus met veel vertrouwen aan de aftrap op de Bosuil.

De wedstrijd begon met een zeer sterk KRC Genk. Na 20 minuten opende Théo Bongonda de score. The Great Old zocht naar een tegentreffer, maar ondanks enkele mogelijkheden slaagde het daar in de eerste helft niet in. Na de rust had Antwerp meer succes. Net voor het uur kopte Le Marchand de 1-1  binnen en enkele minuten later draaide Myoshi de rollen helemaal. De Japanner werkte een mooie aanval af en bracht Antwerp op voorsprong.

KRC Genk was dus op achtervolgen aangwezen. Via topschutter Paul Onuachu volgde de gelijkmaker vrij snel. Op aangeven van Bongonda trapte Onuachu zijn 30ste doelpunt van het seizoen tegen de touwen en bracht zo de bordjes weer in evenwicht. Een bedrijvige Bongonda nam daar geen vrede mee. 2 minuten voor tijd bracht de vleugelspits Genk op voorsprong en kroonde zichzelf tot Jupiler Man of the match. Door de overwinning springt KRC Genk over Royal Antwerp FC naar de 2e plek in de Champions’ play-offs.

© Orange Pictures

Zaterdag 1 mei

RFC Seraing – Waasland-Beveren: 1-1

Zaterdag stonden RFC Seraing en Waasland-Beveren voor een eerste keer tegenover elkaar in de barragewedstrijden. De heenwedstrijd van de tweestrijd om een plek in 1A vond plaats in het Stade du Pairay.

Waasland-Beveren startte de wedstrijd het best en leek op voorsprong te komen, maar na een doelpunt van Frey bleek Khammas buitenspel te staan. Na het afgekeurde openingsdoelpunt was het een evenwichtige partij waarin geen van beide teams de duidelijke overhand nam. Beide ploegen hadden enkele mogelijkheden, maar voor de rust werd er niet gescoord.

Na de rust trok de thuisploeg de wedstrijd wat meer naar zich toe, maar het waren de bezoekers die uiteindelijk op voorsprong kwamen. Na handspel van Wagane Faye in de 16 mocht Michael Frey aanleggen vanop de stip. Hij zette de penalty om en de Waaslanders hadden het belangrijke uitdoelpunt te pakken. Seraing gaf zich echter niet gewonnen. De ploeg uit 1B zocht en vond de gelijkmaker. Net als de bij het doelpunt van de bezoekers kwam de bal op de stip terecht. Mikautadze aarzelde niet en trapte de gelijkmaker buiten het bereik van Jackers. Met een 1-1 eindstand zal alles nog beslist moeten worden in de terugwedstrijd op de Freethiel.

KV Oostende – Standard de Liège: 6-2

Zaterdagavond trapten KV Oostende en Standard de Liège de Europe play-offs op gang. KV Oostende speelde een knap seizoen en deed tot het einde mee voor een plek in de Champions’ play-offs. Standard kon zich pas op de laatste speeldag van de reguliere competitie verzekeren van de Europe play-offs, maar kon bij winst wel meteen over KV Oostende springen.

Standard leek al snel in de wedstrijd op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Muleka werd afgekeurd wegens buitenspel. Daarna kwam KV Oostende opzetten en op het halfuur was het prijs: Marko Kvasina opende de score. Daarna verdubbelde Nick Batzner de voorsprong en in minuut 44 kopte Arthur Theate de 3-0 binnen. Toch kwam Standard nog met een krachtig antwoord voor rust. Via Jackson Muleka en Mehdi Carcela kwamen de Rouches in de toegevoegde tijd van de eerste helft terug tot 3-2.

Na een onwaarschijnlijke eerste helft, pakte Carcela in de 50ste minuut een tweede gele kaart. Tegen een tienkoppig Standard kon KV Oostende doorduwen en Andrew Hjulsager tekende voor de 4-2 na een dik uur. In de blessuretijd werd het zelfs nog 6-2 na treffers van Ndicka en Boonen.

© VKA

Zondag 2 mei

KAA Gent – KV Mechelen: 2-2

In de Ghelamco Arena stonden zondag KAA Gent en KV Mechelen tegenover elkaar in de tweede wedstrijd van de Europe play-offs. Net als Standard de Liège konden beide clubs zich pas op de laatste speeldag van de reguliere competitie voor de Europe play-offs plaatsen.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd. In het eerste halfuur waren weinig echte kansen te bespeuren tot Storm zich doorzette op zijn linkerflank. Na een knappe solo had hij wat geluk dat zijn schot afweek en de bal zo in doel belande. Na de 0-1 van Storm sloeg Malinwa vrijwel meteen opnieuw toe. Na een scherpe voorzet van de doelpuntenmaker kon Druijf de 0-2 aan de tweede paal binnenglijden en zo ging KV Mechelen met een voorsprong de rust in.

Na de rust was het al snel duidelijk dat de spelers van KAA Gent op scherp waren gezet. Na nog geen minuut te spelen tekende Roman Yaremchuk voor de aansluitingstreffer. KAA Gent had de flow te pakken en 3 minuten na de 1-2 scoorde Vadis Odjidja de gelijkmaker. Nadien waren er nog enkele mogelijkheden voor beide ploegen, maar doelpunten vielen er niet meer.

Club Brugge – RSC Anderlecht: 2-2

De laatste wedstrijd van het weekend was de absolute kraker tussen Club Brugge en RSC Anderlecht. De bezoekers uit Brussel verzekerden zich na een goede periode van een plek in de Champions’ play-offs. Club Brugge leed de laatste weken dan weer wat puntenverlies en er werd verwacht dat ze op scherp zouden staan na de 2-1 nederlaag in het Lotto Park van enkele weken terug.

In de eerste helft toonden beide ploegen niet hun beste spel. Enkele Brugse afstandsschoten waren geen probleem voor doelman Verbruggen. Ook Anderlecht kwam enkele keren de neus aan het venster steken. Lukas Nmecha kon bijna profiteren na gevaarlijk uitverdedigen van Mignolet en op een scherpe voorzet was de Duitser bij de pinken, maar doelpunten vielen er voor de rust niet.

Na de rust brak de wedstrijd open. Noa Lang opende de score na voorbereidend werk van Vanaken en Dost. Na een dik uur kwam Anderlecht langszij. Na Brugs balverlies vond Larsen Nmecha die de gelijkmaker naast Mignolet binnenschoof. 5 minuten voor tijd leek Anderlecht met de volle buit terug naar Brussel te trekken. Larsen trapte een vrije trap knap binnen, maar enkele minuten later zette Bas Dost net voor de extra tijd de bordjes weer in evenwicht. Na een sensationele tweede helft deelden Club Brugge en RSC Anderlecht uiteindelijk de punten.

© Orange Pictures