Nieuwkomer Dender EH opent opgefriste ‘Challenger Pro League’

© JBO

De Challenger Pro League gaat op vrijdag 12 augustus van start met twee affiches: Excelsior Virton - RWDM en Dender EH - Lommel SK. Dat is woensdag bekendgemaakt op de kalendervoorstelling van de Pro League.

In het seizoen 2022-2023 krijgt de voormalige 1B-competitie een nieuw gezicht. De Challenger Pro League bestaat vanaf dit seizoen uit twaalf deelnemende teams. Om de groei van onze talenten alle kansen te geven, treden komend seizoen vier beloftenteams aan in 1B: Club NXT, Jong Genk, SL 16 en RSCA Futures. 

"Een tweede divisie met een nieuw elan vraagt om een nieuwe naam. 1B Pro League wordt daarom de Challenger Pro League", licht Lorin Parys, CEO van de Pro League, toe. "De League die een uitdager wordt van de gevestigde waarden in de Jupiler Pro League. De Challenger Pro League gaat voor intense strijd en spanning en voor de ontluiking van jong talent op het hoogste niveau."

Meer uitleg over het format van de Challenger Pro League in het seizoen 2022-2023 lees je hier.

Nieuwkomer Dender EH bijt spits af

Op vrijdag 12 augustus gaat de Challenger Pro League effectief van start. RWDM miste afgelopen seizoen de promotie op een haar na en opent de jacht op een nieuwe kans in en tegen Virton op de eerste speeldag. Op hetzelfde moment speelt nieuwkomer Dender EH gastheer voor Lommel SK in het Van Roystadion. 

Nog op de eerste speeldag staan Jong Genk, SL 16 RSCA Futures - de beloftenploegen van respectievelijk KRC Genk, Standard de Liège en RSC Anderlecht - voor hun vuurdoop in de profcompetities. De jonge Rouches gaan op bezoek bij Club NXT, dat in het seizoen 2020-2021 al ervaring opdeed in de toenmalige 1B. Jong Genk debuteert tegen Lierse K en RSCA Futures ontvangt KMSK Deinze op de openingsspeeldag. K. Beerschot V.A en SK Beveren werken tot slot meteen een onvervalste topper af.

Play-offs

Uitkijken doen we ook naar het Limburgse treffen tussen Jong Genk en Lommel SK (speeldag 3), de Brusselse derby tussen RWDM en RSCA Futures (speeldag 4), de beloftenklassieker tussen RSCA Futures en Club NXT (speeldag 5) en het streekduel tussen Dender EH en RWDM (speeldag 12). De reguliere competitie, die in tegenstelling tot de Jupiler Pro League gewoon doorgaat tijdens het WK in Qatar, eindigt na 22 speeldagen in het weekend van 10 februari 2022.

Op maandag 13 februari 2022 maakt de Pro League de kalender voor de play-offs bekend. Die worden gespeeld in twee poules (promotie en degradatie) en gaan in het weekend van 24 februari 2023. Uiterlijk op zondag 14 mei 2023 - op de slotspeeldag van de play-offs in de Challenger Pro League - kennen we de promovendus.

Downloads