Nieuwe spelregels dit seizoen

© Pro League

De clubs uit de Jupiler Pro League en Proximus League kregen gisterenmiddag meer info over de nieuwe spelregels. Bertrand Layec, technisch directeur van het Referee Department van de KBVB, lichtte de clubs in over de spelregelwijzigingen voor het komende seizoen 2019-2020.

Een respectvolle houding tegenover de arbitrage van spelers en trainers. Bertrand Layec maakte zijn kernboodschap al snel duidelijk in het Belgian Football Centre in Tubeke.

De aanwezige spelers en trainers, onder wie Philippe Clement, Vadis Odjidja, Wouter Vrancken en Steve Davies, kregen via beeldcompilaties de aanpak van het Belgische scheidsrechterskorps en de nieuwe spelregels te horen.

Enkele kleine wijzigingen moeten het spel versnellen, zo is er de regel dat een wisselspeler het veld nu kan verlaten vanop eender welke positie. Ook wordt het nemen van een snelle vrije trap makkelijker gemaakt. De scheidsrechter mag namelijk een kaart uitdelen op een later moment, nadat de vrije trap al genomen is.

Andere wijzigingen moeten voor meer duidelijkheid zorgen. Gele en rode kaarten kunnen nu ook gegeven worden aan leden van de technische staf en een doelman moet maar met één been meer op zijn lijn staan tijdens een penalty. Scheidsrechters worden ook niet langer beoordeeld als een dood voorwerp. Als het contact met een scheidsrechter leidt tot balverlies of een doelrijpe kans, wordt een scheidsrechtersbal gegeven.

De meer ingrijpende wijzingen waren al bekend, maar werden met beeldmateriaal verduidelijkt door de technisch directeur.

Aanvallers zijn niet langer welkom in de muur bij het nemen van een vrije trap en bij een doeltrap is de bal meteen in het spel als de doelman heeft uitgetrapt. Deze moet niet meer worden overgedaan als een verdediger de bal binnen het strafschopgebied aanneemt.

De nieuwe regels rond handspel hadden de meeste verduidelijking nodig. Deze wordt strenger voor aanvallers. Elk contact van de bal met de hand dat voordelig uitpakt voor de aanvaller, zal worden bestraft. Voor verdedigers zal een mildere aanpak worden gehanteerd. Het lichaam moet onnatuurlijk vergroot worden door de arm die de bal raakt, om van hands te kunnen spreken.

Al deze wijzigingen moeten het spel attractiever maken en de spelers meer duidelijkheid verschaffen. Zo kunnen scheidsrechters en spelers een respectvolle relatie uitbouwen tijdens het nieuwe seizoen.