Nabeschouwing speeldag 33

© Orange Pictures

R. Antwerp FC heeft het derde ticket voor de Champions’ Play-offs gegrepen. KV Mechelen stelde zijn plek in de Europe Play-offs veilig. En RFC Seraing moet het behoud verzekeren in een duel met RWDM. De 33e speeldag in de Jupiler Pro League bleek doorslaggevend. Een overzicht.

Het belangrijkste nieuws van het voorbije voetbalweekend is de terugkeer van KVC Westerlo naar het hoogste niveau. Maar ook in de Jupiler Pro League stond er heel wat op het spel. Aan de top 3 verandert niets. R. Union Saint-Gilloise (1-3 tegen Standard de Liège) en Club Brugge (1-3 tegen K. Beerschot V.A.) gingen op verplaatsing met de drie punten aan de haal. De Brusselaars volbrengen hun straffe stoot en eindigen sowieso bovenaan in de reguliere competitie, wat hen ook een ticket voor de derde voorronde van de Conference League oplevert.

Ook R. Antwerp FC (0-1 tegen OH Leuven) gleed niet uit. De winnende goal van Abdoulaye Seck was voor de Great Old van goudwaarde. Door het gelijkspel van KAA Gent tegen Cercle Brugge (2-2) is RAFC namelijk zeker van een plekje in de top 4 en dus de Champions’ Play-offs. Ook RSC Anderlecht profiteerde optimaal van het Gentse puntenverlies. Paars-wit overklaste Sporting Charleroi (4-0) en wipt opnieuw over de Buffalo’s. Op de slotspeeldag valt de beslissing over de vierde plek, maar de Brusselaars beschikken dus over de beste papieren.

© SES

RFC Seraing moest winnen in en tegen Oostende om de voorlaatste plek nog te vermijden, maar een late penaltytreffer van Makhtar Gueye deed de Luikenaars de das om (2-2). Om nog langer in de Jupiler Pro League te blijven, moet RFC Seraing de barrages tegen RWDM - vicekampioen in 1B - zien te winnen. Die dubbele confrontatie staat op 23 april (in Molenbeek) en 30 april (in Seraing) op het programma. Door het puntenverlies zijn SV Zulte Waregem en KAS Eupen ondanks nederlagen tegen respectievelijk STVV (0-2) en KRC Genk (5-0) zeker van het behoud.

Voor de twee laatste plekjes in de Europe Play-offs gaat het tussen Sporting Charleroi, KRC Genk en STVV. KV Mechelen deed wat het moest tegen KV Kortrijk (3-2) om helemaal zeker te zijn van de top 8. Ook vorig jaar zat Malinwa in de Europe Play-offs. Sporting Charleroi heeft nog een punt nodig. Omdat de Limburgse rivalen op speeldag 33 foutloos bleven, moeten de Kanaries rekenen op een misstap van de Genkse rivaal om er op de slotspeeldag nog over te kunnen springen in de stand.

Gerelateerde artikels